Datum 2024
18-25 maj (SAS Charter) 3 platser
21-28 sep (SAS Charter) VÄNTELISTA
25 sep – 2 oktober (Aegean med mellanlandning i Aten)
28 sep – 5 oktober – extra avgång 

Flygtider nedan.

Under en välkomponerad vecka vandrar vi på Korfu och Paxos i den Joniska övärlden. Korfu stad med 400 år av venetianskt styre och sentida ockupation av både Frankrike och England är en mycket sevärd plats. Stadens eget skyddshelgon Agios Spirodon ligger begravd i sin kyrka i stadskärnan och anses sprida en angenäm doft till dem som har vägarna förbi. Vi bor några kilometer från staden helt invid havet på familjehotellet Kaiser Bridge. Under vandringarna hittar vi fram till små ensligt belägna grekiska tavernor, både i bergen och helt invid havet. Korrissionsjön på Korfu med sina flamingofåglar och underbara sandstränder i västerläge har konstigt nog sluppit exploatering. Här tillbringar vi en av dagarna. Med Cykla & Vandra får du kunnig guidning till dessa båda öar.

Detta är en resa för dig som vill ta en paus från vardagslivet och ha en aktiv semester, som gillar att dricka en daglig kaffe eller en öl på en skruttig kaféstol ute på landsbygden.

En kort men härlig båtresa tar oss från Korfu till den sömniga ön Paxos och dess prunkande olivlundar. Nytt för i år är att vi bor hela tre nätter på Paxos Club, ett väldigt fint hotell beläget mitt i en olivlund. Promenaden till Tripitos naturliga valvbåge är en oförglömlig upplevelse i sig. De flesta överträffar sig själva och går verkligen ut på den majestätiska klippan vid havet. Räkna med högst 10 kilometer måttligt ansträngande vandring per dag. Dessutom i sällskap av likasinnade. Om du väljer våren är floran enastående. Om du väljer hösten är vattnet härligt ljummet och butikerna välfyllda av Medelhavets frukter.

Denna resa görs i samarbete med SvD Accent. Vi har ställt resegaranti.
Passar inte datumen så har vi även en vandring på egen hand i Grekland – läs mer.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst
Transfer till vårt hotell i Benitses ca 10 km söder om Korfu stad vid kusten, nära stranden. Hotellet ligger i fint östläge med morgonsol och utsikt över det grekiska fastlandet i fjärran. Det finns tid för en kortare vandring eller bad i Medelhavet före middagen.
4 nätter på Hotel Kaiser Bridge

Dag 2 – Vandring Korrission
På södra Korfu finns en stor lagun. Dagens vandring blir annorlunda. Vi kommer ut till kusten och delvis på sanddyner för att mot slutet följa en härlig sandstrand. Under höstresorna kan lagunen vara full av större flamingo, men dessa häckar inte här utan kommer med sina ungar efter häckningen. Större delen av turen går i öppen terräng, men omkring lunch går vi i skog av stenek och trädljung och där passar det bra med en picknick. Sista biten kan man ta av sig skorna och gå cirka 2 km i strandkanten. Och när vi kommer fram till Agios Giorgios finns ett flertal barer och kaféer. Totalt 10 km. Ej kuperad. Välkomstmiddag Benitses.

Dag 3 – Vandring i bergen ovanför Benitses
Vi börjar att gå till charmiga Benitses där vi gör en kaffepaus och vandrar sedan uppåt under förmiddagen. När vi kommer upp till den lilla byn Stavros kan man göra en avstickare till en utkikspunkt med en fantastisk utsikt över norra Korfu och berget Pantokrator 906 möh. Sedan blir det lunch på en liten grekisk taverna. Eftermiddagen följer vi små asfaltvägar och stigar tillbaka ner mot Benitses. Totalt 8 km 300 m upp och 300 m ner. Middag i Benitses

Dag 4 – Giannades till Liapades och Paleokastritsa
En kort bussresa tar oss till den lilla byn Giannades där vi fördelar picknickmat och går mot Liapades. Efter ett par timmar blir det picknick i en olivlund. Under tidig eftermiddag kommer vi fram till Liapades där det passar bra med en kopp kaffe eller en öl. Efter Liapades finns en spännande stig upp till vägen mot Paleokastritsa. Man har gjort några trappor i de branta bergssidorna. För den som vill ta det lite lugnare kan man välja att ta bussen till Paleokastritsa
Totalt 8 eller 10km. Cirka 150 m upp och 150 m ner.

Dag 5 – Korfu Stad plus resa Paxos
På morgonen tar vi bussen mot Korfu stad, men kliver av före flygplatsen och går på den lilla dämningen Perama. Efter ett par kilometer genom Korfus utkanter närmar vi oss centrum. Vi ser de båda venetianska forten på håll. Korfu styrdes från Venedig under 400 år från 1300 talet till 1700-talet. Under Napoleonkrigen var det under en kort period fransk och sedan med engelsk överhöghet från 1814 till 1864, hela 50 år. I Korfu stad passar det bra att gå en promenad i kvarteren runt Liston och att besöka kyrkan där öns skyddshelgon agios Spiridon ligger begravd. Hans sägs ha räddat ön från undergång under 1700-talet. Det är också lämpligt att äta något inför båtresan till Paxos. Vi åker cirka 1,5 h söderut till hamnstaden Gaios på Paxos. Här ska vi bo på ett flott hotell, beläget i en olivlund. Vi äter middag på en liten restaurang nära hotellet.
2 nätter på Hotel Paxos Club

Dag 6 – Tripitos båge
Vi går från hotellet till spektakulära Tripitos arch och följer sedan små stigar och ödsliga landsvägar ner till en fin strand med ett par grekiska tavernor där vi äter lunch. 10 km 100 m upp och 100 m ner. Middag på egen hand, antingen på någon av de små tavernorna vid hotellet eller nere i Gaios hamn. Gaios är väldigt populärt att besöka med egen eller hyrd segelbåt.

Dag 7 – Vandring mellan byar på Paxos
På morgonen tar vi bussen till den lilla byn Loggos. Här börjar vi vår vandring (10 km) och får fina fotomöjligheter i den vackra byn vid havet. Sedan bär det av mot den lilla öns inland, vi tar picknick i fin medelhavsskog och går sedan ner till byn Gaios på eftermiddagen.

Dag 8 – Promenad på Paxos och hemresa
Efter frukost åker vi båt över till Korfu för att sedan ta buss till flygplatsen och hemresa.

Pris & Bokning

Flygtider

Klimatkompenserat direktflyg från Stockholm Arlanda

Stockholm
Utresa lördag 06.40 SAS Charter, direktflyg
Hemkomst lördag kl 14.20 SAS Charter, direktflyg

Köpenhamn
Utresa Lördag 17.00 SAS Charter
Hemkomst Söndag 01.50 SAS Charter

Det är även möjligt att boka reguljärflyg, men då med kort mellanlandning båda vägarna.

För avresan den 28 september finns endast direktflyg från Stockholm, ej Köpenhamn.

Svårighetsgrad
Lätt/Medel (läs mer om svårighetsgrader)

Vi har valt måttligt kuperade vandringar, vilket innebär stigningar upp och ner på max 400 höjdmeter. Vi vandrar omkring 10 km per dag. Bitvis förekommer steniga stigar så ta med bra vandringsskor och gärna vandringsstavar.

Allt detta ingår
7 frukostar, 5 luncher, 5 middagar
Samtliga transporter enligt program
Dricks för gemensamma måltider
Kartor över Korfu och Paxos.

Ingår ej
Måltidsdryck
Dricks till hotellstäderska

Pris och bokning

Pris: 18 700 kr
Enkelrumstillägg 1900 kr

Anmälningsavgift 4000 kr vid anmälan, slutbetalningen 34 dagar före avresa, enligt faktura

För mer information och för att boka: anders.elmfors@naturtema.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Orkidévandring i Italien

  20 april - 27 april

  Portugal med SvD

  20 april - 27 april

  Portugal med SvD

  27 april - 4 maj