En härlig vandringsresa med boende på två bekväma hotell och ett charmigt chambres d’hôtes (franskt B&B). Under veckan lär ni känna det vackra området Plateau de Vaucluse, en fantastisk del av Provence. Mellan berget Mont Ventoux i norr och bergskedjan Luberon i söder finns här allt som vi förknippar med Provence – ett vackert kalkstenslandskap med branta klippor, djupa raviner, vinodlingar, lavendelfält och vackra fridfulla byar.

Vandringarna ackompanjeras av de musikaliska sångerna från cikador (symbol för området), ödlor, fjärilar och så dofterna…. Lavendel, timjan, rosmarin, oregano och mycket mer. Det finns bara en nackdel med Provence och Vaucluse – man vill inte åka härifrån!

HÖJDPUNKTER

 • Alla dofter av Provence, inklusive de berömda lavendelfälten
 • Underbar provençalsk boende under hela er tur
 • Fontaine de Vaucluse – en medeltida by med den minst sagt unika upplevelsen av en flod som forsar upp ur berget
 • Fascinerande platser som klostret Senanque grundad år 1148 och Gordes, en av de vackraste byarna i Frankrike

Svårighetsgrad: Medel

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Fontaine-de-Vaucluse
Ankomst till ert första boende, trevligt beläget i centrum av byn Fontaine-de-Vaucluse.

Om ni kommer tidigt har ni möjlighet att göra en fin vandring på höjderna ovanför byn. Turen till den berömda källan Gouffre de Fontaine-de-Vaucluse är trevlig och målet gör verkligen mödan värd. Med ett genomsnittligt vattenflöde på 630 miljoner m3 per år är denna källa den största i Frankrike och en av de största i världen. Sval och fridfull på sommaren, bubblande och storslagen på våren och hösten har källan i tusentals år fått besökare att imponeras.

Hinner ni inte första dagen så kan ni göra denna vandring den sista dagen av er resa när ni åter är tillbaka i samma by.

Utmaning: 5,8 km, 275 höjdmeter

Dag 2 – Fontaine-de-Vaucluse till Saint-Gens
Dagens vandring följer vandringsleden GR91 och börjar med en uppförsbacke genom en vacker skog. Redan här får ni alla de provençalska dofterna när ni vandrar genom den vackra tallskogen med rosmarin, timjan och oregano runt om er. Vandringen plattar sedan ut och ni har möjlighet att njuta av utsikten.

Senare under turen tar ni en lång nedförsbacke ner till den vackra byn Le Beaucet. Här är husen byggda mot en brant klippvägg, väldigt vackert. Därefter passerar ni en djup ravin och vandrar vidare genom det fridfulla landskapet. Ni fortsätter genom vinodlingarna och det härliga landskapet. På kvällen njuter ni av middagen på ert boende. (Middag inkluderat)

Utmaning: 13 km, 660 m stigning, 400 m nedstigning

Dag 3 – Le Venasque
Idag vandrar ni upp till byn Venasque som byggts fantastiskt fint ovanpå stora klippor. Detta har sedan urminnes tider gett ett skyddat läge. Byn betraktas som en av de mest autentiska byarna i området och har gett området dess namn – Comtat Venaissin. Byn är med på listan över en av de vackraste byarna i Frankrike. Promenera genom de smala gatorna som klättrar upp till byns hjärta, se de vackra dörrarna och fasaderna, de gamla stadsmurarna… Missa inte heller dopfunten från 600-talet nära kyrkan, längst ner i byn. Dopfunten byggdes ovanpå ruinerna av ett romerskt tempel och utgör centrum för en anmärkningsvärd samling av religiösa byggnader.
Även idag har ni middag på ert boende inkluderat i paketet.

Utmaning: 10 km, 450 höjdmeter

Dag 4 – Saint-Gens till Gordes
Idag vandrar ni i lugn natur upp till berget Rochers Rouges. På toppen har ni sedan storslagen panoramautsikt över de klippiga bergen Dentelles de Montmirail, höga berget Mont Ventoux och Rhônedalen. Sedan fortsätter ni genom korkeksskogar kantade av klippiga kalkstensformationer. Ni vandrar ner till den vackert belägna byn Senanque och dess 1000 år gamla kloster. Efter ett besök hos cisterciensmunkarna och provsmakning av deras hemgjorda produkter fortsätter ni vidare till Gordes och ert nästa hotell. När ni kommer fram väntar bagaget på hotellet. Här har ni sedan en magnifik utsikt över byn.

Utmaning: 11 km, 430 höjdmeter

Dag 5 – Gorges de la Veroncle
Idag väntar en utmanande och spännande vandring då ni går genom den spektakulära ravinen Gorges de la Veroncle med sina branta, imponerande klippor. Ni börjar med att ta er ner i ravinen och följer sedan vattnets väg. Längs vägen passerar man flera gamla kvarnar. Observera att denna vandring är svår med några sektioner med stegar och kablar. Därför har vi även ett enklare alternativ där man går runt ravinen på en stig vid sidan om. Även detta är en fin vandring, en kilometer längre men utan tekniska svårigheter.

Tillbaka till ert boende vandrar ni på lugna stigar och småvägar. Slutligen, efter en brant uppförsbacke, kommer ni tillbaka byn Gordes och passerar här slottet Chateau de Gordes. Ett välförtjänt glas med lokalt rosévin passar säkert perfekt för att avsluta dagen.

Utmaning: 11 km, 390 höjdmeter
Alternativ: 12 km, 410 höjdmeter

Dag 6 – Gordes till Fontaine-de-Vaucluse
Dagens vandring går över en lugn del av Plateau de Vaucluse. Ni passerar idag ett flertal gamla stenbosättningar, så kallade bories. Här kan man förstå hur lokalbefolkningen bodde för bara några generationer sedan. En av dessa bories har restaurerats och tar emot besökare så passa på att göra det.

Härifrån går sedan en brantare stig ner genom skogen innan ni är tillbaka till samma by som resan startade i, Fontaine-de-Vaucluse.

Utmaning: 12,5 km, 225 m stigning, 500 m nedstigning

Dag 7 – Slutet på programmet
Efter frukost avslutas er paketresa.

Pris & bokning

Allmän information
Denna paketresa kan börja valfri veckodag mellan mars och juni och sedan mellan september och november.

Ingår
6 nätter i hotell
6 frukostar
2 middagar
Detaljerad information med roadbook, kartor och GPS spår.
24/7 telefonsupport om ni behöver hjälp

Ingår ej
Transport till och från vandringen
Övriga måltider
Dryck
Reseförsäkring

Hur tar vi oss till vandringen?
Närmaste flygplats är Marseille-Provence (MRS) men från Sverige är det enkelt att flyga direktflyg till Nice. Därifrån tar man tåg till Avignon, sedan taxi till första hotellet. Ett alternativ är också att ni hyr bil i Nice och kör till vandringen. Gratis parkering finns vid första hotellet.

Denna resa är det lätt att ta tåg till då Avignon är en stor stad med flera viktiga järnvägslinjer som passerar.

Hur svår är vandringen?
Medelsvår. Kalkstensterräng är generellt sett svår vandringsterräng. Dagsetapperna är inte så långa men vi rekommenderar denna resa till dig som är van att vandra.

TidsperiodEnkelrumTwin-rumDubbelrum
15/3 - 31/3152012201015
1/4 - 31/5162012601055
1/6 - 30/6166012901085
1/9 - 30/9166012901085
1/10 - 31/10432012601055
1/11 - 15/11152012201015

Pris i euro per person. Pris för 2024.
Twin-rum = rum med två enkelsängar.

För mer information och bokning, kontakta oss: info@cyklavandra.se

  Bokning

  För denna resa bekräftar vi normalt sett bokningen inom 2-4 arbetsdagar. Vänligen dubbelkolla att det går flyg för de datum som ni önskar resa, vår bokningsprocess sätter igång en kedja av arbete för många parter och det underlättar mycket om vi redan har försäkrat oss om att flyget går på valda datum. Här hittar ni våra bokningsvillkor.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Madeira - en fantastisk ö för vandring

  Madeira – en fantastisk ö för vandring

  Madeira, en portugisisk ögrupp belägen i Atlanten, är känd för sitt fantastiska landskap, mångfald av växter och utmanande vandringsleder. Ön ...
  Valencia - kontrasterna landskap

  Valencia – kontrasterna landskap

  Vin, apelsiner, oliver, mandelträd, vackra floder och medelhavet. Städer och byar, berg och fina gröna dalar, fruktträd och tallskog, moderna ...
  Vandra på vackra La Gomera

  Vandra på vackra La Gomera

  Tyvärr kan vi inte erbjuda vår La Gomera-resa just nu – däremot har vi den trevliga kombinationen med vandring på ...