8-14 oktober 2022 – fåtal platser kvar

Härlig resa i svampens, vinets och matens tecken! Vi reser till den del av Spanien där det kanske finns flest svampfanatiker – El Berguedà. Här är september och oktober högtid, och här samlas det under helgerna många människor ute i skogarna. Svamp är stort i Katalonien, man plockar och tar tillvara mer svamp än vi gör i Sverige. Man har svampfestivaler, svamphelger och njuter av goda rätter med svamp.

Vi skall på denna resa plocka svamp, gå igenom vanliga matsvampar och förväxlings-svampar, prata om hantering och tillagning av svamp, och förhoppningsvis smaka mycket svamp!

Ledare för resan är Pär Lindholm, boende i Pyrenéerna, och Elisabeth Bååth, biolog och Svampkonsulent. Elisabeths svampintresse började redan på 80-talet i olika svampföreningar. Det har sedan utvecklats genom svampuppdrag, genom sitt jobb som lärare och ansvarig för olika svampkurser under 20 år på Umeå universitet, bl a svampkonsulent-utbildningen. Hon har också arbetat med olika svamp- och svampodlings projekt.

Detta är en exklusiv resa med max 16 deltagare. Vid kusten bor vi på ett lite större hotell alldeles intill havet, medan vårt boende i Pyrenéerna är litet och intimt – här bor vi inte på hotell utan på en välrenoverad lantgård. Här finns gott om tid för umgänge och att vara sociala.

Resan klassar vi som lätt.

Tidsplan

Lördag 8/10 – ankomst
Vid ankomst till Barcelona väntar er lokale guide på flygplatsen. Härifrån åker vi buss till hotellet i Sitges. Vi checkar in och träffas sedan för middag.
Middag på hotellet.

Söndag 9/10 – vinvandring
Efter frukost åker vi buss 45 minuter ut till vackra vindistriktet Penedès.

Här gör vi en lättare vandring på 8-9 km medan Pär berättar om vinodling och om allt vi ser omkring oss. Säkert hittar vi en och annan svamp på vägen också! (OBS, det är endast idag som vi vandrar så här långt, övriga dagar gör vi kortare turer.)
Väl framme på vingården sätter vi oss i deras fina trädgård och äter vår medhavda lunch. Därefter får vi en lärorik och informativ rundvisning följd av vinprovning.

Buss tillbaka till Sitges, precis i tid för ett dopp innan solen går ner.

Innan middagen träffas vi och har ungefär en timmes introduktion till kursen. Vi går igenom bland annat olika svampgrupper, hur vi plockar och tar hand om svamp, var och hur vi plockar svamp med mera. Mer praktiskt tar vi sedan uppe i bergen.

Middag äter vi på hotellet.

Måndag 10/10 – guidad tur i Sitges
Efter frukost checkar vi ut och lämnar våra väskor i receptionen. Sedan blir vi upphämtade av vår svensktalande lokalguide som tar oss ut på en intressant rundvandring i den lilla staden.

Efter den guidade turen äter vi lunch på egen hand – här finns gott om restauranger att välja mellan alldeles intill havet. Klockan 16 träffas vi sedan igen på hotellet för att åka upp till Pyrenéerna (1 h 45 minuter).

Väl framme checkar vi in på vårt fina boende för de närmsta dagarna – en ombyggd lantgård mitt ute i bergen. Här har ägaren av gården middagen redo för oss.

Tisdag 11/10 – svampdag
Svampdag! Idag drar vi igång kursen med Elisabeth. Vi går direkt ut från huset för att söka svamp – kuperad terräng men bra stigar tar oss ut i skogen.

Pär ordnar pick-nick som vi sedan bär med oss själva för lunch. Efter lunch stannar vi ytterligare en stund i skogen innan vi avslutar på husets uteplats. Här går vi igenom svampen vi hittat idag, och knyter ihop med teori och det kursmaterial ni får.

Den matsvamp vi hittar rensar vi självklart och använder sedan i matlagningen. Vi har även möjlighet att laga mat utomhus och har gaskök och öppen eld där vi kan laga till de svampar vi hittar.

Middag äter vi återigen i vårt hus, förberedd av husägaren.

Onsdag 12/10 – Vallcebre
Efter frukost är det dags för ännu en svamputflykt i närområdet. När det är dags för lunch så tar vi oss till den lilla byns centrum och äter där på byns utmärkta restaurang – självklart med mat i svampens tecken!

Efter lunch har ni eftermiddagen på egen hand, kanske för en lätt vandring eller bara i lugn och ro? Ikväll äter vi enklare middag på gården.

Torsdag 13/10 – Guide Michelin-restaurang
På förmiddagen åker vi ner till Berga, centralorten i området. Där gör Pär en guidad tur och berättar hur det är att bo i området. Därefter fortsätter vi till byn Montmajor där vi besöker det unika svamp-konst-museet. Därefter åker vi ner till restaurangen Els Casals som har en välförtjänt stjärna i Guide Michelin! Här äter vi deras avsmakningsmeny – självklart med mycket svamp!

Efter den typiskt spanska långa lunchen åker vi tillbaka upp till vår gård. Om vi mot förmodan är hungriga till middagen så äter vi en lätt middag i huset.

Fredag 14/10 – hemresa
God frukost avslutar denna vecka, sedan åker vi med bussen mot flygplatsen. Vi checkar in och flyger hemåt igen. En härlig vecka är över!

Pris och bokning

Ingår
Flyg från Arlanda (för direktflyg från annan ort som ni bokar själva drar vi av 2500 kr)
6 nätter
6 middagar
4 pick-nick luncher
2 luncher på restaurang (1 av dessa med stjärna i Guide Michelin)
Vingårdsbesök
Svensktalande guider
Svamputbildning

Ingår ej
Dryck vid måltider, dricks och annat som ej står specificerat i programmet.

Boende

Hotel Estela 4*
I Sitges bor vi på detta härliga hotell precis vid havet.

Cal Ponç de Belians
En av de finaste renoverade lantgårdarna som vi har jobbat med i Spanien.

Flygtider

Flyg tur och retur från Köpenhamn eller Arlanda. Önskar ni flyga från annan ort eller stanna kvar längre så bokar ni själva flyg. Vi drar då av 2500 kr från resans pris.

Kontakta Pär för mer information.

Pris och anmälan

17950 kr per person, del i dubbelrum
3000 kr för enkelrum (få platser)

Om ni åker tåg eller bokar flyg själva så drar vi av 2500 kr på priset.

För frågor, vänligen maila: par@activespain.se

  Bokningsförfrågan


  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra trevliga resor

  Läsarresa – Kanarieöarna

  24 januari - 31 januari

  Cykla på Sri Lanka

  25 februari - 8 mars

  Kuba – yoga och natur

  2 mars - 13 mars