Datum
25 maj – 1 juni 2024    1 rum kvar

Följ med på en upptäcktsresa till två av Spaniens riktiga pärlor – Rioja och Baskien! Och vilket bättre sätt finns att upptäcka än till fots? Det här är en social resa med fokus på det goda i livet – vänner, vin, motion, kultur, god mat och mycket skratt!

Vi börjar med några dagar på i Rioja där vi med de Kantabriska bergen som fond vandrar rakt igenom den absolut vackraste delen av området. Även om Rioja mest är känt som ett vindistrikt är det också ett otroligt fint område att vandra och njuta i med många fina vägar genom vinodlingarna. Vi provar många av regionens viner och det Riojanska köket.

Efter Rioja väntar ett besök i Bilbao och det fantastiska Guggenheim-museet. Vi besöker även Bilbaos vackra gamla kvarter innan vi fortsätter mot San Sebastian. Här väntar tre härliga kustvandringar med massor av kultur, mat och ytterligare ett vingårdsbesök.

Era ciceroner för denna resa är mycket erfarna Jakob Wilhelm Aarsheim och Pär Lindholm, både boende i Spanien sedan många år. Med två reseledare så har vi möjlighet att dela upp oss i två mindre grupper, perfekt för att på ett smidigt sätt anpassa vandringarna till alla nivåer.

Max antal deltagare: ~24 personer

Svårighetsgrad: Lätt.

Denna resa är klimatkompenserad.

Kundbetyg

Kundrapport

Vilken fantastisk vecka vi haft tillsammans! Det var så bra arrangerat, så trevliga deltagare, så vackert, så god mat… Detta är en resa vi kommer att bära med oss länge. Vi har länge sett fram emot att komma till Bilbao och se Guggenheimmuséet. Jag måste säga att det överträffade mina förväntningar. Ett extra tack till er, Jakob och Pär, inte bara för arrangemanget utan också för engagemanget och tålamodet ni hade under hela veckan:-). 

Maggie och Pelle, 7-14/5 2022

Hej Pär och varmt TACK för den alltigenom mycket trevliga och innehållsrika resan i Rioja och Baskien!

Margareta & Nisse, 14-21/5 2022

Det var en jättefin vecka vi fick. Det var en kul kombo med både cykel och vandringar. Vi kan absolut tänka oss att åka med ngn fler resa med er.

Leif & Barbro, 7-14/5 2022
Stort tack för en toppenbra resa med bredd och variation.
Alla sinnen och muskler blev tillfredsställda!
Marianne o Lennart Frisk, Maj 2022

Tidsplan

Lördag – Resedag
Flyg från Arlanda till Bilbao. Där väntar er svenska guide på er. Vi hoppar på vår buss och åker upp till Laguardia, den vackraste byn i Rioja. Här checkar vi in på trevliga Hotel Silken Villa de Laguardia 4*, vårt hem för närmaste tre nätterna.

Vi träffas sedan för gemensam middag på hotellet.

Söndag – vandring och vin
Efter en god frukost börjar vår resa på riktigt med den första vandringen. Vi går direkt från hotellet ut bland vinodlingarna. Vandringen går förbi de små sjöarna Lagunas de Laguardia och fortsätter mot ett rastområde. Här väntar en härlig pick-nick lunch med Rioja-viner och lokala specialiteter.
Vandringen är 11 km och i princip platt.

Under eftermiddagen kan ni passa på att besöka hotellets spa (kom ihåg att boka tid innan).

Ikväll äter ni middag på egen hand i Laguardias mysiga centrum.

Måndag – vandring med vingårdsbesök.
Efter frukost vandrar vi västerut – målet med turen är den trevliga bodegan Bideona. Vi får en rundtur av vingården och berättat hur familjen jobbar med vinproduktionen, deras filosofi kring hållbarhet och mycket annat. Sedan äter vi en lätt lunch medan vi provar oss igenom några av gårdens viner. Buss tillbaka till hotellet.

Vandringen är 9,2 km och 150 höjdmeter.

Gemensam middag på hotellet

Tisdag – Bilbao och Guggenheim
Efter frukost lämnar vi Rioja och åker ner till Bilbao. Vi får idag med oss lunchmacka som vi äter innan vi går in på Guggenheim-museet.

Väl framme i Bilbao börjar vi med en promenad genom gamla stan med mysiga gränder och vackra byggnader. Vi drar oss sedan sakta mot museet där Jakob berättar historien om museet och introducerar er till besöket. Här äter vi också vår macka.

Väl inne på muséet går ni på egen hand och guidas med deras moderna audioguider.

Därefter åker vi mot San Sebastian och checkar in på vårt boende för de återstående dagarna, centralt belägna Hotel Codina 3*. Hotellet ligger bara en kort promenad från stranden så om man vill kan man gärna ta ett dopp innan middagen.

Gemensam middag på pintxo-restaurang i Gamla stan. (Pintxo är baskiska tapas.)

Onsdag – Pasaia San Juan
En härlig första vandring där vi går direkt ut från hotellet, längs med stranden och genom gamla stan när det är lugnt och skönt på morgonen. Efter det längs med Zurriola-stranden och sedan går vi upp över monte Ulia och följer pilgrimsleden ner till fiskebyn Pasaia. Här hoppar vi på det som kan vara Europas minsta och gulligaste färja, tänk större roddbåt!, och äter färsk fisk på restaurang hos Nuria och Alex på torget.

Alla vandringsdagar har vi ett enklare alternativ. Idag är det att gå med genom staden och sedan åka buss runt berget Ulia med en av era guider. Detta alternativ ger lite mer tid att njuta av trevliga Pasaia San Juan, titta in i butikerna och vandra den trevliga strandpromenaden.

Middag på egen hand.

Torsdag – vandring till Orio
Vi vandrar upp på Monte Igueldo, beundrar utsikten och sedan följer vi pilgrimsleden västerut och går längs med pilgrimsleden ner till byn Orio. En trevlig vandring där vi både får närheten till Atlanten och närkontakt med den gröna baskiska glesbyggden och de stora bondgårdarna. På vägen äter vi medhavd macka.

För de som önskar ett enklare alternativ idag så vandrar vi med upp berget och tar sedan lokalbuss ner från byn Igueldo. 6,5 km i bekväm uppförsbacke.

Framme i Orio har vi sedan tid för både en kaffe på en bar vid havet och kanske ett dopp i havet om det är en varm dag.

Middag äter ni på egen hand, förslagsvis i gamla stan.

Fredag – kustnära vin i Getaria
Efter frukost så hoppar vi på vår buss och åker en halvtimme söderut till trevliga fiskarbyn Getaria. Ovanför byn ligger ett flertal trevliga vingårdar, kända för det spännande vita txakoli-vin dom tillverkar. Här gör vi en 9 km lång vandring genom vinfälten och förbi vingårdarna. Här ser man tydligt skillnaden i hur vinet odlas i Rioja och såhär kustnära! Dagens enklare vandring gör en kortare variant av samma tur.

Vandringarna avslutas på den familjeägda vingården Gaintza där vi provar deras tre olika viner och får smaka lokala delikatesser. Efter det går ni vi ner i byn och äter baskisk husmanskost hos Eukene på huvudgatan i gamla stan. Därefter tar vi vår buss tillbaka till hotellet där vi har några timmar på oss att vila upp oss inför den trevliga avslutningsmiddagen.

Lördag – Hemresa.
Efter frukost tar vi buss till flygplatsen i Bilbao.

En härlig vecka är över!

Observera att vi denna resa vandrar både i Rioja och Baskien.

Pris & Bokning

I programmet ingår

Flyg tur och retur Arlanda
7 nätter på 4* hotell i Rioja och 3* hotell i San Sebastian, del i dubbelrum
7 frukostar
6 luncher
4 middagar
Svensk reseledare (2 ledare från 12 deltagare)
Klimatkompensering

Ingår ej
Eventuellt enkelrumstillägg
Personliga utgifter

Flyg

I paketet ingår flyg tur och retur från Arlanda, Köpenhamn, Göteborg eller Oslo istället så kan det ordnas (om plats finns). Nedan flygtiderna från Arlanda.

Utresa
KLM från Arlanda klockan 09:35. Framme i Bilbao klockan 16:30 efter mellanlandning i Amsterdam.

Hemresa
KLM från Bilbao klockan 17:15. Framme i Stockholm klockan 22:55 efter mellanlandning i Amsterdam.

Pris och bokning

Goda nyhter, sänkt pris tack vare starkare krona!

Tidigare: 27 250 kronor, nu 25 950 kr per person, del i dubbelrum.
För icke-prenumeranter av Tidningen Vi: 26 950 kr (tidigare 28 250 kr)

Enkelrumstillägg: 3000 kr

Önskar ni boka flyg själva drar vi av 5000 kr på priset.

För mer information och för att boka: info@cyklavandra.se

  Bokningsförfrågan

  Galleri

  Andra härliga resor

  Korfu & Paxos

  18 maj - 25 maj

  Dolomiterna

  25 juni - 2 juli