Vilka är CyklaVandra.se?

Bakom CyklaVandra.se ligger Anders Elmfors, Åsa Sandström och Pär Lindholm. Anders har länge guidat genom sitt företag Naturtema och ställde 2017 frågan till Åsa och Pär, som sedan 2009 driver företaget Active Spain, om det inte skulle vara positivt för oss att sammarbeta. Några månader senare föddes Cykla & Vandra och vi har sedan dess arbetat tillsammans. Läs gärna mer om oss.

 

 

 

Guidat eller självguidat?

De flesta av de turer vi har är självguidade. Det betyder att vi hjälper er till starten av cykelturen, förser er med cyklar, kartor, cykehjälmar och allt annat ni behöver för turen. Förrutom detta så bokar vi även in boende som passar era önskemål. Vid slutet av de flesta turer hämtar vi er och tar er tillbaka mot Barcelona. Är ni någorlunda resvana och gillar äventyr är det här ett fantastiskt sätt att semestra! Vi finns alltid tillgängliga några timmar bort och kan per telefon försöka hjälpa er om något händer. Vi rycker även i nödfall ut och assisterar på plats även om det kan dröja. Självguidat blir självklart billigare.

Om ni däremot vill ha hjälp med språk, att hitta till de bästa restaurangerna, få berättat för er om de vingårdar ni passerar, om de vindruvor som odlas just här, om familjen som äger vingården, ja, då är det en guidad tur ni ska välja. Den extrakostnad som tillkommer är alltid en bra investering!

Är ni intresserad av en guidad tur men tycker det blir för dyrt att hyra in en egen guide? Kolla då in våra gruppturer, i dessa ingår alltid guide och support. Dessutom får ni trevligt resesällskap!

Vilkens sorts cyklar har ni?

Vi jobbar uteslutande med nya cyklar cyklar som ständigt byts ut. De cyklarna som används för Via Verde och Costa Brava är stabila touringcyklar.
Cyklarna har handbroms både för fram och bakdäck. Tyvärr finns inga cyklar med fotbroms att köpa i Spanien.

Cyklar
Touringcyklar

Elcykel
Elcykel

Ni kan också hyra mountainbikes och landsvägscyklar genom oss men för Via Verde så rekommenderar vi touringcyklarna.

Ställer ni resegaranti?

Självklart. Läs mer.

Vad gäller med betalning och avbokning?

Läs mer här.

Hur svåra är vandringarna?

Läs mer på vår sida om Hur svår är turen.

Hur flexibla är turerna?

Alla våra turer är högst anpassningsbara. Ni kan själva bestämma över boende, vilodagar, extra utflyktsmål och så vidare. De turer vi presenterar här är sådana som vi vet fungerar bra och som de flesta tycker om. Vill ni passa på att vandra en dag i Pyrenéerna under er Via Verde-dag? Inga problem. Vill ni besöka en speciell vingård? Inga problem. Vill ni bo riktigt lyxigt på ett spa-hotell efter att ha cyklat i 5 dagar? Självklart ordnar vi det också.

Har ni några frågor om speciella önskemål, tveka inte att kontakta oss!

Vad ingår i pick-nick-paketen?

I vissa av våra paket ingår pick-nick. I pick-nick-packen brukar ingå mackor, lite snacks, en frukt och vatten. Det ska vara ungefär tillräckligt för att ni ska klara er över dagen men det kan vara en idé att köpa lite extra snacks och bära med er. Vill ni ha kaffe/te med er så är det nog lättast att ta med thermos och kaffepulver från Sverige och fylla varmvatten varje dag vid frukost.

Väder

Vad ska vi ha för kläder?
Centrala Katalonien har i genomsnitt 320 soldagar per år. I Pyrenéerna regnar och snöar det lite mer men det är generellt ett större problem med torka än med översvämningar i dessa trakter. Tänk dock på att det ofta blir kallt på kvällarna uppe i bergen och att ni vissa dagar cyklar långa, långa nedförsbackar. Ta därför alltid med er en lätt regnjacka och en varm tröja. Inte heller husen håller svensk byggstandard, det kan därför vara kallt även inomhus under sen höst och tidig vår.

Ofta handlar vandring i Spanien om att skydda sig mot sol och att inte bli för varm. Vi rekommenderar därför lätta vandringsskor, lätta shorts, lätta och ljusa kläder och en solskyddande keps eller hatt. Är man i bergen ska man alltid ha med sig en lätt regnjacka och även ett värmeplagg.

Vad blir det för väder?
Vi använder själva www.yr.no. Det ger en bra överblick men dom är lite dåliga på att uppskatta vind. Väl på plats hjälper hotellen alltid till med mer detaljerade prognoser.

Hur kallt blir det uppe i bergen?
Det blir kallt på topporna i bergen även under sommaren. Formeln för att räkna ut temperaturen på höjd är: temperaturen i dalen – stigningen/100*.065. Så om det är 20 grader i Ribes de Freser (800 meter) och ni tar tåget upp till Vall de Núria och sedan går upp på berget Puigmal (2900 m) så blir det på toppen: 20 C – (2100/100*0.65) = 6 C på toppen. Men sen så värmer solen och och man är varm av aktiviteten. Satsa på superlätta jackor, gärna som skyddar mot eventuellt regn.