Vilka är CyklaVandra.se?

Bakom CyklaVandra.se ligger Anders Elmfors, Åsa Sandström och Pär Lindholm. Anders har länge guidat genom sitt företag Naturtema och ställde 2017 frågan till Åsa och Pär, som sedan 2009 driver företaget Active Spain, om det inte skulle vara positivt för oss att sammarbeta. Några månader senare föddes Cykla & Vandra och vi har sedan dess arbetat tillsammans.

Läs gärna mer om oss.

Vad är en självguidad resa?

En självguidad resa är ett äventyr på egen hand men ändå lite “under kontroll”, en resa där logistiken redan är gjord av de som väl känner till området, men där DU kommer att bli den viktigaste spelaren i detta äventyr, du väljer själv datum för resan, och med vilka du vill göra den.

En självguidad resa ger dig chansen att utforska och upptäcka destinationen i din egen takt, till fots eller på cykel. Du har all information och redskap inför turen innan du åker, likaså viktiga sevärdheter, logi och transporter bokade i förväg. Ibland tillkommer extra transporter på egen hand och även från och till start.

Med en självguidad resa sparar du mycket tid vad gäller förberedelse för din semester, samt att det är du själv som bestämmer hur och när ni ska genomföra till exempel en vandring. Sugna på en långlunch? Inga problem, då går eller cyklar ni bara mer på eftermiddagen.

Vandring

Självguidade vandringar har sina risker. Det är en typ av resa där säkerheten till stor del beror på den uppmärksamhet och de beslut som deltagarna på resan tar. Vi bryr oss mycket om resenärens trygghet och säkerhet, och strävar efter att ge korrekt, detaljerad och aktuell information i våra färdbeskrivningar. Det är dock väldigt viktigt för varje deltagare att vara medveten om hans/hennes egna ansvar och att noggrant läsa den information vi skickar ut i våra färdbeskrivningar och tillämpa dessa samt att använda er av sunt förnuft.

När ni är ute och vandrar, så är ni själva ansvariga för era handlingar och de beslut ni tar. Ibland kan ni göra vandringar i varierad terräng, ojämna ytor, våta / leriga / hala sektioner, lösgrus, dålig sikt etc som kan ge svårigheter, och som ej bör underskattas. I dessa situationer är det av yttersta vikt att ni är försiktiga och använder sunt förnuft eftersom vissa rutter kan bli riskfyllda beroende på väder och ibland andra faktorer, och osäkra om inte ovanstående tagits med i beräkning.

Vandringslederna i programmen följer i officiella leder. På dessa rutter kan det hända att ni behöver korsa en bäck, och oftast utan broar i och med att man i regel kan korsa dem genom att gå på stenarna. Dock om ni vandra på våren så kan vattnet ha stigit och ni kan behöva ta av er skorna och gå i vattnet som är ankelhögt. Vi rekommenderar INTE att ni vadar över vatten som går över knähöjd. Vi rekommenderar inte heller att ni går på stenar om vattnet stigit då de ibland kan vara halkiga.

Cykling

Cykla på egen hand har också sina risker. Det är en sport där säkerheten till stor del beror på din egna bedömning och uppmärksamhet som cyklist.
Varken vi eller vår lokala samarbetspartner kan hållas ansvarig för möjliga skador (fysiskt eller på annat sätt) på deltagare som förorsakats av: fysisk aktivitet under turen, att ej ha följt trafikreglerna, alkoholkonsumtion, brist på medicinsk hjälp i avlägsna områden eller andra oförutsedda händelser.
Som cyklist är DU ansvarig för på vilket sätt du cyklar och tillståndet på din cykel.

Ibland så cyklar du på varierad terräng, ojämna underlag, lera, lösa stenar, dålig sikt etc, svårigheter och utmaningar som ej bör underskattas. I dessa situationer måste cyklisten använda mycket försiktighet och sunt förnuft. Även när ni cyklar på lugna nästan trafikfria landsvägar så bör du vara medveten om att det alltid kan dyka upp trafik och cykla på ett säkert sätt.

Säkerhet och försäkring

Använd alltid sunt förnuft och försiktighet i alla lägen. Håll ögonen öppna för eventuella riskabla situationer som svår terräng, våta stigar/vägar och ändrade väderförhållanden etc.

All vandring och cykling arrangerat av Cykla & Vandra sker på egen risk. Varken vi, lokal arrangör, lokala turistbyråer eller hotell kan ställas till ansvar för olyckor under resan. Vi vill därför påpeka vikten av att ni själva tecknat en försäkring om ni inte har fullgott skydd i er hemförsäkring, och således mycket viktigt att du ser över ditt reseskydd i god tid innan resan.

Vill du komplettera din hemförsäkring eller köpa en så rekommenderar vi Gouda.

Ställer ni resegaranti?

Självklart. Läs mer.

Vad gäller med betalning och avbokning?

Läs mer här.

Hur svåra är vandringarna?

Läs mer på vår sida om Hur svår är turen.

Hur flexibla är de självguidade turerna?

Alla våra självguidade turer är anpassningsbara. Ni kan själva bestämma över boende, vilodagar, extra utflyktsmål och så vidare. De turer vi presenterar här är sådana som vi vet fungerar bra och som de flesta tycker om. Vill ni passa på att vandra en dag i Pyrenéerna under er Via Verde-dag? Inga problem. Vill ni besöka en speciell vingård? Inga problem. Vill ni bo riktigt lyxigt på ett spa-hotell efter att ha cyklat i 5 dagar? Självklart ordnar vi det också.

Har ni några frågor om speciella önskemål, tveka inte att kontakta oss!

Vad ingår i pick-nick-paketen?

I vissa av våra paket ingår pick-nick. I pick-nick-packen brukar ingå mackor, lite snacks, en frukt och vatten. Det ska vara ungefär tillräckligt för att ni ska klara er över dagen men det kan vara en idé att köpa lite extra snacks och bära med er. Vill ni ha kaffe/te med er så är det nog lättast att ta med thermos och kaffepulver från Sverige och fylla varmvatten varje dag vid frukost.

Väder

Vad ska vi ha för kläder?
Tänk dock på att det ofta blir kallt på kvällarna uppe i bergen och att ni vissa dagar cyklar långa, långa nedförsbackar. Ta därför alltid med er en lätt regnjacka och en varm tröja. Inte heller husen håller svensk byggstandard, det kan därför vara kallt även inomhus under sen höst och tidig vår.

Ofta handlar vandring i södra Europa om att skydda sig mot sol och att inte bli för varm. Vi rekommenderar därför lätta vandringsskor, lätta shorts, lätta och ljusa kläder och en solskyddande keps eller hatt. Är man i bergen ska man alltid ha med sig en lätt regnjacka och även ett värmeplagg.

Vad blir det för väder?
Vi använder själva meteoblue.com. Det ger en bra överblick. Väl på plats hjälper hotellen alltid till med mer detaljerade prognoser.

Fråga oss gärna om ni vill ha tips och råd för just er destination.

Vilkens sorts cyklar har ni?

Vi jobbar uteslutande med nya cyklar cyklar som ständigt byts ut, normalt sett stabila touringcyklar och moderna elcyklar.
Cyklarna har handbroms både för fram och bakdäck. Tyvärr finns i princip inga cyklar med fotbroms att köpa i södra Europa.

Cyklar
Touringcyklar

Elcykel
Elcykel