Datum: Ingen resa planerad 2020

Er mycket erfarna guide är Anders Elmfors.

Pyrenéerna beskrivs som Europas sista vildmark och upplevs bäst till fots. Bergskedjan sträcker sig från Baskien i väst till Katalonien i öst. Från Frankrike i norr till Spanien i syd. Bergskedjan Pyrenéerna utgör gräns mellan Frankrike och Spanien. Murmeldjur, gems och lammgam låter sig observeras och långt in på sensommaren finns gott om edelweiss. Vi har valt ut det natursköna vildmarksområdet som sträcker sig från Gavarnie i Frankrike till Ordesa i Spanien, av många ansett som Pyrenéernas vackraste del. Här kan vi börja dagen med en ”café au lait” till frukost för att avsluta med en spansk ”cerveza” på eftermiddagen.

Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido är Spaniens först skyddade nationalpark 1918 och odiskutabelt Pyrenéernas mest sevärda höjdpunkt. De dramatiska bergens högsta toppar sträcker sig över 3.000 meter i området. Den mest spektakulära och vackraste delen av Pyrenéerna anses vara området kring Ordesa. Vi är glada att presentera en vandringsresa utöver det vanliga spanska Ordesa och franska Gavarnie.

Kalkstenslagret som täcker parkens toppar lyftes från havsnivå för femtio miljoner år sedan och har urholkats av floder eller glaciärer till dramatiska branter och toppar, ofta med leder utmejslade i branternas sida, sk fajas. Ordesa urholkades av en glaciär och här hänger klippor över 800 meter på vardera sida om dalgången med Monte Perdido.

Under våra vandringsdagar här njuter vi av ett av Europas äldsta skyddade naturområden med en unik artrikedom i flora och fågelliv, bergsformationer och vattenblänk, längs med skogsstigar bredvid vackert blå sjöar. I Ordesa återfinns över 170 arter fåglar, vildsvin, utter, räv samt ytterligare ett trettiotal däggdjur. Den endemiska spanska Argusfjärilen finns endast här. Kolonier av gåsgam häckar högt uppe på klipporna i kanjonerna. På de branta klippväggarna lever el sarrio – den pyreneiska gemsen, som endast får en mankhöjd på 80 cm. På grund av jakt hotades den av utrotning men frodas idag här – till skillnad från den mycket hårt hotade spanska stenbocken.

En av de mest sällsynta och spektakulära gamarna har sin hemvist i delar av Pyrenéerna, nämligen lammgamen som med sin vingbredd på över två meter, blir en stor upplevelse för den turlige skådaren. I spanska Pyrenéerna finns 55 häckande par.

 

Tidsplan

Dag 1 – ankomst
Flyg till Barcelona där du möts av vår guide och åker privat buss cirka en timme till den lilla charmiga byn Collbato utanför Barcelona. Collbato ligger vid foten av det mäktiga berget Montserrat. Välkomstmiddag på lantlig restaurang på kvällen.

Dag 2 – mot Pyrenéerna
På morgonen kör vi upp mot Pyrenéerna och vår första förläggningsort Torla (3 timmar). Från vårt hotell i Torla gör vi en fin vandring längs med floden till den lilla bergsbyn Torla med nationalparkens besökscenter. Denna lättare tur är 7 km, med höjdskillnaderna 150 meter upp och 150 meter ned. Bergsbyn Torlas stenhus, små torg och vindlande gator har allesamman Ordesa som bakgrundsbild. Här finns flera restauranger, barer och affärer. Kyrkan San Salvador i romansk stil har torn och delar av västra väggen från 1200-talet. Under 1500-talet och 1700-talet byggdes kyrkan ut med intrikata utsmyckningar i gotisk och barockstil, vilka dock till stor del förstördes under det Spanska inbördeskriget. Jämte kyrkan ligger ett befäst herrehus, där ett torn stod som försvar mot fransmännen under 1200-talet. Torla fick sitt namn efter detta försvarstorn. Idag är det ett litet etnologiskt museum med en utställning över områdets traditionella arbeten, seder och bruk.

Dag 3 – Soaso i Ordesa
Ordesaområdet erbjuder mycket varierad terräng och härlig vandring av olika svårighetsgrad. Vi ägnar hela dagen åt en vandring in i Soaso. Här finns två val – en led med uppstigning på ca 600 höjdmeter för att sedan strosa lätt nerför under hela dagen (20 km). För den som vill ta det lite lugnare kan man gå in i Soasodalen och ut igen. Även vid det lättare alternativet får man fina vyer. Stigen slingrar sig genom skogar med bok och silvergran, förbi flera vackra vattenfall innan vidderna öppnas upp med blomstrande ängar. Denna led avslutas vid vattenfallet nära Circo de Soaso med Monte Perdido och himlen som närmsta grannar. Från Torlas parkering t/r är vandringen 16 km med höjdskillnaderna 400 meters uppstigning och 400 meters nedstigning – detta kan kortas.

Dag 4 – Bujaruelopasset till Frankrike
Dagen ägnas åt en vandring över Bujaruelopasset till Frankrike. Vi börjar med att få skjuts upp till Bujaruelodalen 1700 möh. Från dalen går vi uppåt (800 höjdmeter) mot franska gränsen. Väl uppe i passet kan man välja om man vill få skjuts till hotellet eller gå ner längs en mycket vacker stig till byn Gavarnie. Eftersom vi kommer att övernatta tre nätter i Frankrike behöver du ta med dig ombyte för tre dagar. Väl uppe i passet skickar vi dessa kläder med bil till hotellet. Att gå ner med lätt packning är verkligen att rekommendera!

Dag 5 – Cirque de Gavarnie
Bergskedjan Pyrenéerna var täckt av glaciärer under den senaste istiden. Det resulterade i fantastiskt vackra U-dalar. Idag börjar vi med en lätt vandring till Cirque de Gavarnie, som på tre sidor är helt inramad av ofattbart höga klippsidor. Lunchen äts uppe vid ett vattenfall med rik alpflora. Man kan även göra en liten uppstigning för att leta efter en av fågelskådarnas favoriter, murkryparen – en oansenlig fågel med musgrå fjäderdräkt som förvandlas då den rör sig – med sina vackert scharlakansröda vingar. Efter lunch kan du välja mellan lätt vandring tillbaka eller ytterligare en stigning innan stigen vänder ner mot Gavarnie. Hela vandringen är 10 km och tar ca 4 timmar. Lätta turen är 8 km med 200 meters höjdskillnad upp och 200 meter ned. Den längre turen är 10 km med 500 meter uppstigning och 500 meter nedstigning.

Dag 6 – Cirque de Troumousse
Efter en kortare bussresa kommer vi till en annan dal som mejslats ut av den senaste istidens glaciärer. Vi går en rundtur bland ängar och moränhögar som isen lämnat efter sig. Det är lättgånget och vi får tillfälle att leta efter gems, murmeldjur. Vi följs av betande får och kor vars bjällror klingar längs fjällsidorna. Sista biten gör stigen några svängar nedåt och vi kommer ner till en liten restaurang. Cirque de Troumousse är nog den vackraste dalgång som er bereste reseledare har vandrat i!

Dag 7 – Gavarnie till Torla
Vi får skjuts upp till Bujaruelopassat och går ner till dalgången på spanska sidan. Vi går samma väg som vi kom upp för några dagar sedan men utsikterna blir inte desamma. Väl nere i dalen passar det bra med en lunch och sedan går vi längs fina stigar ut ur dalen mot vårt hotell i Torla. Den sista biten bjuder på en bergsstig med hisnande utsikter. Avskedsmiddag på kvällen.

Dag 8 – Hemresa
Tidig avresa mot Barcelonas flygplats.

Pris & Bokning

I programmet ingår

I priset ingår transporter enligt program
boende del i dubbelrum på mellanklasshotell
7 frukostar,
6 luncher/picknickluncher,
7 middagar
lokala skatter.

Svensk guide: Anders Elmfors

Pris och bokning

Pris endast: 14500 kronor, del i dubbelrum
Enkelrumstillägg 2000 kr

För mer information och för att boka: anders.elmfors@naturtema.se

Flyg

Flygresa t/r Stockholm Barcelona ingår.
Direktflyg med Norwegian
Avresa 29 juni kl 12.35 ankommer 16.00
Hemresa 6 juli kl 11.20 ankommer 14.55

Resans karaktär

Rejäla dagar med bergsvandringar av varierande svårighetsgrad, vissa dagar finns fler alternativ. Bra grundkondition, vana vid vandring flera dagar i stadiga vandringskängor samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna går mestadels på stigar med grus och trampad jord men även på stenlagda stigar och stigar med rullgrus eller stora stenar. Vandringarna under dagarna i Pyrenéerna innebär höjdskillnader upp och ned, vilket kan vara påfrestande på knän och leder. Därför använder du med fördel vandringsstavar för att avlasta knän och leder. Ha med en bra dagsryggsäck med plats för de saker du behöver under dagen samt ombyte för två övernattningar på franska sidan (vi går dit och tillbaka).

Andra härliga resor