Att cykla den romantiska ’Route des Vins’ på lugna små landsvägar från Strasbourg till Colmar är en härlig upplevelse! Genom hela det vackra vinområdet Alsaces har ni många mysiga byar att besöka och Gewürztraminer- och Pinot Gris-viner att smaka. Panoramat över Rehndalen med Schwarzwald-bergen som fond är sannerligen storslagen!

Under turen passerar ni, och stannar till i!, de vackra byarna med sina halmtakshus, pittoreska butiker och uteserveringar. Inklämt mellan bergskedjan Vogeserna och Rhendalarna ligger vinområdet Alsace – känt för sina fantastiska viner gjorda på Riesling, Pinot Noir och Gewürztraminer. Druvorna trivs verkligen i det soliga klimatet under Vosgesbergen.

Alsace regionen har väldigt intressant historia och har flera gånger skiftat mellan att vara franskt eller tyskt. Det officiella språket är franska men området har ett eget germansk språk som fortfarande talas flitigt och de flesta talar även tyska. Gamla stan i Strasbourg, “Grande Île”, är skyddat som Unesco-världsarv.

Höjdpunkter

 • ’Route des Vins’ från Strasbourg till Colmar
 • Avslappnad cykling i de lagomt kuperade Alsace-vinområdena
 • Underbara lokala viner bland annat av druvorna Gewürztraminer och Pinot Gris
 • Panoramat över den berömda Rhendalen och Schwarzwald
 • Vackra byar med halmtakshus och frestande butiker

Denna resa räknar vi som lätt. Cyklingen är generellt sett enkel med några kortare lite tuffare stigningar per dag. Några av sträckorna är lite längre så tveka inte att välja elcykel för att kunna njuta än mer av resan. 

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst i Strasbourg
Ni reser till Strasbourg på egen hand. Väl framme börjar paketresan när ni checkar in på ert första hotell. Ge er sedan ut i stadens mysiga centrum med dess fascinerande gränsstadshistoria. Promenera längs de smala kullerstensgatorna och de vackra husen med sin typiska arkitektur som vi normalt förknippar mer med Tyskland än Frankrike. Hela den gamla stan är Unesco-världsarv.

Dag 2 – Strasbourg – Obernai
Cykla söderut från Strasbourg på en trevlig och välmarkerad cykelbana. På vägen genom de vidsträckta vinodlingarna passerar ni vackra byar och slott som tagna från sagor. Inte för inte heter leden ni följer ’Route du Vin’. Väl framme vid nästa hotell checkar ni in, vilar upp er och går sedan ut för att hitta en riktigt bra restaurang, äntligen är det dags att fyll på energi med en smakfull bit av det Alsace-inspirerade köket.

Utmaning: 37 km, 230 höjdmeter

Dag 3 – Obernai – Riquewihr
Idag väntar resans jobbigaste dag när ni cyklar till Riquewihr, en medeltida by i hjärtat av Alsaces vindistrikt. När ni kommer fram förstår ni varför byn finns med på listan över ’Les Plus Beaux Villages de France’ – De vackraste byarna i Frankrike. Här hittar vi fantasifullt regnbågsfärgad arkitektur och ett pittoreskt centrum. Områdets världskända viner har inspirerat till byns smeknamn: Alsaces pärla.

Utmaning: 49 km, 800 höjdmeter

Dag 4 – Riquewihr – Colmar
Under resans sista cykeldag cyklar ni genom vinodlingarna till den befästa staden Turckheim. Med sina storslagna murar och invecklade husfasader, något ni nu vet är typiskt för Alsace. Om ni har energi över har vi också förberett en extratur där ni kan cykla förbi hela fem medeltida slott! Rullandes genom pittoreska vinbyar som Kaysersberg avslutar ni resan på de blomfyllda gatorna i färgglada staden Colmar.

Utmaning: 35 km, 300 höjdmeter

Dag 5 – Avresa från Colmar
Efter frukost avslutas er resa. Vill ni stanna kvar en natt eller två extra i Colmar så kan vi hjälpa er med att boka detta.

Pris & bokning

Vad är inkluderat?

4 nätter på hotell
4 frukostar
Bagagetransfer mellan hotellen
Digitalt informationspaket med roadbook och kartor med era turer inritade (på engelska)
Möjlighet till GPS-spår
24/7 telefonsupport om ni behöver hjälp

Vad är inte inkluderat?

Resa till och från start av turen
Reseförsäkring
Cykelhyra
Luncher och middagar

Tillägg

Cykelhyra med cykelväska, reparationskit, lås, flaskhållare, lysen, karthållare
Uppgradering till bättre hotell
Extranätter
Enkelrum

Vilka cyklar kan vi hyra av er?

Vanlig cykel: 75 €/person
Elcykel: 130 €/person

Vi tipsar om att ni tar med egna hjälmar, cykelhandskar och cykelbyxor/silikon-sadel.

Allmän information

Ni kan starta alla veckodagar (bara hotellen har tillgänglighet) mellan april och slutet på oktober.
Cyklingen är lätt och är mestadels längs lugna asfaltvägar och bra grusvägar.

Hur tar vi oss till Alsace?

Strasbourg airport är närmaste flygplats.
Det går också att flyga till Paris och ta ett snabbtåg (1 h 50 min) till Strasbourg.
Flyger ni till Frankfurt går det sedan att ta tåg (med ett byte) till Strasbourg alternativt hyra bil och köra ner.
Om ni åker tåg från Sverige är det enkelt att ta sig till Strasbourg.

När ni avslutar er tur kan ni ta det lokala tåget (TER) från Colmar till Strasbourg (35 minuter).

Pris och bokning

HotelTidsperiodDubbelrumEnkelrum
StandardApril till oktober735 €930 €
ComfortApril till oktober795 €995 €
Pris i euro per person och gäller för 2024.

Kolla upp flyg och datum som passar er innan ni mailar. Skriv också hur många ni är, och vilken typ av cykel ni vill ha – el eller vanlig cykel. Meddela också om ni vill uppgradera hotellen till comfort. För att undvika mycket extrajobb för vår samarbetspartner så är vi tacksamma för denna information. De gör en bokning när vi skriver till dem och har vi allt på en gång, är vi och de tacksamma! För mer information och bokning, kontakta oss: info@cyklavandra.se

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.

   


  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Vincykling Vinho Verde & Albariño

  Vincykling Vinho Verde & Albariño

  Vinho Verde-området i Portugal är känt för sina frodiga gröna landskap, historiska byar och självklart sitt unika vin. Den här ...
  Portugal - vandra Sintra & Cascais

  Portugal – vandra Sintra & Cascais

  Fantastiska kustnära vandringar just utanför Lissabon! Den romantiska vind som under 1800 och tidiga 1900-talet blåste genom Europa märks tydligt ...
  Poros & Hydra - genuina grekiska öar

  Poros & Hydra – genuina grekiska öar

  Under denna spännande vandringsresa kommer ni att utforska två väldigt olika öar i Saroniska bukten – Poros och Hydra. Medan ...