Datum: 3-10 september 2022. Max 12 deltagare.
Denna resa kan också göras exklusivt för till exempel ett kompisgäng.

En resa som kombinerar det bästa av regionerna Baskien och Rioja för den aktive resenären som tycker om att umgås och uppleva saker tillsammans med människorna i området de reser till. Cykling och vandring på lagom nivå – resan passar alla som tycker om att röra på sig och är intresserade av god mat, vin, kultur och lite historia. Ciceron och färdledare på resan är Jakob som bott och arbetat i området i över 15 år och som lovar att ta er med bortom allfarvägarna och introducera er till sin älskade del av Spanien.

Vi börjar med några dagar på cykel längs med Ebro-floden där vi med de Kantabriska bergen som fond cyklar rakt igenom den absolut vackraste delen av regionen Rioja. Rioja som kanske mest är känt som vindistrikt är också ett otroligt fint område att cykla och njuta i där vi bor i små byar och cyklar genom vinfält och på små i princip otrafikerade vägar där vi dukar upp trevliga picknickar, besöker vingårdar och provsmakar oss igenom det Riojanska köket.

Efter att ha cyklat i tre dagar och besökt Riojas vinhuvudstad Haro (boende 2 nätter), San Vicente de la Sonsierra, Elciego och den oerhört välbevarade medeltidsbyn Laguardia (boende 2 nätter) tar vi bussen upp till kusten, San Sebastián (boende 3 nätter) och Baskien där vi checkar in på ett litet Casa Rural mitt på pilgrimsleden och upptäcker Jakobs bedårande vackra hemstad San Sebastián med sina tre stränder, spännande kultur och pulserande folkliv. Vi njuter av den baskiska gastronomin och går två av de vackraste etapperna på el Camino de Norte, pilgrimsleden längs med kusten och besöker byarna Zarautz, Deba och Zumaia.

En förlängning av sommaren där vi bor och äter så lokalt vi bara kan och försöker förmedla den där unika kombinationen av vackra omgivningar, genuin kultur och traditioner tillsammans med en liten dos sinnlighet som vi uppskattar så mycket i både Baskien och Rioja. Vi cyklar mellan 30-35 kilometer per dag med enkla vägbeskrivningar och utan större höjdskillnader där var och en kan cykla (finns möjlighet till elcykel) i sitt eget tempo och vandrar ca 15 måttfullt ansträngande kilometer per dag.

Er mycket erfarna lokala guide är Jakob Wilhelm Aarsheim.

Denna rese klassificerar vi som lätt/medel då varje dag går att göra lättare eller svårare.

Tidsplan

Lördag 3/9 – dag 1 – Ankomst, transfer Bilbao – Haro. (1 timma i buss).
Gruppen träffas på flygplatsen i Bilbao på eftermiddagen, vi anpassar bussen till Lufthansas flyg som landar klockan 17:10 från Frankrfurt.

Därefter åker vi privat buss till Riojas vinhuvudstad Haro (1 timme) där vi checkar in på hotell Arrope mitt i byn och börjar vår resa med en välkomstmiddag med vin och information.

För mer info om flyg, se längre ner på sidan.

Söndag 4/9 – dag 2 – Cykel Haro – San Vicente de la Sonsierra – Haro. 30 km.
Vi provar ut cyklarna på hotellet och sedan skickar Jakob iväg er på småvägarna där ni med enkla vägbeskrivningar cyklar genom byarna Gimleo och Briones innan vi pausar för picnic nedanför byn San Vicente de la Sonsierra precis intill floden Ebro där Jakob har dukat upp lunch på lokala råvaror. Jakob finns hela tiden tillgänglig med följebil om det skulle behövas. Efter lunch cyklar ni tillbaka till Haro via Labastida och har kvällen fri för att till exempel besöka Haros lilla centrum som är fullt med tapas-restauranger eller gå ner till El Barrio de la Estación runt järnvägsstationen där flera av Riojas äldsta bodegor (Cune, Muga och Roda till exempel) ligger och där man kan smita in på tastings, titta runt och provsmaka några glas vin.

Måndag 5/9 – dag 3 – Cykel Haro – Laguardia. 35 km.
Vi checkar ut från Hotel Arrope och Jakob lastar in bagaget i följebilen och sedan cyklar ni vidare genom nya vinfält och på grusvägar förbi San Vicente där vi stannar och picknickar på nytt och sedan vidare till Laguardia och mysiga Casa Rural Erletxe där ägarinnan Laura checkar in oss. Laguardia ligger uppe på en höjd och är en av de vackraste och bäst bevarade medeltidsbyarna i hela Spanien komplett med ringmur och ett avancerat tunnelsystem under byn som byggdes i försvarssyfte men numer används till att lagra och framställa vin.

På kvällen tar Jakob med er på en guidad vandring i byn som vi avslutar med att besöka en liten familjedriven bodega som fortfarande producerar vin innanför ringmuren nere i tunnlarna under byn där vi också får provsmaka deras viner.

Middag på egen hand.

Tisdag 6/9 – dag 4 – Cykel Laguardia – Elciego – Laguardia 26 km.
Idag startar ni med några kilometer nerför förbi byn Lapuebla där ni viker in i vinfälten igen och tar er mot Elciego och den berömda bodegan Marqués de Riscal där vi gör ett besök så att ni ska få se hur man gör vin på en av Riojas äldsta ”moderna” bodegor som var nydanande när de i slutet av 1800-talet började lagra vin på ekfat. Numer även kända för sitt avantgardistiska hotell designat av Guggenheim-designern Frank Gehry. Picknick efteråt och sedan cyklar ni hem till Laguardia och Erletxe på småvägar utan trafik.

Ledig eftermiddag i Laguardia, möjlighet till besök på spa med vinterapi eller bara strosa runt i Laguardias små gränder och njuta av den fantastiska solnedgången som man brukar kunna avnjuta på första parkett utanför ringmuren.

Sedan träffas vi för gemensam middag.

Onsdag 7/9 – dag 5 – Transfer till San Sebastián via Pamplona. (2 timmar i buss).
Vi åker mot San Sebastián längs med El Camino Francés, pilgrimsleden i inlandet, och stannar till i den klassiska pilgrimsbyn Puente la Reina och sedan i Pamplona där vi äter lunch på restaurangen där Hemingway brukade sitta. Framåt tidig eftermiddag anländer vi vårt Casa Rural Iturritxo landetxea som ligger uppe på det lilla berget Igueldo med fantastisk utsikt över San Sebastián och där vi kan ta igen oss med en öl eller ett glas vin på terassen med utsikt över det Kantabriska havet. Framåt kvällen tar vi bussen ner till city och gör en rekogniseringstur längs med strandpromenaden och avslutar med en trevlig pintxo-middag på en traditionell restaurang i Gamla Stan.

Torsdag 8/9 – dag 6 – Vandring längs med pilgrimsleden Igueldo – Zarautz. 15 km.
Vi går rakt ut från boendet och följer pilgrimsleden längs med kusten ned till fiskebyn Orio och äter vår matsäck vid ett gammalt kapell innan vi går vidare över den lilla höjden Talaimendi och kommer ned till Zarautz, Baskiens riviera, med sin 4 kilometer långa sandstrand där den som vill kan ta sig ett svalkande bad. Efter det åker vi närtåget Euskotren hem till San Sebastián igen.

Ledig kväll för egna upptåg eller restaurangbesök i San Sebastián. Det finns lokalbuss till city som stannar precis utanför knuten till vårt otroligt natursköna boende.

Fredag 9/9 – dag 7 – Vandring Deba – Zumaia, Geopark på UNESCOs världsarvslista. 15 km.
En fantastiskt vacker kustvandring där vi tar närtåget till den lilla kustbyn Deba och följer den magiska kusten mot Zumaia tillsammans med fåglar och fritt vandrande boskap och kan njuta av de unika geologiska formationerna där vi kan ana hur det gick till när den Iberiska halvön krockade ihop med Europa och Pyrenéerna reste sig för några miljoner år sedan. Vi äter picknick efter 10 kilometer och tar sedan närtåget hem till San Sebastián igen.

Avskedsfest i boendets mysiga trädgård på kvällen med grillmästare Jakob.

Lördag 10/9 – dag 8 – Hemresa
Transfer till flygplatsen i Bilbao på morgonen. Om ni reser med ett flyg som går på eftermiddagen så hjälper vi er med att boka flygbuss.

Pris & Bokning

I programmet ingår

4 middagar
5 picknick-luncher
1 lunch i Pamplona
2 besök på bodegor/vingårdar
Samtliga transporter enligt programmet
Erfaren svensk guide
1/3 flaska vin och vatten till middagarna

Ingår ej
Flyg
Eventuellt enkelrumstillägg
Personliga utgifter
25€ extra per cykeldag för den som vill ha elcykel

Flyg

Flyg bokar du på egen hand. Ni kan med fördel flyga några dagar i förväg till Bilbao för att uppleva den trevliga staden och självklart besöka Guggenheim-museet. Tänk på att ni ofta kan få bättre förbindelser om ni köper biljetterna via någon flygmäklare som låter er köpa flyg ned med ett bolag och returflyg med ett annat som till exempel flygresor.se. Hör gärna av er för fler tips.

Bussen är anpassad till upphämtning och avlämning på Bilbaos flygplats efter följande flygtider från Lufthansa:

Utresa
Vi startar resan klockan 18.00 från Bilbao flygplats. Ni bokar flyg själva. Det finns flera flyg med Lufthansa och ett med KLM som landar cirka denna tid. Ni kan också resa ner innan och sedan möta upp på flygplatsen.

Hemresa
Ni bokar själv det flyg som passar er för hemresa.

Pris och bokning

Pris: 14 950 kronor, del i dubbelrum
Enkelrumstillägg 3000 kr

För mer information och för att boka: info@cyklavandra.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Läsarresa – Kanarieöarna

  2024-01-23 - 2024-01-30

  Läsarresa – Kanarieöarna

  2024-01-30 - 2024-02-06