Det mytomspunna lilla vinområdet Priorat har inte bara vin utan även vandring i världsklass. Med detta paket kombinerar vi de båda till en fantastiskt trevlig vandringsupplevelse. Under era dagar kommer ni bland annat att få se de ibland osannolika vinodlingarna ligger längs de torra och branta bergssluttningarna, lära er historien kring Kartusianordens kloster där Priorat-vinet föddes och vandra i heliga berget Montsant där vi en klar dag ser snöklädda Pyrenéer.

Sista natten bor ni i den legendariska byn Siurana, arabernas sista fäste i Katalonien. Och så kommer såklart ni att besöka de små vingårdarna, lära er om odlingarna och provsmaka vinet tillsammans med vinskaparna.

Svårighetsgrad: Medel

Tidsplan

Dag 1 – ankomst till Priorat
Från Barcelona tar ni er med tåg (2 timmar) eller taxi från Barcelona till byn Falset i Priorat där ni sover på första natten på ett fint litet hotell i byn. Efter incheckning så väntar en vinprovning på byns vinkooperativ.

På kvällen kommer er lokala guide och berättar mer om vandringen och ger er all information ni behöver för era vandringsdagar. Guiden finns sedan tillgänglig via telefon om ni har frågor eller stöter på svårigheter.

Hotell: Hotel Sport Falset
Middag på hotellet ingår.

Dag 2 – Till Gratallops
Första vandringsdagen följer den gamla stenlagda stigen, nyligen återställd efter många år i förfall, mellan Falset och Gratallops. Härlig dag att börja er vandring med och njuta av den gamla stigen och vandra genom vingårdar i både DO Priorat och DO Montsant. Vid ankomst till Gratallops väntar ett guidat besök med vinprovning på en vingård. Ikväll ingår middag på ert trevliga hotell i byn.

Distans: 8,5 km, Höjdskillnad: +300m, Vandringstid: 3-4 timmar

Extra: Det finns möjlighet att vandra första dagen med guiden, något vi rekommenderar. Det ger en än bättre introduktion till området och massor med tips och information.

Hotell: Cal Llop

Dag 3 – Till Morera via Scaladei
Dagen börjar med en 10 minuters transport (ingår) upp till byn Vilella Alta där dagens vandring utgår från. Ni vandrar förbi byn Scaladei och Kartusianordens kloster, födelseplatsen för vinodling i området. Här väntar först en provning av de fantastiska ekologiska olivoljorna. Sedan har ni möjlighet att gå snett över torget och på egen hand göra en vinprovning av det fantastiska vin som än idag produceras i byn, sedan kanske en lunch på det lilla torget i byn.

Därefter väntar fortsatt vandring till byn Morera de Montsant, vackert beläget vid Montsants mäktiga klippväggar. Vill ha en lite lugnare dag så rekommenderar vi att ni pratar med oss och vi hjälper er att beställa en taxi upp till Montsant (från Scaladei är det uppförsbacke). Middag ingår ej.

Distans: 11,5 km, Höjdskillnad: +350, Vandringstid: 3 timmar 30 minuter

Hotell: Balcó del Priorat

Dag 4 – Till Siurana
Idag finns två alternativ för vandring på förmiddagen och sedan möjligheten att vandra eller ta taxi upp till hotellet i Siurana på eftermiddagen.

Förmiddag – lätta alternativet, 7 km
Ni lämnar Morera och går en vacker sträcka vandring vid foten av Montsants branta klippor och med vacker utsikt över dalen. Sedan viker ni ner mot Cornudella de Montsant och har en fin sträcka genom vinodlingar.

Förmiddag – svårare alternativet
En jobbig uppförsbacke tar er upp till toppen av Montsant och en spektakulär vandring ovan bergets branta klippor, med vacker utsikt över dalen och ut över Medelhavet. Därefter svänger ni ner mot dalen och har en brant sträcka ner till ermitan, lilla kapellet, Sant Joan del Codolar. Här bor än idag en gammal dam som ermit med den närhet till gud som det heliga berget Montsant ger enligt lokalbefolkningen. Därefter fortsätter ni ner till Cornudella de Montsant med vacker vandring genom vinodlingar och gammalt kulturlandskap. Väl nere i Cornudella kan ni med fördel besöka byns kooperativa vinodling och också den mycket trevliga vinbutiken på andra sidan vägen. Därefter passar det bra att äta lunch i byn.

Eftermiddagen
Från Cornudella de Montsant upp till spektakulära byn Siurana är det en tuff vandring. Vi rekommenderar därför att åka med bagagetransporten upp till Siruana istället för att gå. Om ni däremot vill ha ett träningspass så går det bra att gå själva upp till ert sista hotell. Det är ungefär 5 km och 300 höjdmeter.

Distans: 7 eller 11 km förmiddagen, 5 km uppförsbacke på eftermiddagen (7 till 16 km totalt), Höjdskillnad: +100 till +650, Vandringstid: 2-5 timmar

Middag intar ni på egen hand på trevlig restaurang i byn (ingår ej).

Hotell: Hotel Siuranella

Dag 5 – avsked Priorat
Efter frukost avslutas paketet.

Vi hjäper er sedan att boka taxi från Siurana till dit ni önskar, till exempel tågstationen i Falset, Barcelona flygplats eller Tarragona.

Tips! Om ni önskar kombinera denna vandring med några härliga dagar vid kusten föreslår vi till exempel den fina lilla byn Altafulla som ligger just norr om Tarragona.

Kundrapport

Hej!
Vi vandrade i september (2017). Vi är mycket mycket nöjda med precis allt!
Vänliga människor längs hela resan. Olivdamen, wow. Bra boende.
Och vilka vyer! Örnar och precis sådär tufft att man klarar det i en njutning.
En vinprovning blev det i Gratallops, Clos Figueras, super! De andra föll bort, men en ersattes av en mycket fin vinmeny till maten i Siruana.

Så tack!
Vi funderar på Costa Brava turen nästa höst.

Många hälsningar
Tobbe och Rosie

Ännu en supertrevlig vandring med er! Paul, vår guide, var supertrevlig och tog hand om oss på ett suveränt sätt.

Vi passade på att smita in på några fler av de små vingårdarna och hann med en vinbar också så det blev verkligen en resa i vinets tecken… 🙂

/Mia och gänget

Nu har jag landat känslomässigt Vill TACKA för en super bra resa.❤
Vilka hotell, vilken mat, vilka härliga människor som servade oss!
Vilka vandringsleder! Kommer verkligen att rekommendera er.
Stort TACK igen.
Mvh
Anna

Tidsperiod & pris

Lämpliga tid att vandra
Mars, april, maj, juni, september, oktober och november.
Vintertid är det kallt och vissa av hotellen kan vara stängda, juli och augusti är det för varmt.

Se fler bilder här.

I paketet ingår
Guidebok med färdbeskrivning av turerna.
Transport av bagage mellan hotellen.
4 nätter på hotell
4 frukost
2 middagar
2 vinprovningar (med möjlighet att på egen hand besöka fler gårdar)
1 olivoljeprovning

Denna tur kan ni gå på egen hand, ni kan välja att lägga till för att gå med guide första dagen eller gå med guide alla dagar.

Turen är också perfekt att kombinera med Barcelona eller stränderna vid Tarragona, vi hjälper er självklart med boende för denna del om så önskas.

Tillkommer
Transport till Priorat (tåg, taxi eller buss).
Transport från Siurana till tågstationen eller Barcelona.
Middagar de 2 sista kvällarna, samt luncher alla dagar.

AntalPris
2 personer699€/ person del i dubbelrum
4 eller fler personer 685€/ person del i dubbelrum.

Ni vandrar själv och med en roadbook på engelska. Vill ni förhöja upplevelsen så kan ni boka en lokalguide som följer med. Det kostar 250 € extra/dag för gruppen. Vi rekommenderar att ni tar guide åtminstone första dagen.

För mer information, maila oss på info@cyklavandra.se

Priser gäller för 2024.

  Bokningsförfrågan

  För denna resa bekräftar vi normalt sett bokningen inom 2-4 arbetsdagar. Vänligen dubbelkolla att det går flyg för de datum som ni önskar resa, vår bokningsprocess sätter igång en kedja av arbete för många parter och det underlättar mycket om vi redan har försäkrat oss om att flyget går på valda datum. Här hittar ni våra bokningsvillkor.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Cykla & Vandra Pyrenéerna till Medelhavet

  Cykla & Vandra Pyrenéerna till Medelhavet

  Kombinera underbar cykling och vandringNi börjar med att under tre dagar cykla Via Verde, den gröna vägen, från Pyrenéerna ner ...
  Cykling i Baskien - från San Sebastian till Bilbao

  Cykling i Baskien – från San Sebastian till Bilbao

  Att cykla från San Sebastian till Bilbao är en härlig resa som tar dig genom det pittoreska Baskien i norra ...
  Cykla på Mallorca

  Cykla på Mallorca

  Få områden i världen har blivit lika synonyma med cykling som Mallorca. Hit till ön vallfärdar tusen och åter tusentals ...