20 – 27 april 2024
27 april – 4 maj 2024
13 – 20 oktober 2024

Under en välplanerad resa möter du våren i vänliga Portugal. Vi börjar i den fantastiska bergsbyn Castelo de Vide och gör vandringar längs uråldriga stigar. Bland korkekarna blommar förutom orkidéer så här års klipprosor, lavendel och timjan. Vi befinner oss i Alentejo, vars viner och ostar anses hålla särskilt god kvalitet. En dag vandrar vi upp till den medeltida borgen Marvao med hänförande utsikt över den iberiska halvöns vidsträckta inland. Från Castelo de Vide går färden vidare mot Atlanten och Sintra. Under resdagen spenderar vi några timmar i Lissabon.

Vi vandrar i gamla stan och ser Torre Belem, där vi påminns om Portugals storhet som sjöfararnation. Under eftermiddagen anländer vi till vårt hotell mindre än ett stenkast från havsstranden. Alla rummen har en hisnande havsutsikt!

Vi har kommit hit för att göra en kustvandring vid Europas västligaste punkt, Cabo Roca. Bara ett par mil bort ligger Sintras berömda borgar och slott. Dessa ses naturligtvis genom att vi använder undangömda stigar till de viktigaste sevärdheterna.

Under vår resa är den mest kuperade stigen upp till Sintras palats. Övriga dagar är höjdskillnaden inte krävande och stigarna är utmärkta och lättgångna. Men som alltid i Sydeuropa är det bitvis stenigt och skor med bra sulor krävs. Lättare, väl ingångna kängor är bäst. Tag gärna med vandringsstavar. Vi räknar denna resa som medelsvår.

Denna resa görs i samarbete med SvD Accent. Vi har ställt resegaranti.

Dag 1 Ankomst till Lissabon resa till Castelo de Vide
Vis ankomst till Lissabons flygplats möts du av reseledaren. Med vår privata buss åker vi mot regionen norra Alentejo. Ett stopp görs för enklare måltid. Under kvällen ankommer vi till den lilla bergsbyn Castelo de Vide. Vi checkar in på vårt enkla men välfungerande familjehotell för 4 nätter. Castelo de Vide är en fantastiskt välbevarad by med medeltida stadskärna. Vi bor mitt i byn vid en liten park. Under en av dagarna här besöker vi en liten vingård för provsmakning och även vinprovning vid picknick utlovas.
4 nätter Hotell Casa do Parque

Dag 2 Vandring längs medeltida stigar
Efter frukost går vi direkt från hotellet via en välsorterad mataffär till dagens vandringsområde. Vi följer den uråldriga vandringsleden mot Carreiras. På våren är floran enastående med blommande klipprosor, ginst, lavendel och timjan. Vi vandrar i Parque Natural de Serra Mamede. Flyttfåglarna har anlänt och vi kommer att höra flera arter av sångare och förhoppningsvis trädlärka. Picknick dukas upp före Carreira och i byn hittar vi ett öppet café. Från byn kan den som vill ta det lugnare få skjuts tillbaka till hotellet. Det andra alternativet är att gå tillbaka via en liten asfaltväg med fin utsikt.
Längd 10 (eller 5) km. Höjdskillnad 150 m upp och 150 m ner.

Välkomstmiddag.

Dag 3 Vandring i Galego, det bortglömda Portugal
Idag åker vi mot den spanska gränsen och stiger av i närheten av byn Galego. Ett fantastiskt ålderdomligt landskap väntar. Floran är rik och området betas av får och getter. Vi befinner os i kalkfattig mark och det dominerande trädslaget är korkek, vilken också är ekonomiskt vikt för befolkningen här. En gång i tiden var det smuggling som gav mest intäkter. Vi äter picknick och går sedan några meter in i Spanien till ett litet café. Sista biten av vandringen går genom underbar skog av korkek.
Längd 9 km. Höjdskillnad 100 m upp och 150 m ned.

Dag 4 Vandring till den medeltida borgen Marvao
Borgen Marvao ligger uppflugen på en bergstopp. Vi vandrar upp hit och för en vidunderlig utsikt över landskapet här på iberiska halvöns inland. Ofta syns gamar och rovfåglar kretsa i lufthavet runt borgen. Det blir tid för kaffe och sedan går vi ner till en by med en gammal tvättplats där det passar bra med lunch. Efter lunch går vi längs små grusvägar bland vackert vittrade granitklippor till Portagem där bussen väntar. Alentejo är känt för välsmakande, lite salta ostar av mjölk från får eller getter och fruktiga smakrika röda viner.
Längd 9 km- Höjdskillnad 300 m upp och 300 m ned.

Dag 5 Besök i Lissabon
Avfärd mot Lissabon. Vid ankomst börjar vi med ett kort besök i det attraktiva återuppbyggda området Parque das Nações, vid floden Tagus strand. Detta byggdes före den ekonomiska krisen som drabbade landet 2008. Här ligger moderna lägenheter, futuristiska byggnader och även Lissabons moderna akvarium. Portugals gamla, ganska kuperade stadskärna med sina spårvagnar är verkligen sevärd. Vi går förbi landets nav, torget Praca do Comercio och hinner även med en lunch på egen hand. Ett stopp vid Torre Belem och ”upptäckarmonumentet” minner om Portugals historia son upptäckarnation under 14 och 15 hundratalet. Det största namnet är Vasco da Gama, född i Alentejo som hittade sjövägen till Indien är 1500.

Under flera under år förhandlade man med spanjorerna om vilken longitud som skulle utgöra gräns mellan spanska och portugisiska intressen. Med påvens hjälp drogs ett sträck, ”tordecillafördraget” redan 1494. Brasiliens östkust, som då inte var känd hamnade på Portugals sida. Den exakta longituden ändrades sedan flera gånger men fördraget har verkligen påverkat livet i dagens Sydamerika, och även i forna kolonier i Afrika och Indien.

Längd 7 km. Höjdskillnad (gamla stan) 150 m upp och 150 m ned.

1 natt i Lissabon, 4 stjärnigt hotell.

Dag 7 Palatsen och borgarnas Sintra. Hemresa
Dagens vandring går från Sintras stadskärna upp till Palacio Pena. Det är uppåt längs med en välgjord stig. Vi går både i parkmiljö och i naturmiljö. Sintra finns med på UNESCOS världsarvslista och det förstår man när man ser de påkostade palatsen från 1800 talet. För den portugisiska eliten blev Sintra platsen där man skulle bo och så är det än idag. Flera olika byggnadsstilar blandas och många olika kulörer. Vi ser den moriska borgen och flera borgar och palats förutom Pena. Även nerfarten sker till fots och i den gamla stadskärnan blir det tid för lunch innan vi reser till vårt hotell vid havet. Cabo Roca, europas västligaste fyrplats ligger några kilometer från vårt hotell i Praia Grande. Alla rum har fantastisk utsikt över Atlanten. Detta är ett paradis för surfare och det är kul att titta på de våghalsiga som ägnar sig åt denna sport. Oftast får man på grund av vågorna nöja sig med bad i hotellets havsbassäng och det är inte varmt

Boende Praia Grande: Arribas Hotel

Längd 8 km. Höjdskillnad. 250 m upp och 250 m ner

Dag 6 Kustvandring längs med Atlanten

Efter en riklig frukost går vi direkt ut från hotellet på morgonen. Dagens tur är inte ansträngande men följer den spektakulära kusten. Direkt på morgonen har vi en uppförsbacke och sedan kan man gå med havet på ena sidan och den intressanta kustfloran på den andra. Längs kusten finns lämningar från romartiden och man har även hittat riktigt gamla avtryck från dinosaurier. Dessa kustberg är Europas så långt västerut man kan komma på kontinenten. Vid pålandsvind kan havens vagabonder, det vill säga havsfåglar ses på långt håll ute över havet. Vi stannar för picknick och eventuellt bad. Den sista delen av turen passeras två små byar varav en sista har ett populärt café. Endast få turister besöker dessa byar. i vattnet.
Längd 8 km. Höjdskillnad 300 m upp och 100 m ned.

Middag vid Praia Grande

Arribas hotel

Dag 8 Hemresa

Beroende på flygets avgångstid finns kanske tid för att promenera längs med havet in till grannbyn Praia das Macas. Privat buss till flygplatsen, 45 min.


Faktaruta
Portugals forna kolonier återfinns över hela Världen. Från Brasilien i väster till Macau i öster. På de flesta av atlantens öar talas portugisiska. I Afrika var det Angola och Mocambique samt flera platser vid kusten. De flesta blev självständiga år 1975. I Indien de berömda städerna Goa, Cochin och många fler längs kusten. Också i Persiska viken och Timor fanns kolonier. Macau var den sista att släppas år 1999. En intressant detalj är att det portugisiska kungahuset valde att fly Napoleons trupper och flyttade till Rio de Janeiro, under en kortare period i början av 1800-talet. Rio var Portugals huvudstad 1808-1815.

Inkluderat
Direktflyg t/r Lissabon från Stockholm eller Köpenhamn.
7 nätter på mellanklasshotell
7 frukostar
4 luncher
4 middagar
Svensk erfaren guide.
Samtliga transporter och utflykter enligt program
Dricks vid gemensamma måltider

Tillkommer
Eventuellt enkelrumstillägg 1950 kr
Måltidsdryck
Kostnad för tre luncher och tre middagar

Direktflyg från Stockholm med TAP (Portugals flygbolag)/Norwegian
Utresa 9 oktober 2023, 20 och 27 april 2024 och avgår kl 14.00 från Arlanda. Ankommer Lissabon kl 17.30
Hemresa Direktflyg kl 08.00 från Lissabon Ankommer Arlanda 13.15

Flyg från Köpenhamn efter förfrågan (ev pristillägg)

Utresa 12.45 ankommer Lissabon 15.35

Hemresa 12.10 ankommer Köpenhamn 16.50

Klimatkompenserat flyg.

Pris 2024 endast 18 400 kr

Enkelrumstillägg 1950 kr

Anmälningsavgift: 3500 kr
Slutbetalning en 34 dagar före avresa, enligt faktura

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra trevliga resor

  Dolomiterna

  25 juni - 2 juli

  Andorra och östra Pyrenéerna

  17 september - 24 september