Spaniens status som en av världens bästa vandrings- och cykeldestinationer på dess mångsidiga landskap, rika kultur, välskötta stigar och förmågan att tillgodose vandrare på alla nivåer. Oavsett om du letar efter en utmanande vandring på hög höjd eller en lugn kustpromenad, har Spanien något att erbjuda alla naturentusiaster.

Alla vi i Cykla & Vandra har eller bor i Spanien – det är det land som vi känner till bäst och jobbat mest med. Det är också anledningen till att vi har så många resor hit. Följer ni med på någon av våra guidade resor hit eller vandrar/cyklar någon av våra självguidade turer så vet vi att ni kommer ha en härlig upplevelse och åka hem mer än nöjda.

Guidade resor till Spanien

Andorra och östra Pyrenéerna

17 september - 24 september

Följ med på en härlig vandringsvecka i fantastiska Andorra och östra Pyrenéerna! Andorra, Frankrike och Spanien på en och samma resa.

Läs mer

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-21 - 2025-01-28

Följ med oss i denna härliga resa i samarbete med Tidningen Vi! Pär guidar till dessa öar han tycker så mycket om.

Läs mer

 

Följ med på denna vandringsresa till två av våra favoritområden i Spanien – Rioja och Baskien.

Denna resa görs i samarbete med Tidningen Vi.

Läs mer

Självguidade vandringar i Spanien

Självguidade cykelturer i Spanien

Mer om Spanien som destination för vandringsresor

Spanien anses vara ett av världens bästa vandringsdestinationer av flera skäl:

  • Spanien har en otrolig mångfald av landskap, allt från de karga Pyrenéerna i norr till de soliga stränderna vid Medelhavskusten och den vulkaniska terrängen på Kanarieöarna. Denna mångfald innebär att vandrare kan hitta ett brett utbud av terräng, från höga bergstoppar till kuststigar och torra öknar.
  • Kulturell rikedom: Spaniens rika kulturhistoria är tydlig i dess vandringsleder. Många rutter tar dig genom historiska byar, antika slott och romerska ruiner. Denna kombination av naturlig skönhet och kulturarv är en unik och berikande upplevelse.
  • Välskötta leder: Spanien har ett välutvecklat nätverk av vandringsleder med varierande svårighetsgrad, vilket gör det tillgängligt för vandrare på alla nivåer. Många av dessa leder är väl markerade, underhållna och erbjuder bekvämligheter som hyddor eller campingplatser för vandrare.
  • Milt klimat: Spanien har ett medelhavsklimat i de flesta regioner, med milda vintrar och varma, torra somrar. Detta gör det till ett idealiskt resmål året runt för vandrare. Kanarieöarna erbjuder ännu mer variation, med ett subtropiskt klimat som är perfekt för vintervandring.
  • Hisnande landskap: Spanien erbjuder några av de mest fantastiska vyerna i Europa. Från de dramatiska klipporna längs Costa Brava till Sierra Nevadas snöklädda toppar och de surrealistiska landskapen i Tabernasöknen, landskapet är inget annat än spektakulärt.
  • Vilda djur och biologisk mångfald: Spaniens varierade ekosystem är hem för olika flora och fauna. Du kan stöta på unikt djurliv, som det iberiska lodjuret, medan du vandrar genom dess skyddade naturparker och reservat.
  • Kök och gästfrihet: Spansk kultur är känd för sin utsökta mat, och efter en lång dag av vandring kan du njuta av rejäla regionala rätter och lokala viner på charmiga restauranger och värdshus.
  • Säkerhet och tillgänglighet: Spanien är ett säkert land för vandring, med väletablerade sök- och räddningstjänster. Dessutom är de mest populära strövområdena lättillgängliga med kollektivtrafik.