Att klassificera svårighetsgrad för en vandring eller cykeltur väldigt svårt. Det är lätt att tänka att det bara är distans som räknas men det är långt ifrån sanningen. När man vandrar eller cyklar så brukar vi använda dessa punkter för att komma fram till svårighetsgraden:

  • Höjdmeter
  • Underlag
  • Distans
  • Värme
  • Lätt att hitta

Vi har valt att klassificera våra turer med lätt, lätt/medel, medel, medel/svår och svår.

Är ni intresserade av en tur men är osäker på om ni klarar av den, prova att gå eller cykla den maximala distansen på kuperade stigar. Har ni dessutom en slalombacke i närheten, kolla upp hur många höjdmeter den är (Hammarbybacken är 80 höjdmeter) och gå upp och ner backen så ni får ihop 300 höjdmeter. Hur känns det? Hur skulle det kännas att vandra en vecka i sträck på detta sätt? 

I övrigt räcker det långt att vara van att promenera till vardags och ha erfarenhet att vandra i skog och mark. Att tänka på är att Sverige är ett mycket platt land och att det mesta man stöter på i vandringsväg utomlands är betydligt mer kuperat. Att gå upp och nerför till exempel en lokal slalombacke är en bra förberedelse. Även att lära sig vandra med vandringsstavar (ej fjädrande) är mycket bra. Det sparar upp till 20% i energi upp och 15% nedför.

Är ni ute efter en cykelresa och är tveksamma på om ni klarar det behöver ni inte oroa er – på alla destinationer kan vi numera erbjuda elcykel och vissa resor erbjuds endast med elcykel.