En härligt avstressande vandringsresa från de vackra byarna i hjärtat av Istrien ner till Opatija, en elegant kustresort från 1800-talet vid den fantastiska Adriatiska kusten. Områdets turbulenta historia återspeglas i de många monumenten, arkitektoniska stilarna, maten och till och med språket. Det starka inflytandet från det närliggande Venedig, som dominerade området under århundraden, märks tydligt. De böljande kullarna och de medeltida bergsbyarna som påminner oss om centrala Italien för 30 år sedan. Vandra genom små vingårdar, olivlundar och på morgnarna kan ni beskåda tryffeljägarna med sina hundar när de sniffar sig fram genom de vidsträckta ekskogarna. Bor gör ni på små vänliga värdshus och hotell i välbevarade muromgärdade byar. Den lokala maten njuter ni av på de trevliga små restaurangerna som ni hittar vid byns torg.

Höjdpunkter

 • Hum, världens minsta stad. Berömd för den brandy som gjorts där på samma sätt i över 2000 år.
 • Vackra medeltida byn Motovun.
 • Fantastiska berg och kustlandskap
 • Underbar mat med tryffel, färsk fisk och skaldjur, god hemmagjord pasta och kraftiga viner.

Vandringsturerna är vissa dagar lite långa men inte tekniskt svåra. Om man är van att promenera hemma och väljer att inte resa under den varmaste tiden klarar man av denna resa. Vi klassar den som medelsvår.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Motovun
Ankomst till den berömda staden Motovun, på toppen av en kulle i hjärtat av Istrien. Hotellet ligger på det centrala torget på stadens högsta punkt och från trädgården har du en fantastisk utsikt över de gröna omgivningarna. Eftermiddagen är fri för avkoppling vid poolen och för en promenad genom de gamla kullerstensgatorna.

Hotell i Motovun

Dag 2 – Motovun Loop i Kaldir-dalen
Kaldir-dalen vid foten av Motovun är lokalt känd för sina frukter och under denna tur går ni genom fruktträdgårdar med äpplen, persikor, körsbär och plommon. Längs vägen passerar ni flera nationella helgedomar och går genom små avlägsna byar. Den runda bergskammen ni vandrar på bjuder på fantastisk utsikt över toppen av berget Učka och havet på andra sidan. Hitta en trevlig picknickplats bland olivträden, spana efter rovfåglarna och lyssna på den mindre hackspettens trummande. Vid slutet av vandringen har ni en kortare lite brantare stigning tillbaka till hotellet i Motovun så spara lite energi till den.

Utmaning: 6 timmar, 17,5 km, 650 höjdmeter
Hotell i Motovun

Dag 3 – Från Motovun till Sovinjak
Efter att ha gått ner från Motovun går ni genom Kaldir-dalen och följer en slingrande stig omgiven av grönska och många vilda blommor. Den leder förbi flera små byar som ligger högt ovanför Mrna-floden. Ni kan höra kyrkklockorna ringa ner i dalarna och se blåtrast flyga bland träden. Här kommer ni sedan ut på en stenlagd stig som använts av köpmän och resenärer sedan medeltiden. I fjärran ser ni Sovinjak, dagens destination, framför er. Det är en vacker liten by med hela 29 invånare.

Utmaning: 4,5 timmar, 14 km, 420 höjdmeter uppåt, 360 höjdmeter nedåt
Hotell i Sovinjak

Dag 4 – Istarske Toplice
På morgonen går ni till de gamla termalbaden i Istarske Toplice. Passa gärna på att ta med badkläder och gör ett besök! De varma termala vattnen som innehåller många helande mineraler, inklusive svavel, har använts sedan antiken av lokalbefolkningen. För att klättra upp på den imponerande 85 meter höga klippan som stiger brant ovanför baden följer ni en smal stig längs korsets 14 stationer. Från toppen har ni en vacker utsikt över omgivningarna. Rutten tillbaka till Sovinjak går på små stigar och genom byar.

Utmaning: 3,5 timmar, 10 km, 468 höjdmeter
Hotell i Sovinjak

Dag 5 – Sovinjak till Hum
De första 3 km idag går ni på en lugn asfalterad väg för att nå staden Sveti Donat. Härifrån går ni in i ett avlägset område och kommer knappast se någon asfalt igen idag. I Kozari kan ni stanna vid den lokala konoban (restaurangen) innan ni fortsätter genom skogarna. Efter en brant nedstigning når ni en väl markerad stig som leder till Hum, officiellt världens minsta stad, med stadsmur, kyrka och kyrkogård. Hum är känt för sin biska, en traditionell sprit som tillverkas på samma sätt i 2000 år. På vägen passerar ni den pittoreska byn Kotli som endast har en fast boende och stanna gärna till vid den lilla baren, när den är öppen.

Från Hum ner till hotellet i Opatija har ni en taxitransport. 

Utmaning: 5 timmar, 15 km, 500 höjdmeter uppåt, 430 höjdmeter nedåt
Hotell i Opatija

Dag 6 – Poklon till Opatija
Dagen börjar med en transfer till Poklonpasset (922 m) nära högsta punkten i Učka naturreservat.

Idag har ni två vandringar att välja mellan. Lättare alternativet är att ni vandrar upp och ner till toppen av Mt. Vojak (1401 m) för en fantastisk utsikt över kusten. Det ger 7 km och lite över 500 höjdmeter upp och ner. Väljer ni detta alternativ så kom ihåg att göra upp med taxichauffören om hämtning när ni blir uppskjutsade

Det lite jobbigare alternativet är att vandra ner till hotellet. Ni börjar långa nedstigningen till Adriatiska havet går ni först över smala, ibland branta stigar, genom vacker bokskog. Efter en timme eller så börjar ni komma ner bland bebyggelse och går då ibland på små vägar. Väl på havsnivå följer ni en kuststig kantad med små vikar, inbjudande terrasser och klassiska semestervillor, byggda för rika österrikare och ungrare som vid sekelskiftet kom för att tillbringa vintern i Kroatien. Väl tillbaka på hotellet tar ni ett välförtjänt dopp i havet – vilken vandringsvecka! Detta alternativ är 11 km och nästan 1000 höjdmeter nedåt.

Sista kvällen tipsar vi att ni provar en av de många lokala restaurangerna nära marinan.

Utmaning: 3-4 timmar,  7-11 km

Hotell i Opatija

Dag 7 – Arrivederci Istrien!
Efter frukost avslutas paketresan.

Tips! Om ni vill spendera några dagar extra vid kusten så kan vi självklart boka några extranätter på sista hotellet.

Pris & bokning

Allmän information
Denna paketresa kan börja valfri veckodag mellan april och oktober. Under högsäsong är det varmt och svårt att få plats på hotellen.

Ingår
6 nätter i hotell
6 frukostar
3 middagar
Detaljerad information med roadbook, kartor och GPS spår.
Transport av bagage när ni byter hotell
24/7 telefonsupport om ni behöver hjälp

Ingår ej
Transport till och från paketresan
Övriga måltider
Dryck
Reseförsäkring
Turistskatt (några euro per person, betalas på hotellet)

Extra
Enkelrum, pris beroende på säsong
Taxi från Pula till Motovun, 140 € för upp till fyra personer (pris 2024)
Taxi från Opatija till Pula, 150 € för upp till fyra personer (pris 2024)

Hur tar vi oss till vandringen?
Närmaste flygplats är Pula (PUY), hit går det att flyga till exempel med Norwegian.
Därifrån rekommenderar vi taxi till Motovun, lite över 1 timme.

Hur svår är vandringen?
Medelsvår. Kalkstensterräng är generellt sett svår vandringsterräng. Om det är varmt kan det vara jobbigt att vandra så är ni värmekänsliga är det bäst att resa i april eller oktober.

TidsperiodDubbel
April-juni895
Juli och augusti1075
September och oktober895

Pris i euro per person, del i dubbelrum. Pris för 2024.
Det finns också möjlighet till enkel- eller trippelrum, kontakta oss för pris.

För mer information och bokning, kontakta oss: info@cyklavandra.se

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.
   
  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Evia - härlig cykling i Grekland

  Evia – härlig cykling i Grekland

  Ön Evia ligger bara ett stenkast från Aten och är full av överraskningar. Ön är Greklands näst största efter Kreta ...
  Vingårdscykling med elcykel i vackra Rioja

  Vingårdscykling med elcykel i vackra Rioja

  Världskända vinområdet Rioja är som gjort för cykling med härligt böljande landskap och många vingårdar och byar att stanna till ...
  Madeira - en fantastisk ö för vandring

  Madeira – en fantastisk ö för vandring

  Madeira, en portugisisk ögrupp belägen i Atlanten, är känd för sitt fantastiska landskap, mångfald av växter och utmanande vandringsleder. Ön ...