Datum: Nästa resa sommaren 2024.

Om ni är sugen på Pyrenéerna under 2021 har vi våra självguidade vandringar i Andorra och i Frankrike samt den härliga cykelturen 3 länder.

Pyrenéerna beskrivs som Europas sista vildmark och upplevs bäst till fots. Bergskedjan sträcker sig från Baskien i väst till Katalonien i öst. Från Frankrike i norr till Spanien i syd.

Bergskedjan Pyrenéerna utgör gräns mellan Frankrike och Spanien. Under sommaren är dess alpängar och mäktiga toppar ett eldorado för vandrare. Murmeldjur, gems och lammgam låter sig observeras och fram på sommaren finns gott om edelweiss. Vi vandrar i det natursköna vildmarksområdet som sträcker sig från Gavarnie i Frankrike till Ordesa i Spanien, av många ansett som Pyrenéernas vackraste del. Här kan vi börja dagen med en ”café au lait” till frukost för att avsluta med en spansk ”cerveza” på eftermiddagen.

Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido är Spaniens först skyddade nationalpark 1918. De dramatiska bergens högsta toppar sträcker sig över 3000 meter i området. Den mest spektakulära och vackraste delen av Pyrenéerna anses vara området kring Ordesa.

Vi är glada att presentera en vandringsresa utöver det vanliga – från Frankrike till Ordesa och Monte Perdido, som utsågs till ett Unesco världsarv 1997. Kalkstenslagret som täcker parkens toppar lyftes från havsnivå för femtio miljoner år sedan och har urholkats av floder eller glaciärer till dramatiska branter och toppar, ofta med leder utmejslade i branternas sida, sk fajas. I Ordesa återfinns över 170 arter fågel, vildsvin, utter, räv samt ytterligare ett trettiotal däggdjur. Den endemiska spanska Argusfjärilen finns endast här. Kolonier av gåsgam häckar högt uppe på klipporna i kanjonerna. De glider ofta fram i formationer om två, tre eller fyra fåglar i sina födosök. På de branta klippväggarna lever el sarrio – den pyreneiska gemsen, som endast får en mankhöjd på 80 cm. På grund av jakt hotades den av utrotning men frodas idag här – till skillnad från den mycket hårt hotade spanska stenbocken.

En av de mest sällsynta och spektakulära gamarna har sin hemvist i delar av Pyrenéerna, nämligen lammgamen som med sin vingbredd på över två meter, blir en stor upplevelse för den turlige skådaren. I spanska Pyrenéerna finns 55 häckande par och den är mycket sällsynt att se.

Er mycket erfarna guide är Anders Elmfors.

Tidsplan

Dag 1. Barcelona – Gavarinie
Buss möter och tar oss till resans första vandringsområde, Gavarnie. Resan tar cirka 3 timmar. Från pilgrimsorten Lourdes till Gavarnie följer vägen den porlande Gave du Pau till dess upprinnelse och när vi når Gavarnie är det lätt att förstå Victor Hugos fascination; ” Det är ett berg och samtidigt en mural. …. ett naturens Colosseum – så är Gavarnie”. Vi befinner oss i porten till Cirque de Gavarnie, ett Unesco världsarv och ett av de mest omskrivna vandringsområdena i Pyrenéerna. Vi checkar in på Hotel Le Taillon eller liknande för 4 nätter. Välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2. Cirque de Gavarnie
Bergskedjan Pyrenéerna var täckt av glaciärer under den senaste istiden. Det resulterade i fantastiskt vackra U-dalar. Idag börjar vi med en lätt vandring till kitteldalen Cirque de Gavarnie, som på tre sidor är helt inramad av ofattbart höga klippsidor. Lunchen äts uppe vid ett vattenfall med rik alpflora. Man kan även göra en liten uppstigning för att leta efter en av fågelskådarnas favoriter, murkryparen – en oansenlig fågel med musgrå fjäderdräkt som förvandlas då den rör sig – med sina vackert scharlakansröda vingar Efter lunch kan du välja mellan lätt vandring tillbaka eller ytterligare en stigning innan stigen vänder ner mot Gavarnie. Hela vandringen är 10 km och tar ca 4 timmar. Lätta turen är 8 km med 200 meters höjdskillnad upp och 200 meter ned. Den längre turen är 10 km med 500 meter uppstigning och 500 meter nedstigning.

Dag 3. Cirque Tromouse
Buss på morgonen ca 45 minuter till en annan kitteldal med branta klippsidor på flera håll – Cirque Tromouse öster om Gavarnie. Troumouse ligger på 2.200 meter över havet och är den största av kitteldalarna i Pyrenéerna. Den är mycket kargare än Gavarnie. Dagen kommer att bjuda på fantastisk bergsnatur med prärieslätter, floder och en sjö. Dalgången har goda stammar av murmeldjur. Den endemiska pyreneiska alpsalamandern kan ibland hittas i vattensamlingar. Fågellivet är rikt med rovfåglar, gamar och fjällripa, en art som ”blivit kvar” efter senaste istiden. Vi vandrar ca 2,5-3 timmar, 11 km med 150 meters uppstigning och 500 meters nedstigning.

Dag 4. Gamarnas berg
Idag gör vi en lite längre vandring in i en dal norr om Gavarnie. Man kan välja hur långt man vill gå men räkna med 13-17 kilometer. Vandringen är relativt lättgången, floran fantastisk och du har goda chanser att observera gamar, bland annat lammgam. Höjdskillnaderna är 300 meters stigning och 300 meters nedstigning.

Dag 5. Bujaruelopasset till Spanien
Dagen ägnas åt en vandring över Bujaruelopasset till Spanien. Vi börjar med att få skjuts med bil upp till passet cirka 2200 möh. Från passet går vi från franska sidan ned mot Bujaruelo camping med kafé på den spanska sidan. Vandringen är enastående och när vi kommer ned kan den som önskar ta taxi sista biten eller fortsätta vandra de natursköna stigarna ut ur dalgången ända ned till vårt hotell Ordesa som blir vårt hem de närmaste tre nätterna. Floran är mycket rik med flera arter av orkidéer, krollilja och den endemiska ramondan. Vandringens längd varierar – den lätta turen till camping är 5 km, med 700 meters höjdskillnad nedåt! Den långa vandringen till vårt hotell är totalt 14 km med 900 meters höjdskillnad nedåt.

Dag 6. Torla.
Detta är en vilodag eller vandringsdag – allt enligt tycke och smak. Torla har stora möjligheter till härlig vandring, vyer och upptäcktsfärder. Från vårt hotell i Torla gör vi en fin vandring längs med floden till den lilla bergsbyn Torla med nationalparkens besökscenter. Denna lättare tur i Torla är 7 km, med höjdskillnaderna 150 meter upp och 150 meter ned. Bergsbyn Torlas stenhus, små torg och vindlande gator har allesamman Ordesa som bakgrundsbild. Här finns flera restauranger, barer och affärer.

Dag 7. Soaso i Ordesa.
Ordesaområdet erbjuder mycket varierad terräng och härlig vandring av olika svårighetsgrad. Vi ägnar hela dagen åt en vandring in i Soaso. Här finns två val – en led med uppstigning på ca 600 höjdmeter för att sedan strosa lätt nerför under hela dagen (20 km). För den som vill ta det lite lugnare kan man gå in i Soasodalen och ut igen. Även vid det lättare alternativet får man fina vyer. Stigen slingrar sig genom skogar med bok och silvergran, förbi flera vackra vattenfall innan vidderna öppnas upp med blomstrande ängar. Denna led avslutas vid vattenfallet nära Circo de Soaso med Monte Perdido och himlen som närmsta grannar. Från Torlas parkering t/r är vandringen 16 km med höjdskillnaderna 400 meters uppstigning och 400 meters nedstigning – detta kan kortas.

Dag 8. Kulturdag i bergsbyar – Collbató
Utflykt till den medeltida byn Ainsa, som en gång var centrum för 19 byar i området. Med buss åker vi ner till Ainsa vars välbevarade medeltida stadskärna är mycket attraktiv. Här äter vi en tapaslunch. På eftermiddagen lämnar vi Pyrenéerna för att färdas till den lilla staden Collbató vid foten av berget Montserrat. I dess historiska del ligger vårt hotell Hostal Can Missè i ett ombyggt historiskt hus med de karaktäristiska katalanska valven, järnsmidesdetaljer och trämöblemang. Här bor vi den sista natten.

Dag 9. Heliga Montserrat
Beroende på flygets avgångstid kortare vandring vid Montserrat och transfer till Barcelonas flygplats för hemresa.

Pris & Bokning

I priset ingår transporter enligt program, boende del i dubbelrum på mellanklasshotell, nio frukostar, åtta luncher/picknickluncher, åtta middagar, skatt och svensk guide: Anders Elmfors

PRIS 1390 Euro exklusive flyg.

FLYG
Ni bokar själva eller så kan vi kan hjälpa till med flygbokning ut till Toulouse och hem från Barcelona.

För mer information och för att boka: anders.elmfors@naturtema.se

Resans karaktär:
Rejäla dagar med bergsvandringar av varierande svårighetsgrad, vissa dagar finns fler alternativ. Bra grundkondition, vana vid vandring flera dagar i stadiga vandringskängor samt hela knän och leder krävs för en fin reseupplevelse. Vandringarna går mestadels på stigar med grus och trampad jord men även på stenlagda stigar och stigar med rullgrus eller stora stenar. Vandringarna under dagarna i Pyrenéerna innebär höjdskillnader upp och ned, vilket kan vara påfrestande på knän och leder. Därför använder du med fördel vandringsstavar för att avlasta knän och leder. Eftersom huvudbagage går separat vissa dagar mellan övernattningsorter, ha med en bra dagsryggsäck med plats för de saker du behöver under dagen.

Galleri

Andra härliga resor

Dolomiterna

25 juni - 2 juli

Andorra och östra Pyrenéerna

17 september - 24 september

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-21 - 2025-01-28

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-28 - 2025-02-04