Loiredalen med sina 22 slott och fantastiska historia är som gjord att utforska med cykel. Här längs vägen mellan Atlantkusten och Frankrikes hjärta fanns de franska kungarnas och adelskapets lekplats – här byggdes några av landets mest kända slott, till exempel Amboise, Chenonceau, Chambord och Blois. Idag är området också känt som Frankrikes trädgård tack vare den rika växtligheten. Här odlas bland annat frukt som körsbär, äpplen, päron och melon. Det odlas också sparris, kronärtskockor och såklart massor av vindruvor till alla de goda vinerna från området!

På denna resa har ni möjlighet att uppgradera hotellen under hela resan. Om ni önskar cykla hela vägen ner till Atlanten så kan vi även erbjuda detta.

Höjdpunkter

 • Avslappnande cykling längs lugna cykelstigar
 • Spektakulärt frodigt landskap
 • Slott som tagna ur sagor
 • Storslagna trädgårdar
 • Vackra byar med mycket historia

Denna resa räknar vi som lätt. Cyklingen är generellt sett enkel med några kortare lite tuffare stigningar per dag. Några av sträckorna är lite längre så tveka inte att välja elcykel för att kunna njuta än mer av resan. 

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Blois
Ni reser på egen hand till starten i Blois. Om det finns tid kan ni ta en promenad runt staden, känd för sina ljusa fasader och blå tak, dess gågator som graciöst bevarar smaken av förlorade århundraden och dess lugna atmosfär. Värt ett besök är också det kungliga slottet de Blois, bostad för flera franska kungar och ett perfekt exempel på utvecklingen av fransk arkitektur mellan medeltiden och 1600-talet.

Dag 2 – Blois-Amboise
Veckans cykling börjar vackert med att ni från Blois följer Loires södra strand. Mellan rullande kullar med vingårdar cyklar ni till byn Cande-sur-Beuvron. Ni fortsätter sedan vidare längs floden tills ni högt uppe på flodbanken ser det eleganta slottet Chaumont-sur-Loire. Ni befinner er i den historiska regionen Touraine. Besök gärna en vinodlare och smaka på en lokal ”sauvignon blanc”. Förundras sedan av storslagenheten i Château Amboise och Clos-Lucé. I det senare bodde Leonardo da Vinci under 3 år och han finns också begravd här.

Utmaning: 42 km, 340 höjdmeter

Dag 3 – Amboise-Chenonceau
Idag cyklar ni via Montlouis-sur-Loire till det berömda slottet Chenonceau. Inget skulle sparas när detta slott byggdes – det sträcker sig över Cherfloden i fem distinkta bågar! Det var detta slott som kung Henri II lovade sin älskarinna Diane de Poitiers men planerna saboterades av drottningen Catherine de Médici.

Turen avslutas i Chenonceaux, belägen vid stranden av Cherfloden. Det finns två cykelvägar att välja mellan: en är direkt medan den andra, lite längre, tar er på en naturskön rutt längs Loire och Cherflodens dalar med möjligheter att besöka slott och byar längs vägen.

Utmaning: 41 km, 320 höjdmeter

Dag 4 – Chenonceau-Chitenay
Ni lämnar Cher-dalen bakom er och cyklar in i Touraine-området via slottet Gué Péan och det medeltida slottet Fougère sur Bièvre, ett perfekt exempel på traditionell arkitektur från 1400-talet. Ert boende för natten är på ett charmigt lantligt hotell med en härlig trädgård.

Utmaning: 40 km, 360 höjdmeter

Dag 5 Chitenay-Blois
Under denna sista etapp av cyklingen har ni möjlighet att upptäcka det berömda praktfullt möblerade Château of Cheverny innan ni når det prestigefyllda Château de Chambord med sina 440 rum, byggt under Francois den förstes regeringstid. Vi återvänder till Blois med sina kullerstensgator som omger Blois slott. En perfekt sagoavslutning på en oförglömlig cykeltur!

Utmaning: 50 km, 400 höjdmeter

Dag 6 – Avresa från Blois
Efter frukost avslutas paketresan. Ett tips kan vara att ta en extra nätt och njuta av den vackra staden Blois.

Pris & bokning

Vad är inkluderat?

5 nätter på hotell
5 frukostar
Bagagetransfer mellan hotellen
Detaljerat informationspaket med roadbook och kartor med era turer inritade (på engelska)
Möjlighet till GPS-spår
24/7 telefonsupport om ni behöver hjälp

Vad är inte inkluderat?

Resa till och från start av turen
Reseförsäkring
Cykelhyra
Luncher och middagar

Tillägg

Cykelhyra med cykelväska, reparationskit, lås, flaskhållare, lysen, karthållare
Uppgradering till bättre hotell
Extranätter
Enkelrum

Vilka cyklar kan vi hyra av er?

Vanlig cykel: 105 €/person
Elcykel: 150 €/person

Vi tipsar om att ni tar med egna hjälmar, cykelhandskar och cykelbyxor/silikon-sadel.

Allmän information

Ni kan starta alla veckodagar (bara hotellen har tillgänglighet) mellan april och slutet på oktober.
Cyklingen är lätt och är mestadels längs lugna asfaltvägar och bra grusvägar.

Hur tar vi oss till Loiredalen?

Flyg till Paris och sedan tåg (1h 30 min) till Blois.

Pris och bokning

HotelTidsperiodDubbelrumEnkelrum
StandardApril och oktober685 €875 €
StandardMaj till september715 €925 €
ComfortApril och oktober795 €1135 €
ComfortMaj till september820 €1185 €
Pris i euro per person och gäller för 2024.

Kolla upp flyg och datum som passar er innan ni mailar. Skriv också hur många ni är, och vilken typ av cykel ni vill ha – el eller vanlig cykel. För att undvika mycket extrajobb för vår samarbetspartner så är vi tacksamma för denna information. De gör en bokning när vi skriver till dem och har vi allt på en gång, är vi och de tacksamma! För mer information och bokning, kontakta oss: info@cyklavandra.se

  Bokningsförfrågan

  För denna resa bekräftar vi normalt sett bokningen inom 2-4 arbetsdagar. Vänligen dubbelkolla att det går flyg för de datum som ni önskar resa, vår bokningsprocess sätter igång en kedja av arbete för många parter och det underlättar mycket om vi redan har försäkrat oss om att flyget går på valda datum. Här hittar ni våra bokningsvillkor.

   

  Om några vill ha vanlig cykel och andra elcykel, skriv nedan efter längden på deltagarna.

   

  Galleri

  Andra härliga resor

  Vinvandring storslagna Piemonte & Barolo

  Vinvandring storslagna Piemonte & Barolo

  Världskända vinregionerna Piemonte och Barolo har förutom sina makalösa viner även väldigt trevlig vandring. Regionen Lange ligger vid foten av ...
  Cykla längs Sveriges västkust

  Cykla längs Sveriges västkust

  En härlig cykelsemester längs vår vackra västkust! Ni cyklar längs Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelled och Årets cykelled i Europa ...
  Vingårdscykling med elcykel i vackra Rioja

  Vingårdscykling med elcykel i vackra Rioja

  Världskända vinområdet Rioja är som gjort för cykling med härligt böljande landskap och många vingårdar och byar att stanna till ...