Under denna spännande vandringsresa kommer ni att utforska två väldigt olika öar i Saroniska bukten – Poros och Hydra. Medan Poros är täckt av tallskog är Hydra en stenigare ö där ni ständigt har utsikt över havet.

Resan börjar med en övernattning i Atens historiska centrum. Landa gärna tidigt på dagen så ni har tid för en promenad förbi alla de kända historiska monumenten, genom de frodiga parkerna och förbi den antika olympiska stadion. Via gågatan runt Akropolis ser ni Parthenon-templet och de antika romerska och grekiska marknaderna.

Ni reser sedan med färja till den skogsklädda ön Poros. Själva samhället är vackert byggt på en udde med smala gränder med barer och restauranger. En av höjdpunkterna här är vandringen till det antika templet Poseidon. Efter en varm vandringsdag är det skönt att sätta sig här i skuggan med ett glas ouzo och beställa in en tallrik meze (grekisk tapas).

Resan avslutas sedan på Hydra. Då ön är bilfri finns istället ett stort nätverk av välbevarade stigar – en perfekt destination för vandring. Själva samhället är mycket vackert med stenhus och smala kullerstensgator. En av dagarna börjar ni med att ta en båttaxi till den avskilda bukten Ledeza för att därifrån vandra tillbaka till hotellet.

Svårighetsgrad: Medel

Denna resa kan göras lätt om ni de dagar då det är långa vandringar väljer att vandra kortare sträckor på egen hand. Ni får då njuta av hela resan och de fina båtturerna och får trevliga promenader varje dag.

Det går också att göra en uppgradering av alla hotell om ni önskar högre komfort. Om ni vill ha mer information om detta alternativ, skriv det i bokningsförfrågan.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst Aten
Ankomst till Aten flygplats, sedan tar ni er på egen hand med buss eller taxi från flygplatsen till ert hotell i Aten

Om tiden tillåter så kan ni utforska Atens centrum och njuta av atmosfären i denna gamla stad med sina butiker, den centrala fisk- och köttmarknaden och den gamla stadsdelen Plaka vid foten av Akropolis. Ovanpå Akropolis hittar ni det antika Parthenon-templet och vid foten av kullen det fantastiska nya Akropolismuseet.

Tips! Om ni landar sent men ändå vill uppleva Aten så kan vi gärna boka in er en natt extra så ni får en heldag i staden.

Dag 2 – Från Aten till Poros
Efter frukost så blir ni upphämtade på hotellet och skjutsade ner till hamnen i Pireus (ingår). Här har vi bokat in er på färjan över till Poros (ingår).

Ni checkar in på ert hotell på ön, äter en god lunch, och på eftermiddagen är det dags för en enkel och trevlig vandring i och omkring Poros stad. Ni går genom de smala gatorna med sina färgglada hus upp till ruinen av en gammal väderkvarn. Här får ni en hisnande utsikt över den smala Galatakanalen och vidare mot de höga bergen på Peloponnesos. Ni fortsätter på åsen och följer en delvis asfalterad stig (kalderimi) till kyrkan Agios Anargyroi (agios = sankte, så kyrkan är tillägnad Sankt Anargyroi). Här har ni en fantastiskt fin panoramautsikt. Ni fortsätter sedan ner tillbaka till samhället där ni kan passa på att ta ett dopp och/eller besöka någon av de många barerna och restaurangerna.

2-6 timmar, 5 km, +-100 höjdmeter

Dag 3 – Rundtur på Poros
Återigen njuter ni av en god frukost på hotellet.

Dagens vandring börjar längs kusten mot stranden Kyani Akti. Härifrån vandrar ni upp genom skogsområden och små olivlundar mot den arkeologiska platsen Poseidons Tempel. Som många heliga platser ligger det strategiskt – 200 meter över havet och på en skyddad och vacker plats. Helgedomen var tillägnad Poseidon och det finns bevis för att platsen redan var bebodd i förhistorisk tid. Det pågår fortfarande utgrävningar här.

Ni vandrar sedan vidare längs en trevlig stig till en grusväg som tar er upp till dagens högsta punkt. Turen ner följer skogsbilvägar innan ni går in på en fin stig som tar er genom gles skog ner till kusten vid Perelia där ert hotell ligger.

4 timmar, 11 km, +-500 höjdmeter

Dag 4 – Poros till Hydra
Efter frukost idag så går resan vidare till ön Hydra. Ni reser med färja och biljetten ingår i resan.

Den slående skillnaden mellan Poros och Hydra blir tydlig när ni anländer ön. Medan Poros är täckt av tallskogar består Hydra mestadels av steniga berg. Ön är fri från bilar vilket ger den ett ytterligare plus för vandring. Staden och hamnen är bland de vackraste i Grekland, med bevarade klassiska herrgårdar, vitkalkade hus och smala kullerstensgator som klättrar brant upp från den hästskoformade hamnen. Med rätta är hela samhället bevarat som ett nationellt monument.

På eftermiddagen gör ni en kortare vandring och lär känna den fina staden och dess näromgivning.

2 timmar, 5 km, +-200 höjdmeter.

Dag 5 – Hydras nordkust
När ni avnjutit er frukost så ger ni er ut på dagens vandring. Ni börjar gå längs nordkusten genom byarna Kaminia, Vlychos, Plakes och förbi Palamidasbukten med sin lilla fiskehamn. Här väljer ni om ni vill gå den vanliga turen eller ta i lite extra och gå en längre vandring. Om ni väljer den vanliga turen så vandrar ni längs en annan stig tillbaka till ert hotell.

Om ni väljer den längre vandringen går ni här inåt land och upp till byn Episkopi. Efter Episkopi fortsätter ni mot kusten åt sydväst. Här har ni imponerande vyer och frodig vegetation. Er vandring slutar i den pittoreska bukten Bisti med sin lilla kyrka Agios Georgos (Sankt Göran). Ni återvänder till staden Hydra med båttaxi (ingår inte i paketet).

Vanliga turen: 4 timmar, 13 km, +-350 höjdmeter
Långa turen: 6 timmar, 17,5 km, +-550 höjdmeter

Dag 6 – till toppen av Eros
Dagens cirkulära vandring tar er till toppen av Eros på ön Hydra, 588 meter över havet.
En bred stenlagd vandringsstig, kalderimi, tar er från Hydra upp till till klostret Profitis Elias. Härifrån leder en stig upp till toppen där ni kan njuta av en fantastisk utsikt över hela Hydra, de omgivande öarna och bergen på Peloponnesos. Vandringen tillbaka följer en annan led, ner till Episkopi och sedan är ni snart tillbaka på hotellet.

6 timmar, 14.4 km, +-700 höjdmeter

Dag 7 – Vandring från Ledeza till Hydra
På morgonen börjar ni med båttaxi till stranden Ledeza. Här börjar ni med att vandra upp till klostret Zourvas, beläget i ett kargt landskap dominerat av sten. Ni vandrar vidare tillbaka mot Hydra via en tydligt markerad gammal vandringsled. På vägen passerar ni skogsområden med cedrar och ekar. Rutten passerar kyrkorna Aghia Matrona och Aghia Triada. Via en grusväg når ni till sist klostret Aghios Nikolaos och fortsätter härifrån ner tillbaka till Hydra.

3,5 timmar, 11.8 km, +- 400m höjdmeter

Dag 8 – resan avslutas
Efter frukost tar ni med er ert bagage och vandrar till Hydras hamn där ni är inbokade på den färja som tar er tillbaka till fastlandet och hamnen Pireus. (Färjan ingår i paketet.)
Härifrån tar ni buss eller taxi till Athens flygplats, cirka 45 minuter (ingår ej).

Övrig information och bokning

Inkluderat
7 nätters logi på utvalda trevliga B&B
Taxi transfer från ert hotell i Aten till Pireus hamn
Båtresa från fastlandet till ön Porus
Båtresa från ön Porus till Hydra
På öarna vandrar ni till ert hotell. På Porus skickas ert bagage med transport men på Hydra tar ni själva med bagaget från/till hamnen till/från ert hotell.
24-hour telefon assistans
Detaljerad färdbeskrivning på engelska
Vandringskarta på Hydra

Ej inkluderat
Luncher och middagar
Buss eller taxi från flygplatsen i Aten till ert hotell i Aten
Buss eller taxi från Pireus hamn till flygplatsen
Vattentaxi från Hydra stad-Ledeza (lätt att ordna på plats)
Extranätter
Turistskatt

När är bästa tiden att resa?
Resan kan göras mellan 1:a mars och 25:e oktober. Vår och höst är klimatet bäst för vandring.

Observera att över påsk är priset lite högre.

Var flyger vi?
Atens stora internationella flygplats.

Vilka är hotellen?
Novus Hotel (Aten)
Ett modernt 4-stjärnigt hotell med en härlig atmosfär och fantastisk utsikt över Aten och Akropolis från takterrassen. Hotellet har också en mindre pool.

Saga Hotel (Poros)
Detta helrenoverade hotell ligger fint i området Perlia på promenadavstånd till Poros centrum. Hotellet har fin utsikt över hamnen och över bergen. Rummen är rymliga och hotellet har också pool. Ägarna Takis och Zefi är mycket trevliga och tar hand om sina gäster på bästa sätt!

Hydroussa (Hydra)
På ön Hydra bor ni på Hotell Hydroussa – en charmig, historisk herrgård som erbjuder all den komfort ni behöver. Dom har en lugn liten innergård där ni äter frukost.

Pris

TidDubbelrum
20/03-13/04 och 28/09-24/10815 €
14/04-25/05915 €
26/05-13/07 och 09/09-27/091075 €
20/04-06/051045 €
07/05-26/05925 €

Priser i euro per person, minst två resenärer. Priser 2024. Vi kan även erbjuda enkelrum, trebädds samt fyrbäddsrum, kontakta oss för pris om detta.

För mer information: info@cyklavandra.se

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.
   
  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Toscana - Pisa till Florens

  Toscana – Pisa till Florens

  En härlig cykeltur genom det vackra toscanska landskapet med vingårdar, olivlundar och massor av spännande kultur. Ni börjar i Pisa, ...
  Costa Brava

  Södra Costa Brava – 5 dagar

  Costa Brava kusten är känt som en av de finaste kuststräckorna längs Medelhavet. Vackra vandringsstigar, hundratals stränder, gamla vitmålade fiskebyar, ...
  Cykla bland slotten i Loiredalen

  Cykla bland slotten i Loiredalen

  Loiredalen med sina 22 slott och fantastiska historia är som gjord att utforska med cykel. Här längs vägen mellan Atlantkusten ...