Det mytomspunna lilla vinområdet Priorat har inte bara vin utan även vandring i världsklass. Med detta paket kombinerar vi de båda till en fantastiskt trevlig vandringsupplevelse. Under era dagar kommer ni bland annat att få se de ibland osannolika vinodlingarna ligger längs de torra och branta bergssluttningarna, lära er historien kring Kartusianordens kloster där Priorat-vinet föddes och vandra i heliga berget Montsant där vi en klar dag ser snöklädda Pyrenéer.

Sista dagen besöker ni den legendariska byn Siurana, arabernas sista fäste i Katalonien. Och så kommer såklart ni att besöka de små vingårdarna, lära er om odlingarna och provsmaka vinet tillsammans med vinskaparna.

Svårighetsgrad: Medel

Tidsplan

Dag 1 – ankomst till Priorat
Från Barcelona tar ni er med tåg (2 timmar) eller taxi från Barcelona till byn Falset i Priorat där ni sover på första natten på ett fint litet hotell i byn. Efter incheckning så väntar en vinprovning på byns vinkooperativ.

På kvällen kommer er lokala guide och berättar mer om vandringen och ger er all information ni behöver för era vandringsdagar. Guiden finns sedan tillgänglig via telefon om ni har frågor eller stöter på svårigheter.

Hotell: Hotel Sport Falset
Middag på hotellet ingår.

Dag 2 – Till Gratallops
Första vandringsdagen följer den gamla stenlagda stigen, nyligen återställd efter många år i förfall, mellan Falset och Gratallops. Härlig dag att börja er vandring med och njuta av den gamla stigen och vandra genom vingårdar i både DO Priorat och DO Montsant. Vid ankomst till Gratallops väntar ett guidat besök med vinprovning på en vingård. Ikväll ingår middag på ert trevliga hotell i byn.

Distans: 8,5 km, Höjdskillnad: +300m, Vandringstid: 3-4 timmar

Extra: Det finns möjlighet att vandra första dagen med guiden, något vi rekommenderar. Det ger en än bättre introduktion till området och massor med tips och information.

Hotell: Cal Llop
Middag på hotellet ingår.

Dag 3 – Till Morera via Scaladei
Dagen börjar med en 10 minuters transport (ingår) upp till byn Vilella Alta där dagens vandring utgår från. Ni vandrar förbi byn Scaladei och Kartusianordens kloster, födelseplatsen för vinodling i området. Här väntar först en provning av de fantastiska ekologiska olivoljorna. Sedan har ni möjlighet att gå snett över torget och på egen hand göra en vinprovning av det fantastiska vin som än idag produceras i byn, sedan kanske en lunch på det lilla torget i byn.

Därefter väntar fortsatt vandring till byn Morera de Montsant, vackert beläget vid Montsants mäktiga klippväggar. Vill ha en lite lugnare dag så rekommenderar vi att ni pratar med restaurangen där ni äter lunch och ber dem att hjälpa er att beställa en taxi upp till Montsant (från Scaladei är det uppförsbacke). Middag ingår ej men ert hotell har en trevlig restaurang och det finns också en till i den lilla byn.

Distans: 11,5 km, Höjdskillnad: +350, Vandringstid: 3 timmar 30 minuter

Hotell: Balcó del Priorat

Dag 4 – Siurana
Idag startar ni dagen med en transport upp till spektakulära byn Siurana. Börja med att ta en tur i byn, kanske tar ni en till förmiddagskaffe innan ni börjar vandra nerför till nästa by som heter Cornudella. Här kan ni äta lunch, kanske provsmaka ytterligare något av traktens viner i byns kooperativa vinodling, besöka någon av byns trevliga vinbutiker, innan ni vandrar tillbaka upp till ert hotell i Morera de Montsant. Här finns två alternativ för vandring tillbaka till hotellet:

Eftermiddagen
Från Cornudella de Montsant upp till berget Montsant är det en tuff vandring. Så vill ni göra den får ni vara lite sparsamma med vinprovning i byn Cornudella.

Eftermiddag – lättare alternativ,
Ni lämnar Cornudella och går upp längs berget Montsant, en vacker sträcka genom vinodlingar och sedan vandring vid foten av Montsants branta klippor och med vacker utsikt över dalen.

Eftermiddag – svårare alternativet
En jobbig uppförsbacke tar er upp till toppen av Montsants nationalpark, sedan en spektakulär vandring ovan bergets branta klippor, med vacker utsikt över dalen och ut över Medelhavet. Ni passerar en plats ”ermitan”, lilla kapellet, Sant Joan del Codolar. Här har en gammal dam länge bott som eremit, med den närhet till gud som det heliga berget Montsant ger enligt lokalbefolkningen. Därefter fortsätter ni nerför berget till Morera de Montsant och ert hotell.

Distans: 5 km nerförsbacke på förmiddagen, 7 eller 11 km eftermiddagen, (12 till 16 km totalt), Höjdskillnad: +100 till +650, Vandringstid: 3-5 timmar

Middag intar ni på egen hand på hotellet eller en trevlig restaurang i byn (ingår ej).

Hotell: Balcó del Priorat

Dag 5 – avsked Priorat
Efter frukost avslutas paketet.

Vi hjäper er sedan att boka taxi från Morera de Montsant till dit ni önskar, till exempel tågstationen i Falset, Barcelona flygplats eller Tarragona. (ingår ej)

Tips! Om ni önskar kombinera denna vandring med några härliga dagar vid kusten föreslår vi till exempel den fina lilla byn Altafulla som ligger just norr om Tarragona.

Kundrapport

Hej!
Vi vandrade i september (2017). Vi är mycket mycket nöjda med precis allt!
Vänliga människor längs hela resan. Olivdamen, wow. Bra boende.
Och vilka vyer! Örnar och precis sådär tufft att man klarar det i en njutning.
En vinprovning blev det i Gratallops, Clos Figueras, super! De andra föll bort, men en ersattes av en mycket fin vinmeny till maten i Siruana.

Så tack!
Vi funderar på Costa Brava turen nästa höst.

Många hälsningar
Tobbe och Rosie

Ännu en supertrevlig vandring med er! Paul, vår guide, var supertrevlig och tog hand om oss på ett suveränt sätt.

Vi passade på att smita in på några fler av de små vingårdarna och hann med en vinbar också så det blev verkligen en resa i vinets tecken… 🙂

/Mia och gänget

Nu har jag landat känslomässigt Vill TACKA för en super bra resa.❤
Vilka hotell, vilken mat, vilka härliga människor som servade oss!
Vilka vandringsleder! Kommer verkligen att rekommendera er.
Stort TACK igen.
Mvh
Anna

Tidsperiod & pris

Lämpliga tid att vandra
Mars, april, maj, juni, september, oktober och november.
Vintertid är det kallt och vissa av hotellen kan vara stängda, juli och augusti är det för varmt.

Se fler bilder här.

I paketet ingår
Guidebok med färdbeskrivning av turerna.
Transport av bagage mellan hotellen.
4 nätter på hotell
4 frukost
2 middagar
2 vinprovningar (med möjlighet att på egen hand besöka fler gårdar)
1 olivoljeprovning

Denna tur kan ni gå på egen hand, ni kan välja att lägga till för att gå med guide första dagen eller gå med guide alla dagar.

Turen är också perfekt att kombinera med Barcelona eller stränderna vid Tarragona, vi hjälper er självklart med boende för denna del om så önskas.

Tillkommer
Transport till Priorat (tåg, taxi eller buss).
Transport från Siurana till tågstationen eller Barcelona.
Middagar de 2 sista kvällarna, samt luncher alla dagar.

AntalPris
2 personer769€ / person del i dubbelrum
4 eller fler personer 695€ / person del i dubbelrum

Ni vandrar själv och med en roadbook på engelska. Vill ni förhöja upplevelsen så kan ni boka en lokalguide som följer med. Det kostar 250 € extra/dag för gruppen. Vi rekommenderar att ni tar guide åtminstone första dagen.

För mer information, maila oss på info@cyklavandra.se

Priser gäller för 2024.

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.
   
  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor

  La Palma

  La Palma

  Ingen av Kanarieöarna är oss kärare än La Palma. Det här är ett paradis för vandrare med otrolig variation i ...
  Algarve - härlig kustnära cykling

  Algarve – härlig kustnära cykling

  Under 6 dagar cyklar ni hela 254 km längs Algarves kust med ett riktigt härligt och ombytligt landskap! Ni börjar ...
  Cykla i sydvästra Portugal

  Cykla i sydvästra Portugal

  Kom och upplev det den vilda Portugisiska västkusten! Ni börjar cyklingen med att en rundtur upp i Alentejo, provinsen norr ...