Kanalerna Canal de la Garonne och Canal ni Midi var länge en viktig sjöfartsförbindelsen mellan Atlanten och Medelhavet. Med åren har kanalerna, precis som Göta kanal, sakta ställts om mot turism. Här har man gjort i ordning fantastiska cykelleder för att utforska sydvästra Frankrike. Med den här paketresan får ni njuta av en härlig vecka från Bordeaxu till Toulouse med vackra vingårdar, gamla byar med ringmurar och den fina franska landsbygden. Nästan hela turen går längs cykelvägar eller små vägar med lite trafik.

Ni börjar er resa i den charmiga staden Bordeaux, en Unesco-världsarvsplats. Utforska dess gator, gränder och torg och promenera längs Garonnes kajer. Bordeaux är känt som Världens Vinhuvudstad så självklart passar ni på att prova regionens viner (Saint-Émilion, Pomerol, Fronsac…) och hinner ni med tipsar vi även om ett besök på otroliga vinmuséet Cité ni Vin. Passa på att äta lunch på deras restaurang med panoramautsikt över staden.

När ni väl börjar cykla låter ni Canal de la Garonne vara er guide genom regionen och leda er till Toulouse, ”Den rosa staden”. Namnet har staden fått från färgen på leran i området, något som sedan gett husen dess färg.

Njut också av den lokala maten här i sydvästra Frankrike. Prova den berömda efterrätten cannelé i Bordeaux, en dessert i form av en flan. Den kännetecknas av sin cylindriska form, smaksatt med rom och vanilj. I Toulouse är det en cassoulet som måste stå på menyn när ni utforskar staden.

Höjdpunkter

 • Härliga rurala Frankrike med vingårdar och gamla byar
 • Utforska Bordeaux och upptäck dess arkitektur från 1700-talet och medeltiden 
 • Toulouse, ”Den rosa staden” med sitt berömda Place du Capitole 
 • Smaka på de berömda vinerna från Bordeaux och Côtes de Bordeaux 
 • Njut av ”terroirköket” i sydvästra Frankrike

Denna resa räknar vi som medel. Cyklingen är generellt sett enkel med några kortare lite tuffare stigningar per dag. Några av sträckorna är lite längre så tveka inte att välja elcykel för att kunna njuta än mer av resan. Sommartid så kan det bli varmt här.

Tidsplan

Dag 1 Ankomst till Bordeaux
Idag reser ni till Bordeaux med tåg, flyg eller bil och checkar in på ert bekvämt centralt belägna hotell. Enkla förbindelser med kollektivtrafik (spårvagn eller buss) finns tillgängliga. Om ni har möjlighet så försök komma fram mitt på dagen så ni får eftermiddagen till att utforska Bordeaux, en mycket trevlig stad vid floden Garonne. Vi kan också gärna boka en extranatt här om ni vill ha mer tid i staden.

Dag 2 Bordeaux – Cadillac/Podensac
Efter frukost beger ni er till den cykelbutik vi jobbar med för att hämta era cyklar. Äntligen på väg! Ni är snabbt ute ur staden, via en cykelväg på högra stranden av Garonne. I Latresne svänger ni norrut för att följa en cykelväg som byggs på banvallen där det tidigare gick en järnväg. Vid det övergivna romanska klostret La Sauve svänger ni söderut på lugna asfalterade vägar för att nå staden Cadillac.
Utmaning: 46,8 km, totalt 350 m stigning

Dag 3 Cadillac – Meilhan-sur-Garonne
Dagens tur följer slingrande inlandsvägar mellan Cadillac och Saint Macair. Ni har några stigningar att ta er över, detta är veckans jobbigaste dag, men ni blir som tur är belönade med ett landskap bestående av imponerande egendomar, vingårdar och typiska franska byar. Efter ett besök i Bastide de St Macair korsar ni Garonne för att här knyta an till La véloroute des Deux Mers – Cykelvägen mellan två hav. I natt bor ni på en charmig chambre d’hôtes, franska för B&B, i Meilhan-sur-Garonne.
Utmaning: 45 km, totalt 800 m stigning,

Dag 4 Meilhan-sur-Garonne – Agen
Idag följer ni Canal de la Garonne och får en härlig och platt cykeldag. Njut av skuggan från de gamla platanträden och ta er tid att göra små avstickare längs vägen. Njut av en kopp kaffe på det vackra torget i byn Damazan med sin fästning och historiska arkader.

Har ni pigga ben kan det vara värt att ta en 10 km lång extratur till Tonneins. Här finns ett vackert torg vid Garonnes strand och ett brett utbud av restauranger, kaféer och affärer.
Utmaning: 69,8 km, totalt 400 m stigning

Dag 5 Agen – Moissac
Efter att ha lämnat staden Agen fortsätter ni längs kanalen till Valence d’Agen, en annan vacker liten stad. Sträckan vidare är återigen fridfull och ni kan njuta fullt ut av landskapet på väg till den historiska staden Moissac, en Unesco-världsarvsplats och en viktig stopp på pilgrimsleden som går från Genvève till Santiago de Compostela. I Moissac ligger det 1000 år gamla vackra klostret Saint-Pierre som verkligen är värt att besöka.
Utmaning: 47,1 km, totalt 300 m stigning

Dag 6 Moissac – Toulouse
Via den vackra bron Pont-Canal ni Cacor korsar ni floden Tarn och når Castelsarrasin med sin lilla hamn och 1300-tals klostret Belleperche. I skuggan av gamla platanträd följer ni nu en lugn cykelväg till centrum av Toulouse. De sista kilometrarna fram till denna ”rosa” stad är mer urban. Det finns mycket att se på vägen: slussen i Montech, de speciella broarna Ponts-Jumeaux och korsningen av tre kanaler. Efter Grisoles med sina tegelhus når ni den historiska Castelnau-d’Estrétefonds.
Utmaning: 69,7 km, totalt 300 m stigning

Dag 7 Avresa från Toulouse
Efter frukost så avslutas er paketresa. Har ni tid och vill spendera en dag i Toulouse så hjälper vi er att boka en natt extra på hotellet.

Pris & bokning

Vad är inkluderat?

6 nätter på 2*/3* och 4* hotell eller B&B
Frukostar och 1 middag ingår under resan (dag 3)
Bagagetransport mellan hotellen (1 kolli på 20 kg per person)
Detaljerat informationspaket med roadbook och kartor med era turer inritade (på engelska)
Möjlighet till GPS-spår
24/7 telefonsupport om ni behöver hjälp

Vad är inte inkluderat?

Resa till och från start av turen
Reseförsäkring
Cykelhyra
Luncher och middagar

Tillägg

Cykelhyra med cykelväska, reparationskit, lås, flaskhållare, lysen, karthållare
Uppgradering till bättre hotell
Extranätter
Enkelrum
All dokumentation utskriven och väntandes på första hotellet (75 €)

Vilka cyklar kan vi hyra av er?

Vanlig cykel: 135 €/person
Elcykel: 225 €/person

Vi tipsar om att ni tar med egna hjälmar, cykelhandskar och cykelbyxor/silikon-sadel.

Allmän information

Ni kan starta alla veckodagar (bara hotellen har tillgänglighet) mellan april och slutet på oktober.
Cyklingen är lätt och är mestadels längs lugna asfaltvägar och bra grusvägar.

Hur tar vi oss till Bordeaux?

Med flyg är det lättast att ta sig till Toulouse (TLS). Därifrån tåg till Bordeaux.
Det går också bra att flyga till Paris och sedan ta höghastighetståget TGV därifrån (2h 15 min).

Tar ni tåg från Sverige är det lätt att nå både Bordeaux och Toulouse.

Pris och bokning

HotelTidsperiodDubbelrumEnkelrum
StandardApril till oktober855 €1155 €
ComfortApril till oktober945 €1315 €
Pris i euro per person och gäller för 2024.

Kolla upp flyg och datum som passar er innan ni mailar. Skriv också hur många ni är, och vilken typ av cykel ni vill ha – el eller vanlig cykel. För att undvika mycket extrajobb för vår samarbetspartner så är vi tacksamma för denna information. De gör en bokning när vi skriver till dem och har vi allt på en gång går allt mycket smidigare. För mer information och bokning, kontakta oss: info@cyklavandra.se

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.

   


  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Alsace - vin och vackra byar

  Alsace – vin och vackra byar

  Att cykla den romantiska ’Route des Vins’ på lugna små landsvägar från Strasbourg till Colmar är en härlig upplevelse! Genom ...
  Valencia - kontrasterna landskap

  Valencia – kontrasterna landskap

  Vin, apelsiner, oliver, mandelträd, vackra floder och medelhavet. Städer och byar, berg och fina gröna dalar, fruktträd och tallskog, moderna ...
  Vincykling Priorat

  Vincykling Priorat

  Som vi älskar denna regions imponerande landskap och dess fantastiska vin! Priorat är kuperat så denna cykelhelg görs med fina elcyklar. Ni cyklar på lugna ...