Världskända vinområdet Rioja är som gjort för cykling med härligt böljande landskap och många vingårdar och byar att stanna till vid. Ni använder behagliga elcyklar där var och en kan bestämma precis hur mycket en vill ta i och ni cyklar på cykelstigar, genom vinfälten på grusvägar och asfalterade traktorvägar och också på mindre landsvägar utan mycket trafik. Etapperna är mellan 25 och 40 kilometer långa och utformade så att ni ska få se så mycket som möjligt av det vackra landskapet längs med vägen, kunna besöka trevliga små byar och även få underhållande cykling.

Många av vingårdarna har insett att turism är ytterst intressant och satsar på lättillgänglig vinturism och spännande ny design. Landskapet är vackert med ändlösa vinfält och charmiga små byar. Till skillnad från många andra delar av Spanien är landsbygden synnerligen levande i Rioja eftersom människorna kan leva på vinet och bo kvar i sina byar. Området är känt för sina vänliga befolkning och sin goda mat!

Rioja är Spaniens äldsta vinregion där man kvalitetskontrollerar vinet enligt bestämda regler, en så kallad D.O.C. För att få sätta etiketten Rioja på sitt vin krävs att man framställer vinet på ett visst sätt, och uppfyller en hel mängd speciella krav som ska garantera kvaliteten.

Rådet som kontrollerar detta, El Consejo Regulador, skapades redan 1926. Rioja  är fortfarande den region som producerar mest kvalitetsvin i Spanien. Det är lätt att tänka att Rioja bara är tunga röda viner med mycket ek men de senaste decennierna har många yngre vinmakare utvecklat och breddat områdets viner.

Närmaste flygplats är Bilbao, därifrån är det 1 timmes bilresa till Haro, Riojas vinhuvudstad som är en mysig liten stad med ca 10000 invånare. Ni cyklar sedan genom den absolut vackraste delen av Rioja. Ni passerar de mindre byarna Labastida, Briones och San Vicente de la Sonsierra innan ni kommer fram till slutmålet Laguardia som är känd som den vackraste byn i hela Rioja. Boende 4 nätter på charmiga små familjeägda hotell.

Ni cyklar med hjälp av våra färdbeskrivningar och en otroligt användarvänlig och enkel app där ni navigerar med er telefon som ni fäster på styret och där ni kan ladda ner alla leder gratis med vårt informationsmaterial. Med på färden får ni också ett reparationskit för punktering. Vid mer avancerade cykelproblem kommer vår cykeluthyrare och byter ut cykeln för er.

Turen klassificerar vi som lätt. Bästa tidsperioden är vår, försommar och höst. I juli och augusti är väldigt varmt i Rioja.

Denna cykling passar perfekt att kombinera med vår fina kustvandring vid San Sebastian. Se gärna vår film om denna kombination – länk.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Rioja

Ni flyger närmast till Bilbao och därifrån är det 1 timmes bilresa till Haro som är en mysig liten stad med runt 10 000 invånare som ligger precis på gränsen mellan Baskien och Rioja vid de Kantabriska bergen på 500 meters höjd över havet. Här står cyklarna och väntar på er och ni kan avnjuta en traditionell Rioja-middag i lugn och ro på ert hotell.

Dag 2 – Haro – Cuzcurrita – Haro, 40 km

Ni börjar med en behaglig rundtur utan höjdskillnader ut på landet som ger er en första smak av vinlandskapet och där ni har chansen till besök på vingård, lunch på restaurang i en by eller en picknick i skuggan om ni föredrar det. På eftermiddagen återvänder ni till Haro som bildligt talat är omringad av kända vingårdar som alla ligger på promenadavstånd från ert hotell i den berömda el Barrio de la Estación, området kring järnvägsstationen. Det var närheten till järnvägen och förbindelsen med Bilbao som gjorde att många av de allra äldsta vingårdarna i Rioja startades här i slutet av 1800-talet. Numera kan man vandra runt och besöka eller bara köra tastings på till exempel Muga, Roda, Viña Tondonia eller Cune som alla ligger bara minuter ifrån varandra. Givetvis får ni tips och råd av oss om var ni ska gå och vi kan även boka besök på vingårdar åt er.

På kvällen middag på egen hand i by, bekanta er med det populära tapas-stråket la Herradura som bara ligger några minuters promenad från ert hotell.

Dag 3 – Haro till Laguardia, 38 km

Återigen en fin dag och en av de absolut vackraste cykelturerna i Rioja. Ert bagage transporteras och ni cyklar vidare rakt genom vinfälten mot Laguardia och längs med vägen passerar ni byarna Villabuena de Alava, Baños de Ebro och Navaridas. Laguardia är en mycket välbevarad by från medeltiden som grundlades av kungen av Navarra redan 1166 och har en intakt ringmur runt den lilla stadskärnan. Byn har också ett unikt tunnelsystem där man fortfarande kan besöka två av de underjordiska bodegor som fortfarande framställer vin i katakomberna under byn. Ett spännande och otroligt vackert sista stopp på resan. Väl framme i Laguardia bor ni på ett mindre och jättecharmigt Casa Rural (B&B) innanför ringmuren.

Dag 4 – Laguardia – Elciego- Laguardia, 25 eller 40 km

Idag startar ni med er cykeltur förbi byn Lapuebla, där ni viker in mot vinfälten igen och tar er mot Elciego. Ni cyklar förbi den spektakulära bodegan Marqués de Riscal, känd för sitt avantgardistiska hotell designat av Guggenheim-designern Frank Gehry. Ni kan fortsätt förbi vingården Murua som har betydligt mer intressanta viner. Kanske gör ni ett besök på denna trevliga bodega?

Efter det väljer ni mellan medhavd picknick eller lunch i byn, innan ni cyklar tillbaka till Laguardia på småvägar utan trafik. Ni kan idag välja mellan en kortare tur på 25 km eller en längre på 40 km.

Sista kvällen i Laguardia, där ni kan strosa runt i de små gränderna och njuta av den fantastiska solnedgången som man brukar kunna avnjuta på första parkett utanför ringmuren.

Dag 5 – Hemresedag
Efter frukost är programmet för cykelresan slut.
Önskar ni transfer till flygplatsen i Bilbao, eller kanske till San Sebastian för några dagars stadsbesök så ordnar vi det.

Mer cykling
Om ni vill cykla en eller ett par dagar till så är det inga problem. Antingen en rundtur runt Laguardia eller fortsätta till Riojas huvudstad Logroño vilket blir ca 35 kilometer cykling. Logroño är en lite större stad med ca 150000 invånare som har en väldigt charmig gammal stadskärna med Spaniens mest berömda tapas-gata la Calle Laurél. Runtom Logroño finns det också mängder av bodegor och floden Ebro rinner rakt genom staden som också är ett populärt stopp på el Camino de Santiago.

Pris & bokning

Ingår
Fyra nätter i dubbelrum med frukost på charmiga och fräscha familjeägda hotell med bra standard.
Middag första kvällen.
Hyra av elcykel 3 dagar, MTB-cykel som funkar på både asfalt och grus och är oerhört bekväm att cykla på och lätt att vänja sig vid.
Bagaget körs mellan hotellen de dagar ni byter hotell.
I vårt material finns all info om leder, kartor, samt hur ni gratis laddar ner navigations-appen. Våra leder är väldigt enkla att följa även om man inte är van att navigera via telefonen. Ni fäster enkelt er telefon på styret och kan sedan cykla väldigt avslappnat och säkert.

Ingår också transfer från sista hotellet tillbaka till Bilbao.
Telefonsupport

Tillkommer
Flyg
Transfer från flygplats till första hotellet, vi kan ordna transfer om ni så önskar, det går också lokalbussar till Haro.
Måltider och ev vinprovningar.

Flyg och transport till Rioja
Närmaste flygplatsen är Bilbao. Om ni bor i södra Sverige kan ni flyga direkt från Kastrup till Bilbao med Vueling.
Från övriga Sverige åker man annars bäst via mellanlandning med Lufthansa, KLM eller Air France.
Därifrån är det smidigast att ta taxi upp till Rioja, något vi bokar åt er om ni önskar. Det går även linjebuss från Bilbaos bussterminal.

Pris

Från 975 € per person för en grupp på minst 4 personer
Pris för del i dubbelrum och gäller 2024.

För mer information, kontakta info@cyklavandra.se

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.

   


  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Dolomiterna - de vackraste bergen

  Dolomiterna – de vackraste bergen

  Ett lätt men ändå hisnande cykeläventyr genom hjärtat av Dolomiterna. Från Cortina till Dobbiaco och in i de fängslande sidodalarna,är ...
  Slovenien - cykel från berg till hav

  Slovenien – cykel från berg till hav

  En fantastisk cykelresa där ni följer de smaragdgröna floder från Julianska alperna ner till den soliga Adriatiska kusten. Resan börjar ...
  Costa Brava

  Södra Costa Brava – 5 dagar

  Costa Brava kusten är känt som en av de finaste kuststräckorna längs Medelhavet. Vackra vandringsstigar, hundratals stränder, gamla vitmålade fiskebyar, ...