Deltagarantal: 10-18 personer
Tid: maj och oktober

Nästa resa maj 2024

Andalusien är en fantastisk region för bergsvandringar. Under våren är floran fantastisk med blommande ginst, korkekskogar och med en prunkande vårflora. Under vår resa fokuserar vi på vandring längs välgjorda stigar i nationalparker. Men vi hittar också fram till små andalusiska byar, caféer och lantliga restauranger.

Detta är en resa för dig som gillar att guidas längs stigar där bara få turister rör sig. Resan leds av Anders Elmfors som under 30 år guidat och även varit bosatt i Andalusien.

Under en dryg vecka vandrar du i tre väldigt olika bergskedjor. Grazalemas bibliska olivsluttningar med inslag av korkek, Cazorlas vilda kalkberg och mäktiga Sierra Nevada där vi mestadels går i trädgränsen eller högre. Du kommer hem rik på upplevelser och stark i benen. Sedan är det bara att fortsätta i andra berg.

Tidsplan

Dag 1 Ankomst Malaga, resa under eftermiddagen till Ronda.
Beroende på flygankomst kan du passa på att uppleva Malagas stadskärna. Vi ordnar gärna besök på det intressanta Picassomuseet och besök i centrum. Under eftermiddagen åker vi mot Ronda, ca 1,5 timme och checkar in på vårt hotell. Ronda ligger uppfluget på en egen klippa omgivet av mäktiga berg på alla sidor. Hit kom Astrid Lindgren och det är mer än troligt att hon här fick iden till Mattisborgen. Det finns nämligen en djup ravin vilken delar staden i två delar. Ronda har gamla anor och beboddes redan under den moriska tiden på 1000-talet. I Ronda stod också vaggan för dagens ritual kring spansk tjurfäktning, den så kallade Rondaskolan. Naturen runt Ronda är helt fantastisk med oliv, korkek och medelhavsblommor. Vi gör en kvällstur till fots från till centrum och tjurfäktningsarenan för att sedan vandra ner bland små odlingslotter med vinodlingar, ett bibliskt landskap.

Dag 2 Benaocaz till Cortes de la Frontera (14 km)
Idag väntar en fantastisk vandring i det inre av Grazalemabergen. Efter en kort bussresa går det uppåt några hundra höjdmeter, men sedan bjuder dagen på behaglig vandring i ett måleriskt landskap. Trakten är rik på vilt och rovfåglar. Den endemiska pinsapogranen är starkt hotad, men vi kommer att se några exemplar. I dessa berg finns en koloni med häckande gamar. Vi vandrar förbi enstaka gårdar och betesmarker. Floran är rik. Picknick intas med fantastisk utsikt över landskapet.

Dag 3 Vandring i el Torcal, resa till Cazorla (11 km)
Nu är det dags att lämna de Grazalemabergen för det betydligt vildare Sierra de Cazorla. Men det är långt ifrån bara transport för vi ska göra en vandring 10 km vid El Torcal, ca 800 möh. Innan vi startar vandringen blickar vi ut en stund över Laguna de Fuente de Piedras enorma koloni av flamingo. Sjön är ett eldorado för fågelskådare med stora skaror av änder och vadarfåglar. I närheten börjar vår vandring. Efter vandrande på ödsliga stigar avslutar vi dagens tur vid El Torcals raukliknande kalkberg, ett omtyckt utflyktsmål för Malagaborna. Eftermiddagen ägnas sedan för transport till Cazorla där vi ska bo i tre nätter. Cazorla är en liten charmig by i provinsen Jaen långt från de vanliga turiststråken.

Dag 4 Bergsvandring i Cazorla (10 km)
Cazorlas berg är vildare och tyvärr okända för de flesta skandinaver. Vi kommer att göra två längre, men måttligt kuperade vandringar. Bergsfloran här är annorlunda och dominerande trädslag på bergsryggarna är tall. Här finns goda stammar av kronhjort och rovfåglar. Vi är säkra på att du kommer att vilja tipsa dina bekanta om dessa berg efter att ha upplevt dem.

Dag 5 Bergsvandring i Cazorla (13 km)
En lite längre vandring väntar där vi bland annat passerar några gamla tunnlar för att korta vägen för de bevattningskanaler som anlagts. Vi letar efter alpkråkor, alpkajor, kungsörn och gamar. Det gäller också att kolla på marken efter de storväxta gröna pärlödlor och smaragödlor som förekommer här, liksom den särskilt vackra endemiska violen, Viola cazorlensis.

Dag 6 Resa till Las Alpujarras. Besök Granada
På morgonen lämnar vi provinsen Jaen och dess till synes oändliga odlingar av oliv och kör söderut mot provinsen Granada och dess fina huvudstad, som bland annat hyser ett av Spanien populäraste universitet. Vi gör ett intressant stopp i Guadix där invånarna sedan urminnes tider har grävt ut sina rum i berget. En lättarbetat sandsten gör att det än i våra dagar byggs nya hus enligt gamla metoder. Vi stannar i den rustika lilla stadskärnan för en kopp förmiddagskaffe. Från Guadix tar det cirka en timme till Granada. Vi kliver av i Albaicin för lunch och vandrar sedan till Alhambra, de moriska kungarnas palats beläget på en kulle vid staden. Om du vill kan du gå med på en guidning med svensktalande guide (ca 2,5 timmar, kostnad 50 euro). Om inte följer du med till fots ner till drottning Isabellas torg där du kan se gravkapellet som utgör Ferdinand och Isabellas monument. I kapellet ligger också Joana den galna vid sidan av sin make Filip den sköne! Det blir tid för att strosa runt och uppleva centrum på egen hand innan gruppen återförenas och vi åker upp till resans sista bergsområde, las Alpujarras i Sierra Nevada.
Guidad visit Alhambra (pristillägg 50 euro) måste beställas i förväg.

Dag 7 Vandring vid Capileira (12 km)
Från vår förläggningsort 1400 möh är det nära till några av Sierra Nevadas verkliga höjdpunkter. Om du vill kan du göra ett försök att bestiga Mulhacen, spanska fastlandets högsta berg 3487 möh. Det är bra stig, men tunn luft och ganska ofta kraftiga vindar vid toppen. Toppturen är alltså väderberoende men vi har ju två dagar att välja mellan. Bergen här har helt annan karaktär och berggrund än de som vi har sett tidigare. Spännande granitformationer och en ny flora kantar vår väg. Du måste dock välja mellan topptur med spansk guide eller följa med på vår svenskguidade vandring som är väldigt fin. VI följer bland annat en gammal bevattningskanal från den moriska tiden.

Dag 8 Vandring vid Trevelez och provning av skinka (12 km)
Vi har ännu en härlig dag i Alpujarras att se fram emot. På morgonen åker vi till den lilla byn Trevlez, känd för sin fina skinka. Jamon serrano, jamon iberico, pata negra etc. Men innan vi smakar dessa delikatesser gör vi en vandring upp till byn Trevelez odlings- och betesmarker. Bitvis följer vi urgamla bevattningskanaler i bergssidorna. I maj månad möter vi en prunkande vårgrönska och det är inte ovanligt att man ser och hör den ovanliga ortolansparven.

Dag 9 Vandring bland de moriska bergsbyarna med lunch på lokal restaurang (9 km).
Alpujarras är känt för att hit drog morerna sig tillbaka efter att de 1492 tvingats lämna Al Hambra. Här finns deras gener kvar bland befolkningen i bergsbyarna och byggnadskonsten påminner om byarna i Marockos berg. Vi gör en rejäl vandring mellan byarna och du får fina fototillfällen bland de säregna gator och passager som planerades och konstruerades här fram till början av 1600-talet. Efter lunch på en restaurang i rullar vi ner från bergen mot Almuñecar och den nya mortorvägen längs ”Costa Tropical” till Malaga där resan avslutas cirka kl 18.

Pris & bokning

I priset ingår

Övenattning på mellanklasshotel med privat dusch och WC
Samtliga transporter enligt program
Gemensam dricks
8 frukostar
6 middagar
7 luncher

Guidning av Anders Elmfors.

Ingår ej

Flyg till och från Malaga. Men vi tipsar gärna om lämpliga flyg och kan förmedla flygbokning mot en kostnad.

Pris endast 1690 €/person, del i dubbelrum

Deltagarantal: 10-18 personer

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Andorra och östra Pyrenéerna

  17 september - 24 september

  Läsarresa – Kanarieöarna

  2025-01-21 - 2025-01-28

  Läsarresa – Kanarieöarna

  2025-01-28 - 2025-02-04