När man kommer till södra Sardinien förstår man omedelbart varför den kallas Costa Verde – Den gröna kusten. Den mörka grönskan från de tåliga medelhavsväxterna blandas med det glimmande gröna havet. Denna avlägsna och vilda kust har format både människorna och kulturen. Redan för 8000 år sedan började man med gruvbrytning här – en mängd olika mineraler har utvunnits under årtusenden. 2007 blev också området skyddat av UNESCO som en geopark.

Namnet på regionen är Sulcis och är berömt i vinvärlden för den röda druvan Carignano. Den kan leva med nästan inget vatten och är inte mer än en fot hög från marken – de starka vindarna gör att den inte växer högre. Nästan varje familj har fortfarande en liten vingård för att producera Carignano del Sulcis och när ni får möjlighet att prova vinet så kommer ni förstå varför de fortfarande gör det. Under veckan lär ni sakta känna sarderna, öns invånare. De är hjälpsamma, välkomnande och leende – kanske än mer om ni visar er uppskattning för deras vin?

På den sista dagen av turen gör ni en sån där måste-cykeltur som ni inte kommer glömma – den så kallade Costa del Sud. Fantastiska vyer och en ständig upprepning av upp- och nedförsbackar där ni verkligen känner att resande med cykel är det mest givande sättet att resa på, inget att tillägga!! En frisk aperitivo på torget i Pula är den bästa och sista belöningen för detta cykeläventyr!

Höjdpunkter
Andlöst vackra vyer över det kristallklara sardiska havet
De romerska ruinerna nära Pula
Vidsträckta orörda stränder med inbjudande kristallklart vatten
Sardisk mat och vin: från Carignano del Sulcis till Pecorino Sardo-ost

Hur svår är turen?
Att cykla på Sardinien är att cykla i uppförsbacke eller rulla utför i nedförsbacke. Vissa stigningar är korta och branta, andra är långa och gradvisa, och på den sista dagen är det en kontinuerlig upprepning av upp- och nedförsbackar. Cyklingen sker på asfalterade vägar, mestadels på sekundära vägar med mycket lite trafik. Det finns nästan inga cykelvägar. Ni passerar några byar längs vägen, men ibland finns det inget annat än sol, vegetation och väg under flera kilometer så ta alltid med lite extra vatten. Vi graderar denna tur som medelsvår.

Vi gillar ön så vi har också en guidad cykelresa till Sardinien om ni föredrar att resa i grupp.
Om ni istället är intresserade av att vandra så har vi en vacker vandringsresa till ön – läs mer.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Cagliari
Turen börjar i Cagliari, välkänd för Castello, ett befäst medeltida stadsområde beläget ovanför resten av staden. Arkitektoniska attraktioner inkluderar en Cagliaris katedral från 1200-talet. I en före detta militäranläggning ligger Cagliaris nationella arkeologiska museum som visar bronsföremål, romersk keramik och artefakter från den nuragiska tiden till bysantinska eran. Om ni har tur kan ni se flamingos som slappnar av i de omgivande dammarna.

Hotell i Cagliari

Dag 2 – Transfer till Nebida och cykeltur till Sant’Antioco
Efter frukost blir ni och era cyklar skjutsade till Nebida där ni börjar er cykeltur längs kusten. Efter 25 km kommer ni till hamnen i Portovesme där ni tar färjan till ön San Pietro. När ni anländer till Carlofortes hamn märker ni snart den annorlunda dialekten som Carlofortini har: de har faktiskt genuanskt ursprung och talar en annan dialekt än resten av sarderna. Efter en promenad/cykeltur i Carloforte tar ni en annan färja, denna gång till Calasetta på ön Sant’Antioco där ni har ert nästa hotell. Ön har fantastiska viner så passa på att prova dessa.

Hotell i Sant’Antioco

Dag 3 – Rundtur på Sant’Antioco
Idag finns det flera alternativ: ni kan cykla runt hela ön och stanna vid olika vikar för picknick och bad. Vill ni vila från cyklarna kan ni ta del av de andra erbjudanden – en fisketur, hästridning eller bara ta det lugnt på stranden.

Hotell i Sant’Antioco

Dag 4 – Cykla från Sant’Antioco till Porto Pino
På morgonen är ert första stopp byn Tratalias, med sin romanska kyrka dedikerad till S. Maria di Montserrat. Denna i princip övergivna by med bara några få renoverade stenhus tar er tillbaka till den förtrollade atmosfären i det gamla Tatalia, en gång omsluten av tre ‘barocka’ bågar (två är fortfarande intakta), som kan ha varit ingångar till borgen. Ni fortsätter sedan ned mot Porto Pino längs en vacker landsbygd och vingårdar.

Hotell i Porto Pino

Dag 5 – Rundtur i Porto Pino
Idag cyklar ni inåt landet, stanna vid olika byar för lunch – till exempel Sant’Anna Arresi, en härlig liten stad med ett trevligt torg. Efter cykelturen kan ni bara koppla av på den berömda stranden med sanddyner i Porto Pino, små vikar med rosa sand och kristallklart vatten.

Hotell i Porto Pino

Dag 6 – Cykla från Porto Pino till Teulada
På morgonen är ert första stopp byn Masinas, efter ett stopp i byn Santadi (hem till en berömd vingård) passerar ni de fantastiska grottorna Is Zuddas, värda ett besök! En trevlig cykeltur längs en lugn väg leder till Teulada, dagens mål för cyklingen. Byn är känd för terrakottarör och mycket förfinat broderi.

Hotell i Teulada

Dag 7 – Cykla från Teulada till Pula
Den sista dagen är ett måste för cyklister! Costa del Sud är en ständig upprepning av upp- och nedförsbackar med andlöst vackra vyer över kusten och havet, vakttorn och vackra vikar; det finns många tillfällen att stanna och simma i det kristallklara vattnet! Sista stoppet är Pula; bara ett par kilometer utanför staden kan ni besöka den arkeologiska platsen Nora, en viktig fenicisk hamn där det är möjligt att beundra några mycket välbevarade romerska mosaiker.

Hotell i Pula

Dag 8 – Arrivederci Sardinien!
Resan och våra tjänster avslutas efter frukost, om ni inte har bokat en transfer till flygplatsen eller andra tilläggstjänster.

Pris & bokning

Vad är inkluderat?

7 nätter på hotell med frukost
Bagagetransfer mellan hotellen
Transport till Nebida dag 2
Detaljerat informationspaket med roadbook och kartor med era turer inritade
GPS-spår
Telefonsupport om ni behöver hjälp

Vad är inte inkluderat?

Resa till och från start av turen enligt programmet.
Reseförsäkring
Lunch och middagar
Cykelhyra
Turistskatt (någon euro per natt, betalas på hotellen)

Extra

Cykelhyra, 160 €/person
Elcykel, 270 €/person
Extranätter kan bokas längs turen
Taxi kan bokas från eller till flygplats

Hur reser vi till Sardinien?

Flyg till Olbia, Cagliari eller Alghero. Norwegian Air flyger från Köpenhamn och Stockholm till Olbia och Ryan Air flyger från Skavsta till Alghero.

Turen börjar med ankomst till första hotellet en lördag. Vill ni starta annan veckodag så gå det att ordna mot en mindre extraavgift.

TidsperiodDubbel
April-maj895
Juni950
Juli995
Augusti1075
September975
Oktober895

Pris i euro per person, del i dubbelrum. Pris för 2024.

För mer information och bokning, kontakta oss: info@cyklavandra.se

    Bokning

    Genom att fylla i detta formulär gör ni en bokning. Det är därför viktigt att ni innan ni går vidare bekräftar att ni läst hur vi bokar upp allt för våra självguidade resor, den informationen hittar ni här - Bokning av självguidade resor.

     


    Jag har läst och godkänner bokningsvillkoren och är medveten om att bokningen är bindande - läs bokningsvillkoren här Jag godkänner att ni sparar mina data. Jag önskar få erat nyhetsbrev.

    Galleri