Cala på Mallorca

Datum: Nästa resa oktober 2024

Öarna döptes av romarna till Balearis major och Balearis minor och längs nordvästra Mallorcas betagande kustlinje Costa Nord går bergskedjan Serra de Tramuntana som ryggen på en gigantisk urtida drake. Vandringar i ett mångtusenårigt kulturlandskap mitt mellan berg, hav och himmel är öarna i ett mandelnötskal. Pinjeklädda bergssluttningar stupar nästan direkt ned i havet och vi njuter av vandringar med doft av vild rosmarin, klingandet av fårens bjällror och små, ibland övergivna, bosättningar från förr.

I Mallorcas mäktiga bergskedja möter vi en rik flora varav flera arter endast förekommer på Balearerna. Till skillnad från Mallorca har systerön Menorca i många stycken förblivit oexploaterat och hyser trots sin litenhet stora arealer av orörd natur och magiska små turkosa badvikar. Du kan räkna med fina observationer av flora och fåglar, samt flera möjligheter till bad i Medelhavet. Vi bor på väl utvalda mellanklasshotell, bra belägna längs rutten från Mallorca i väst till Menorca i öst.

Deltagarantal: 10-18 personer

Tidsplan

Dag 1 Sverige – Mallorca
Ankomst till Palma där ni möts på flygplatsen för transport till hotell i Palmaområdet.
Hotel Costa Azul, eller liknande 4*

Dag 2 Vandring vid Alaro och därefter färja till Menorca
På morgonen lämnar vi Palma och reser norrut för att göra en vandring på 9 kilometer. Vandringen börjar uppåt 250 höjdmeter till Castell de Alaro. Sedan vandrar man med fantastisk utsikt ner mot byn Alaro. Picknicklunch. På eftermiddagen går vi ombord på färjan som på cirka 1,5 timmar tar oss till staden Ciutadella på Menorca. Ciutadella har anor från den tid då morerna härskade på Balearerna och vårt hotell för tre nätter ligger nära stadskärnan med dess vindlande gatunät. Gemensam middag.
Hotel es Port 4*

Dag 3 Tusenårig historia och ravinlandskap
Idag ger vi oss ut med buss för att utforska Menorca. Ön är bland annat känd för sina förhistoriska monument, de så kallade taulas. Vi gör ett besök vid det 3.000-åriga monumentet Es Tudons utanför Ciutadella. Dagens vandring, ca 11 km med höjdskillnad 150 meter, går genom små raviner via en högplatå med inslag av gårdar och medelhavsgrödor. Vi har stor chans att träffa på vilda landsköldpaddor. För den fågelintresserade, speciellt gällande rovfåglar är Menorca ett verkligt litet paradis. Här finns bland annat goda stammar av dvärgörn, pilgrimsfalk och smutsgam. Vandringen avslutas vid en in inbjudande badstrand och sedan görs ett kort besök i Mahon, öns huvudstad med en fantastisk naturlig hamn. Kvällen är på egen hand med möjlighet att botanisera i charmerande Ciutadella. Hotel es Port 4*

Dag 4 Menorcas fantastiska vikar, Calas.
Menorca är unik för att man har varit mycket restriktiv med byggnationer längs med kusterna. De små vikarna, calas, har gjort Menorca till ett paradis med orörda stränder. Dagens vandring med picknicklunch går därför längs den vackra kusten, 10 km med höjdskillnader av 50 meter fyra gånger, och bjuder in till flera tillfällen för bad. På kvällen bjuds en äkta Menorquinsk middag.
Hotel es Port 4*

Dag 5 Sköna Ciutadella – Mallorcas Costa Nord
Vi tar farväl av natursköna Menorca och tar färjan från Mahón till Alcudia. Vi kör från Alcudia till den lilla staden Soller vid öns nordvästra kust. Franskinspirerade Soller är härligt belägen i en frodig dalgång med apelsinodlingar mellan havet och bergen. Från dalen ser du en av topparna på Mallorcas högsta berg, Puig Mayor på 1.445 möh. Stadens rikedomar kom sig av det gyllene guldet, apelsinerna, och de syns i modernistisk och extravagant arkitektur som hos Sant Bartomeukyrkan och Banco Central Hispanico som ritades av Gaudís elev Joan Rubid. Lunch på egen hand under dagen. Vi skall inte heller glömma den trevliga lilla spårvagnen som importerades från San Francisco i början av 1900-talet. Den trafikerar en smalspårig järnväg de fem kilometrarna mellan Soller och vår bas Port Soller. Men vi skall göra en vandring på ca 3 km och 100 meter i höjdskillnad, från Soller ner till Port Soller där vi tar in på hotell vid Puerto Sollers lilla badstrand. Gemensam middag.
Hotel Generoso 4*

Dag 6 Port Soller – Deìa
Vi åker till den lilla byn Deia och gör en vandring tillbaka till Port Soller längs med den norra kusten, ca 300 meters höjdskillnad totalt nedför. Stigen går flera hundra meter över havet och utsikterna är betagande tills vi kommer närmare Port Soller genom uråldriga olivlundar. Sedan öppnar sig vyer över det blå havet som vi har med oss under största delen av dagen. Vi vandrar på delar av den pilgrimsväg som användes under 1500-talet mot Lluch-klostret. Längs vägen ligger den lilla byn Lluch Alcari och vi når stranden Cala Deià och Deià, högt älskad av den engelske poeten Robert Graves. Även en ung Pablo Picasso fann inspiration och motiv i området runt Lluch Alcari. Dagens tur är ca 9 km och tar 4-5 timmar med picknick. Vandringen avslutas vid vårt hotell och därmed tillfälle till ett eftermiddagsdopp. Gemensam middag.
Hotel Generoso 4*

Dag 7 Cuber – Es Barranc
På morgonen buss upp till vattenmagasinet Cuber. Här uppe cirka 900 meter över havet finner man en rik höglandsflora och välvuxen skog av stenek. Vi gör en gemensam vandring på högplatån med picknick, ca 9 km, och därefter kan du välja om du vill gå längs med den gamla pilgrimsvägen Es Barranc ner till Soller, ca 800 höjdmeter nedåt. Nerfarten är fantastiskt vacker men bör väljas bort om du ogillar att gå nerför. Alternativet är en vandring på platån och sedan skjuts med taxi ner till Port Soller. Gemensam middag.
Hotel Generoso 4*

Dag 8 Palma – Sverige
Beroende på flygets avgångstid tar vi buss till Palma där vi gör en kortare stadsrundtur till fots. Vi äter en tidig middag innan det är dags att åka till flygplatsen för hemresa.

 

Pris & bokning

I priset ingår: Färja t/r Mallorca – Menorca, samtliga transporter omnämnda i programmet, sju nätter på mellanklasshotell (varav 4 nätter 4 stjärnigt), sju frukostar, fem picknickluncher, 5 middagar, husets vin några middagar.
Guidning av Anders Elmfors.

PRIS 1650 Euro exklusive flyg från Sverige

PS! Passar inte dessa datum har vi ett paket för vandring på egen hand på Mallorca också!

FLYG
Du bokar själv tur och retur Palma från hemorten. Resan startar i Palma och avslutas i Palma. Vi kan hjälpa till med bokning av flyg och ytterligare hotellnätter för den som önskar.

För mer information, kontakta Anders: anders.elmfors@naturtema.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Korfu & Paxos

  21 september - 28 september

  Korfu & Paxos

  25 september - 2 oktober

  Korfu & Paxos

  28 september - 5 oktober

  Piemonte & Ligurien

  6 oktober - 12 oktober