Det mytomspunna Andalusien är ett fantastiskt område att upptäcka till fots. Hela regionen har en myriad av vandringsleder och vi har valt ut vårt favoritområde, Granada och La Alpujarra, som det område i Andalusien vi vill att våra gäster i första hand ska upptäcka. Även om vi svenskar känner Andalusien mest för sina stränder så har vi också en bild av vita byar strödda längs Sierra Nevadas bergssidor, det är dessa byar i denna charmerande bergsregion som ligger beläget på sluttningarna av bergskedjan Sierra Nevada, mellan snöklädda bergstoppar och medelhavet vi vill att ni ska få utforska lite mer.

Här finner ni ett landskap med pittoreska vitmålade byar, djupa raviner, mediterranska fruktträd och en mystik som finns kvar sedan morerna invaderade detta område. Ni vandrar längs herde stigar, längs terassodlingar och små farmar och bondgårdar ( sk cortijos). Upptäck charmen i denna region som är full av historia och tradition, Andalusien var under arabiskt styre från 700 -till slutet av 1400-talet och här finns fortfarande massor av spår av detta. Ni startar och avslutar vandringen i den vackra historiska staden Granada, med dess kända fantastiska palats och borg Alhambra. Efter att staden erövrats av Castillen togs borgen över av de spanska kungadömet. Missa inte ett besök här!

Alpujarra är det magiska området som ligger på de södra sluttningarna av bergskedjan Sierra Nevada. Dess vita byar ligger bokstavligt talat strödda längs bergssidorna.

Lanskapet är en härlig blandning av naturlig vegetation, och frukt- och mandelträd på terasser byggda för århundraden sedan. De urgamla stigarna, använda och utkarvade ur berget under många generationers slit, ger verkligen en koppling till landskap, folk och kultur. Under våren , när snön smälter och vattnet kastar sig nedför bergssidan, exploderar landskapet av liv och ger ett hav av blommor att vandra genom. Under hösten förbereder sig lanskapet för vintern och vi kan få härliga färgskiftningar på lövträden uppe på höjd.

Denna vandringsvecka kan förlängas med ett par dagars vandring längs kusten.

Svårighetsgrad: Lätt

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Granada

Ankomst till fantastiska staden Granada, som trots att den är liten så har den en kosmopolitisk känsla. Här kan ni känna doften av kryddor, smaka på den torkade frukten, strosa längs de gamla moriska kvarteren i gamla stan. Besök det otroligt vackra Alhambra och dess vackra trädgård och fontäner. Njut av värmen och den välkomnande karaktären som människorna i staden ger, stanna till och ta något att dricka samt några tapas på något av stadens fina torg.

Dag 2 – Capileira

Efter frukost så hämtar en taxi er och tar er till Capileira – den by där ni bor de närmsta två nätterna. Ni lämnar väskorna på hotellet och går ut på dagens tur – en bra introdution till de fina vitkalkade byarna som är så vanliga i detta område. Fina gamla bondgårdar (cortijos på spanska), gamla skörde-cirklar samt terrasser med olivlundar ackompanjerar er väg.

Dagens vandring: 7.5 km, 3-3.5 hrs, 350m uppför / nerför.

Dag 3 – Poqueira-dalen

Dalen Poqueira ligger vackert inklämd mellan de höga topparna i bergskedjan Sierra Nevada. Idag vanrar ni ner i en djup ravin som har 3 vackra byar belägna högt uppe på den östra sidan. Ni följer de gamla vandringslederna, passerar historiska broar, vattendrag och övergivna terrasserar. När ni kommer in till byarna tar de smala gatorna och gamla kyrkorna er tillbaka i tiden. Missa inte konst och hantverksbutikerna i Pampaneira – lädertillverkare, matthantverkare och krukmakare frodas fortfarande. Och kanske passar ett besök på byns chokladmuseum för lite extra energi!

Dagens vandring: 10 km, 5.5 hrs, 560m uppför /nerför.

Dag 4: Från Capileira till Mecina 

Idag lämnar ni Poqueira bakom er och vandrar genom ett varierat landskap längs den uråldriga stigen som tar er österut. Ni passerar en lugn tallskog gamla odlingar. Under den sista sektionen av dagens vandring introduceras ni till området Taha de Pitres. Dessa små byar ingick i ett vattenråd (Taha), skapat för att reglera användningen av vatten på den tid när morerna (araberna) bodde i området. Avsluta denna trevliga dag med ett svalkande dopp i swimmingpoolen på ert boende – Mecina Fondales!

Dagens vandring: 8 km, 4 – 4.5 hrs, 100m uppför, 520m nerför.

Dag 5: Från Mecina till Trevélez 

Efter en kort taxi-resa startar ni dagens vandring i Busquístar. Fantastiska vyer stundar på denna ganska långa men lätta vandring genom dalen Trevélez. Ekskogar, raviner, gamla bondgårdar och fält. Dalen ligger under högsta toppen i Sierra Nevada, Mulhacén (3479m), som också är den högsta toppen på de spanska fastlandet. Målet för dagens vandring är Trevélez, Denna by är också känd för att göra den bästa jamón serrano-skinkan i hela Alpujarras – så passa på att avsluta vandringen med en öl och lite tapas! Framme på hotellet kan ni sedan ta ett uppfriskande dopp i poolen.

Dagens vandring: 13 km, 5.5 – 6 hrs, 750m uppför, 530m utför.
Om ni önskar starta din vandring direkt från hotellet, förlängs vandringen med 5,5 km, 450m uppför, 50m nerför, ca 7 tim.

Dag 6: Olika val av vandring Trevélez (12 – 18 km)

Idag har vi förberett tre olika vandringar åt er som ni kan välja mellan – en spektakulär längre vandring in i bergskedjan Sierra Nevada, en cirkulär tur i det intressanta området omkring Trevélez och en kortare vandring längs delar av Camino de Granada, leden som pilgrimerna följde när de kom från syd och var på väg till Santiago de Compostela.

Dagens vandring: 12/18 km, 3.5/8 hrs, 285/1400 m uppför/nerför.

Dag 7: Tillbaka till Granada

Ni lämnar Alpujarras (återigen så är denna taxiresa inkluderad) och idag har ni fri dag att upptäcka denna spännande stad. Ni bör inte missa Alhambra, katedralen, klostren eller de smala fina gränderna i kvarteret Albayzin. Kom ihåg att ett besök till Alhambra måste bokas långt i förväg, det gör ni här.

Day 8: Slut på turen

Efter frukost avslutar ni er tur till fantastiska Alpujarras & Granada.

Kundrapport

Vi hade en kanonresa! Mycket varierade vandringar, både i Granada och i Sierra Nivada. Historiskt intressanta och otroligt vackra. Vi älskade val av hotell i bergen – jättecharmigt och fantastiskt trevligt personal.

/Christina med vänninor

Tidsperiod & pris

Pris

TidsperiodDubbelrumEnkelrum
01/02-23/038751055
24/03-31/038951099
01/04-30/068851085
28/08-30/098851085
01/10-12/108951099
13/10-25/128851085

Pris i euro. Priserna gäller för 2024.

Ni kan starta valfri dag mellan 1 februari-30 juni, 26 augusti-25 december

Inkluderat

7 nätters logi
7 frukostar
Bagagetransport dag 2, 4, 5 och 7
Privat transfer från Granada till Capileira Dag 2
Privat transfer från Trevélez till Granada på Dag 7
Detaljerad färdbeskrivning och kartor
24-timmars telefon assistans
Färdbeskrivninga rutter i digitalt format (.gpx) för GPS eller mobil telefon

Ej inkluderat

Luncher och middagar
Flygresor
Reseförsäkring (Obs! Viktigt att se över)
Turistskatt
Transfers med lokaltrafik

Extra

Extranätter på något av hotellen
Enkelrumstillägg
Privat transfer från Granada/Malaga flygplats till första hotellet. Likaså från sista hotellet tillbaka till flygplats.

  Bokning

  Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.
   
  Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

  Galleri

  Andra härliga resor