Den vilda baskiska kusten består av branta klippformationer blandat med fina skogar, vackra stränder och flodmynningar där det alltid ligger en vacker by. Inte för inte är baskerna kända i Spanien som stora, starka och lite galna – den vilda kust har format karaktären hos de baskiska sjömännen och fiskarna som bott här i årtusenden.

De mysiga byarna har har en speciell karaktär och mycket charm. Under hela vandringen upplever ni storslagen natur, mycket kultur, historia och självklart fantastisk mat – vad mer kan man begära av en härlig semestervecka? Ni kan välja mellan en 6 eller 8 dagars tur. Väljer ni den kortare så startar ni i Ea och vandring from dag 4.

Höjdpunkter

 • Vacker vandring längs den vilda kusten
 • Den fantastiska utsikten från bergstoppen Illuntzar
 • Stränderna Laida och Laga – några av de vackraste i Spanien
 • Att se och upptäcka de många fiskesamhällen på denna kuststräcka – Lekeitio, Ea, Elantxobe, Mundaka, Plencia med flera
 • Den ikoniska kustkyrkan San Juan de Gaztelugatxe – känd från Game of Thrones
 • Spännande staden Bilbao – ett besök på Guggenheim-museet är ett måste!

Svårighetsgrad: Medel

Föredrar ni att cykla så har vi även en vacker cykeltur i samma område.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Lekeitio
Ni landar i Bilbao och tar sedan lokaltrafik eller taxi till Lekeitio. Det är en av de vackraste städerna i Baskien. Besök hamnen, kyrkorna, beundra de vackra husen och njut av kaffe eller en öl på någon av barerna vid havet.

Hotell i Lekeitio.

Dag 2 – Vandring Lekeitio
Ni startar dagen med en god frukost, och kan sedan välja mellan två alternativa vandringar:
1. Ni går längs floden Lea till byn Aulestia (lättare, 15 km +-100 höjdmeter)
2. Ni tar en kort busstur för att sedan gå upp på toppen Illuntzar (tuff, 14 km, +-726 höjdmeter), väl på toppen har ni en fantastisk utsikt.

För båda alternativen avslutar ni sedan med att ta lokalbuss tillbaka.
Även denna natt sover ni i Lekeitio.

Dag 3 – Lekeitio till Ea
Idag vandrar ni uppför berget Otoio, och belönas med en storslagen utsikt över klipporna och undangömda stränder. Vandringen fortsätter sedan nedför och förbi avskilda vikar innan ni kommer till er destination Ea. En charmig liten stad vid kusten och där ni även sover i natt.

Vandringen idag är 13,7 km och cirka 700 höjdmeter. Om ni vill ha en lättare tur så kan ni ta bussen till Ispaster och vandra därifrån, då blir vandringen 8 km och med betydligt mindre höjdmeter.

Hotell i Ea

Dag 4 – Ea till Mundaka
Väljer ni den korta turen så startar den med denna vandring.

Dagen startar med en fin vandring längs kusten, ni fortsätter därefter in från kusten upp till fina byn Natxitua, en perfekt plats för en liten vilopaus innan ni fortsätter vidare till fiskebyn Elantxobe med sin pitoreska hamn.

Om ni är starka och fortfarande har kraft kvar i benen kan ni förlänga dagens vandring med att fortsätta ut till klippan Ogoño där ni har en imponerande utsikt över havet.

Ni fortsätter mot stranden Laga, kanske ett dopp om vädret tillåter, innan ni återigen går uppför till byn Akorda och vidare till den lilla kyrkan San Pedro de Atxarre, en magiskt plats med en av de vackraste utsiktsplatserna i Baskien. Vandringen går sedan ner till stranden Laida där dagens vandring avslutas. Medan ni väntar på taxin som tar er till ert nästa hotell passar ni på att ta ett dopp eller varför inte en öl och ett par tapas på strandbaren?

Taxin tar er till Mundaka där ni sover i natt. På vägen passerar ni staden Guernica, känd från den horribla flygbombningen som Franco 1937 tillät mot sin egen befolkning och som sedan Picasso förevigades i sitt mästerverk. Här finns också en väldigt fin skulpturpark som är väl värd ett besök. Om ni är intresserade av att besöka staden så släpper taxin av er här. Ni tar er då sedan på egen hand till hotellet i Mundaka med lokaltåg eller taxi.

Hotell i Mundaka

Dag 5 – Mundaka till Bakio
Första sträckan tar er till Bermeo, en livlig och intressant fiskeby. Härifrån fortsätter ni ut på klippan till San Juan de Gaztelugatxe, en av Baskiens mest kända och ikoniska platser som blev än mer känd när den var med i Game of Thrones.

Vandringen går därefter vidare längs havet. Njut av stranden och beundra surfarna som ofta samlas på denna kust. Dagens vandring är 17,5 km och +-800 höjdmeter. Den kan göras kortare genom att ni tar tåg några kilometer på morgonen.

Hotell i Bakio.

Dag 6 – Bakio till Plencia
Ni börjar dagen med en taxiresa (inkluderad) till den lilla hamnen i fina fiskebyn Armintza och startar er vandring här. Ni har sedan 12 km härlig vandring fram till den trevliga staden Plencia. Här passar det helt säkert med ett svalkande dopp på stadens fina strand! Därefter har ni en intressant gammal stadsdel att utforska.

Dagens tur är 12 km med +-500 höjdmeter med möjlighet att förlänga vandringen.

Hotell i Plencia.

Dag 7 – Plencia till Bilbao
Sista vandringsdagen! Idag går vandringen från strand till strand med utsikt över hela den Baskiska kustremsan. När ni passerat udden Punta Galea så ser ni in i Bilbao-bukten.

Njut av de sista kilometerna med kustvandring på er väg mot den gamla fiskehamnen Algorta – full av karaktär och med många trevliga barer. Ni har nu bara 1 timmes vandring kvar in till Bilbao – ni följer bukten och beundrar den mäktiga hängbron byggd redan år 1890.

Dagens vandring har olika längder, ni kan vandra hela eller så tar ni lokalbussen i början och väljer själv hur långt ni vill gå idag. Era alternativ finns beskrivna i den roadbook ni får när börjar er vandring.

Hotell i Bilbao

Dag 8 – Avslutning i Bilbao
Efter frukost är paketresan slut men stanna gärna någon dag extra här eller i San Sebastian innan ni reser hem. Eller varför inte besöka Rioja?

Först vill jag tacka för en fantastisk fint upplagd resa. Bra hotell med mycket trevlig personal. Fin vandring, med trevliga byar att rasta i. Sedan hade vi ju fantastiskt väder. Vill lägga till att det var mycket bra support från Aznar, och snabba svar på våra frågor. Även hotellet i Bilbao var mycket hjälpsamma med info om det mesta. Hotel Arimune i Bakio var så fint, härlig personal och fantastisk frukost.

Vänligen, Karin

Karin och gänget,

Pris och bokning

Övrig information

Den korta turen startar ni från byn Ea. Första vandringsdagen är dag 4.

Inkluderat

5 eller 7 nätters logi med frukost (beroende på vilken tur ni väljer)
4 eller 6 frukost (ej i Bilbao)
Bagagetransport mellan hotellen
Taxi dag 4
Taxi på morgonen dag 6
Turist och kulturell information
Färdbeskrivning, kartor och GPS-spår
Telefonsupport

Ej inkluderat

Buss från Bilbao till Lekeitio/Ea (ca 6-10€)
Buss från Lekeitio och tillbaka beroende på val av rutt (ca 1.5€) Frukost i Billbao

Eventuella båtbiljetter
Tågbiljetter från Guernica till Mundaka eller Bermeo (ca 1.5€)
Metro eller bussbiljetter på morgonen dag 7​

Hur flyger vi till Baskien?

Bilbao är största staden och här ligger också den flygplats man lättast flyger till.

Från Bilbao till Lekeitio tar man buss. Resan tar 1:15h, bussar går en gång i timmen.
Landar ni sent så är det bättre att ta taxi direkt från flygplatsen.

Tidsperiod

April, maj, juni, september och oktober.
Juni och september är högsäsong och priset för paketet är lite högre, 45 €/person.
I juli & augusti kan man ej göra denna resa.

Pris

6 dagar

815 €/person, del i dubbelrum
970 €/person för enkelrum

8 dagar
965 €/person, del i dubbelrum
1170 €/person för enkelrum

Tillägg för högsäsong 45 €/person (juni och september)

Priser för 2024. Enkelrum kontakta oss för pris.

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.
   
  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Evia - härlig cykling i Grekland

  Evia – härlig cykling i Grekland

  Ön Evia ligger bara ett stenkast från Aten och är full av överraskningar. Ön är Greklands näst största efter Kreta ...
  Andalusiens Vita Byar

  Andalusiens Vita Byar

  Med utgångspunkt från välkända byn Ronda har ni här en härlig cykelvecka mellan de vackra vita byarna i Andalusiens bergskedja ...
  Vandring på Sardinien

  Vandring på Sardinien

  Under er vandring på Sardinen möts ni av underbart kustlandskap och vilda berg. Kontrasten mellan 800 meter höga klippväggar och ...