Nästa resa: vi har för närvarande inte denna resa planerad. Däremot har vi vår guidade resa till Teneriffa & La Gomera samt vår självguidade resa till samma öar. Vi har även ett självguidat paket till Gran Canaria och för kompisgäng kan vi även gärna ordna en guidad resa till La Palma.


Kanarieöarna har sedan 70-talet lockat till sig vandringsälskare från hela Europa. Under perioden november till april är klimatet perfekt för vandring. Floran är mycket säregen med 700 makaronesiska endemer, det vill säga växter som bara finns här. Till detta kommer naturligt införda önskade och oönskade arter. Bland de önskade finns arter som avokado, dvärgbanan, papaya, trädtomat och ett otal vackra trädgårdsblommor. Öarnas befolkning, canarios har blandats upp med nordeuropeer och latinamerikaner.

Under vår resa kommer vi att besöka det okända Kanarieöarna. Vi bor i universitetsstaden La Lagunas koloniala stadskärna och fyra nätter på den mest avlägsna och minst besökta av Kanarieöarna, El Hierro. Vandringarna är mindre kuperade än vad som oftas är fallet när det gäller resor till Kanarieöarna. Bussresorna är korta och det ges mycket tid för att uppleva flora och små kaféer under vår resa.

Tidsplan

Dag 1 Ankomst. Tapasrunda i La Laguna
Kanarieöarna erövrades av spanjorerna redan på 1400-talet. Då beboddes öarna av guancherna, ett folk med rötter från nordafrika. Tenerife blev spanskt i slutet på 1400-talet och staden La Laguna grundades kort härefter. Det är den största och bäst bevarade koloniala stadskärnan. Vi besöker marknaden och därefter några olika tapasbarer för att bekanta oss med varandra och öarnas mat och dryck.
Kortare turer i bymiljö samt i botanisk trädgård. Totalt 5 km, ej kuperat

Dag 2 Utflykt till Icod med vandring.
En fascinerande resa längs nordkusten för oss till Icod och den lilla byn Garachico. Fram till den 5 maj 1706 skeppades här ut vin till för världsmarknaden, men ett vulkautbrott förstörde den naturliga hamnen. Byn är välbevarad och vi gör en promenad i byn och äter lunch. Några fina havsbassänger lockar till bad. Under återresan besöker vi den botaniska trädgården ”Jardín de Aclimatación de La Orotava” utanför Puerto de la Cruz. Man tänkte sig att ta hem exotiska nyttoväxter och prydnadsväxter från den Nya Världen, som upptäckts av Columbus och erövrades av bröderna Pizarro och Hernan Cortes med flera. Växterna vande sig inte så fort och klarade sällan den vidare förflyttningen till Spanska fastlandet, men kvar blev det en prunkande subtropisk trädgård. På kvällen tar vi lokalbussen in till huvudstaden Puerto de la Cruz för att se på stadslivet och äta en god kanarisk middag.
Lättgången vandring i ”månlandskapet” vid Teide. 2200 möh. 8 km, höjdskillnad 100 m

Dag 3 Utflykt till nationalparken Las Canadas del Teide. Vinprovning vid vingård.
Teide är en aktiv vulkan och samtidigt spaniens högsta berg. Här uppe finns ett besökscenter och ett fantastisk annorlunda bergslandskap. Vi vandrar cirka 2000 meter över havet längs en lättgången stig. Oftast befinner man sig ovan molnen. De gamla och väbevarade koloniala kvarteren i staden Orotava lämpar sig väl för ett kaffestopp under tillbakaresan ner mot kusten. På vägen tillbaka till La Laguna stannar vi och provar viner från Vina Norte, en av Kanarieöarnas mest känd vingårdar.
Vandring nedåt på stenig stig. 8 km, 700 höjdmeter

Dag 4 Vandring på Anagahalvön till Bajamar
Anagahalvön har den bäst bevarade lagerskogen på Tenerife. Här vandrar vi bland lagerträd, kanarieklockor, och betande får. Vandringen är kuperad men vi tar oss ner till havet i långsam takt. I Bajamar görs ett stopp för bad i den stora havsbassängen eller för att dricka något i eftermiddagssolen.

Dag 5 Vandring på de gröna kullarna vid La Laguna. Eftermiddagsflyg till Valverde, El Hierro
Strax öster om La Laguna på vägen upp mot Mercedesbergen ligger några gröna kullar med betande kor och betagande utsikter over la Laguna och Santa Cruz. Vi vandrar cirka 5 km och får sedan skjuts till flygplatsen Tenerife norte för flygresan till El Hierro.
Lättgången vandring uppför 4 km, 200 höjdmeter

Dag 6-8 Vandringar EL Hierro
El Hierro utgör kanske inte geografiskt men politiskt sett Europas sista utpost mot Södra Atlanten. Innan man bestämde sig för Greenwich var detta säte för 0-meridianen. Ön är den yngsta av Kanarieöarna och består av resterna av en stor stor vulkan vars norra ände har glidit ut i havet. El Hierro har cirka 10 000 invånare. Hela ön är förklarad som biosfärreservat och av de 150 kanariska växter som finns här är 11 arter unika för el Hierro. På ön föekommer också en endemisk geckoödla och den största av kanarieödlorna Gallotia simonyi, vilken kan bli hela 75 cm lång. Under tre hela dagar gör vi vandringar och vi besöker naturligtvis Europas sydvästligaste punkt.
Vi vandrar i den torra kustzonen, i kanarietallzonen och i molnskogen på nordsidan. Det blir cirka 10 kilometer per dag i kuperad terräng, men alternativen är många. Då vi vandrar tillsammans med vår lokalguide, och tillfälligt kan dela gruppen kommer det att finnas möjlighet att välja svårighetsgrad.

Dag 6. Stig, 11 km, 200 höjdmeter
Dag 7. Stig ca 11 km, 900 höjdmeter upp, 100 höjdmeter ner.
Dag 8. Stig ca 10 km, 800 höjdmeter upp och 300 ner.

Dag 9 Båtresa till Los Christianos, Tenerife.
En båtresa på 2,5 timmar för oss till solsäkra, och turisttäta, los Christianos på Tenerifes sydsida. Under överresan finns goda chanser att observera grindvalar som finns i dessa vatten under hela året. Man brukar också se gulnäbbade liror och andra havsfåglar. I Los Chirstianos lyser solen nästan alltid och det passar bra med sol, bad och shopping innan vi äter en gemensam avskedsmiddag.
Eventuellt lättare morgontur före båtavgång.

Dag 10 Hemresa.
Beroende på flygets avgångstid återresa till Sverige.

Pris & Bokning

I programmet ingår
Svensk guide
9 frukostar
6 luncher
7 middagar
Samtliga transporter enligt program.

Pris endast: 1300 euro

Flyg till och från Teneriffa bokar du själv eller får hjälp av oss.

För mer information och för att boka: anders.elmfors@naturtema.se

Preliminära hotell

Laguna Nivaria
4 stjärnigt hotell i La Laguna

Apartamentos Frontera – enklare hotell på el Hierro

Hotel Andreas – centralt beläget hotell i Los Christianos

Galleri

Andra härliga resor

Dolomiterna

25 juni - 2 juli

Andorra och östra Pyrenéerna

17 september - 24 september

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-21 - 2025-01-28

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-28 - 2025-02-04