Datum: 9-23 november 2024, 10-15 deltagare

Jag har rest i Peru många gånger och tycker att det är ett fantastiskt land. Varje resa har jag känt att man skulle vilja ha mer tid att röra på sig och komma närmare folk och natur. Därför har jag lagt upp den här resan med en kortare vandring varje dag. Många som rest i Peru berättar om problem med lättare form av höjdsjuka. Att då ge sig på en vandringsresa kanske kan låta lite väl ambitiöst men Perus högländer bjuder fantastiska vandringsmöjligheter.

Guide: Anders Elmfors

För att det ska bli behagligt krävs en bra uppläggning av resan där man sakta men säkert får tillfälle att vänja sig vid att vistas hela dygnet på höjder över 3500 möh. När det blir dags för den mest krävande delen, Inkaleden kommer alla att ha vant sig vid höjden. Vårt vandringsområde befolkas av Aymara- och Quechuatalande indianer och det blir många tillfällen till möten med indianbefolkningen. Peru är det mest intressanta landet i Latinamerika för den som är intresserad av att uppleva vacker natur, indiankultur och enastående miljöer från den spanska kolonialtiden. Peruanerna är duktiga på turism och inte minst mat. Hotellen är av god standard motsvarande europeisk mellanklass.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst Lima
Ankomst till Limas internationella flygplats i Callao norr om centrum. Från Callao är det 30-45 min med buss till stadsdelen Miraflores. Turen går längs med den attraktiva kusträckan där fiskande pelikaner, skarvar och måsfåglar gör sällskap med surfare och skärmflygare.
Hotell i stadsdelen Miraflores

Dag 2 – Flyg till Arequipa och stadsrundtur till fots (5 km).
Transfer från Miraflores till flygplatsen för flygning till Arequipa, beläget cirka 2400 möh. Här gör vi en första tur till fots i stadens utkant. Stan omges av de mäktiga vulkanerna Misti, Chachani och Pichu Pichu. Vi gör en stadspromenad för att se det berömda vapentorget, katedralen och klostret Santa Catalina, som upptar två hektar av stadskärnan. Det är ingen tvekan om att Arequipa var en viktig stad under den spanska kolonialtiden. Vi bor centralt på utmärkt hotell. (frukost, lunch)

Dag 3 – Buss till Colcadalen med vandring och bad i varma källor (5 km)
Efter frukost beger vi oss med buss mot Colcadalen. Resan tar några timmar, men vi får spektakulära utsikter över vulkanerna samt åker igenom en nationalpark med vilda kameldjur, vikunjor. Ett stopp görs cirka 4000 möh för toalett och cocaté, som anses vara bra för att vänja sig vid höjden. Färden fortsätter uppåt mot passet Patapampa, 4910 möh! Vägen ner till den lilla staden Chivay är i bra skick och vi kommer ner lagom till lunch. Efter lunch gör vi en vandring i Chivay i lugnt tempo, vi befinner oss nu på 3600 möh. Vandringen avslutas vid några varma källor där vi kan bada och med lite tur observera världens största kolibri, Patagonia gigas, jättekolibri. Övernattning på hotell i Chivay (frukost, lunch)

Dag 4 – Vandring i Colcadalen och Cruz del Condor (10 km)
Tidigt på morgonen åker vi till Cruz del Condor. Här seglar vanligtvis ett tiotal kondorer under förmiddagen. Fina fotomöjligheter! Dagen ägnas sedan åt promenader i Colcadalen och besök i ett par små byar. Vi gör också en promenad till ruiner som uppfördes före inkariket. Colcafolket var ett jordbrukande folk som inlemmades i inkariket under 1400-talet. Övernattning i Chivay (frukost,lunch,middag)

Dag 5 – Buss till Puno, vandring i Sillustani (7 km)
På morgonen kör vi tillbaka över 5000 meterspasset och vidare mot Puno som ligger vid Titicacasjön 3810 möh. Här är vi upp på Andernas högländer färdas vi över altiplano, ett stäpplandskap med ytterst få träd. Vi stannar i vackra Sillustani där vi gör en vandring under eftermiddagen. Sillustani är känt för sina runda gravpelare, chullpas, som byggdes långt före inkatiden. Goda möjligheter att observera fåglar. Vi stannar också för att besöka en av de familjer som lever i typiska gårdar här uppe.
Övenattning i Puno vid Titicasjön. (frukost, lunchpaket)

Dag 6 – Utflykt till Uros och vandring på Taquilesön. (7 km)
Vi bordar en båt som tar oss ut på Titicacasjön, större än Vänern och Världens högst belägna navigerbara sjö. Kanske träffar vi på den Peruanska flottan eller kustbevakningen. Även Bolivia har delar av sin flotta här. Landet förlorade sin kontakt med Stilla havet under det så kallade guanokriget på 1800-talet men Titicacasjön och de många gränsfloderna motiverar militära sjöstyrkor. På Taquilesön gör vi en vandring och därefter åker vi till en udde i sjön för lunch. Under eftermiddagen besöks de flytande öarna där urosfolket bor än i dessa dagar.

Dag 7 – I Manco Capacs fotspår. Vandring vid skaparguden Viracochas tempel i Racchi.
På morgonen börjar vi färden mot Världens navel, Cuso. Vi kör över altiplano under förmiddagen och passerar la Raya drygt 4300 möh, men nu har vi vant oss vid att vistas på hög höjd. Efter lunch i Sicuani gör vi en kort promenad ca 3000 möh vid skaparguden Viracochas tempel. Sent på eftermiddagen rullar vi in i Cusco genom den södra stadsporten.
Övernattning i Cusco (frukost,lunch)

Dag 8 – Vandring från Puka Pukara till Cuscos stadskärna (8 km)
Vi kör upp till Puka Pukara cirka 3800 möh. Sedan vandrar vi till vattenkällan Tambomachay och vidare ner mot Cusco. Det finns många lämningar från Inkatiden här och vi tar en titt på offerplatsen Kenko samt Sacsayhuaman, den nöjda falken. Det sistnämna är ett imponerande byggnadsverk med stenar på över 100 ton! Nere i stadskärnan besöker vi katedralen och soltemplet, Coricancha. Eftermiddagen på egen hand.
Övernattning i Cusco (frukost, lunch)

Dag 9 – Avresa till Ollantaytambo och start inkaleden (12 km)
Avresa från Cusco till Urubamba, den heliga dalen. Startpunkten för inkaleden ligger i Piscacucho 2700 möh. Här bekantar vi oss med våra bärare och guider för kommande 4 dagar. Efter att ha gått över Urubambafloden går vi i lugn takt upp mot Miskay 2800 möh. Därefter ner till Llactapacta där vi får utsikt över inkaruiner. Vandringen fortsätter längs floden Kusicacha upp till Wayllabamba 3000 möh där vi slår läger. Vi tältar omgivna av flera 5000 meter höga bergstoppar.

Dag 10 – Inkaleden (12 km)
Idag stiger vi upp klockan 6 för att förbereda oss för vandringens mest ansträngande dag. Vi börjar med en uppstigning som varar i 9 km. Vegetationen övergår i gräsbevuxen punahed. Passet på 4200 möh har fått namnet Warmihuañusca, den döda kvinnans pass. Vi passerar också molnskog med möjlighet att se kolibrier och andra fåglar. Efter passen bär det av nerför och nere på 3600 möh slår vi läger efter 7 timmars vandring.

Dag 11 – Inkaleden (15 km)
Den är dagen vandrar vi genom molnskog och träffar på flera inkaruiner. Från Pacaymayo bör det uppför igen till 3970 möh. Halvvägs upp ligger ett arkeologiskt område. Den lilla ovala konstruktionen anses ha varit en observationsplats. Efter passet går vi ner till Yanacocha. Nu är vi åter inne i molnskog. På 3624 möh ser vi lämningar efter terrasser, bevattningskanaler och fontäner. Det finns även bevarade ”gator”. Nästa mål är vårt tredje och sista pass 3700 över havet. Här uppe ligger de finaste ruinerna vid Phuyupatamarca, staden ovan molnen. Utsikten över Urubambadalen är hänförande! Sedan bär det neröver, inte till civilisationen men till Wiñaywayna 2650 möh. Under Inka var det ett jordbrukscentrum och ett religiöst centrum. Den här kvällen blir det avskedsmiddag med våra bärare och guider.

Dag 12 – Ankomst Macchu Pichu (6 km)
Tredje morgonen i tältet är det uppstigning redan klockan 4. Klockan fem beger vi oss mot Intipunku, solporten. Vi når dit i soluppgången och får förhoppningsvis utsikten över Machupicchu. Nedstigningen till entrén tar mindre än en timme och vi får tillfälle att lasta av våra ryggsäckar. Därefter gör vi en kortare vandring genom ruinområdet, som ligger väldigt spektakulärt bland branta ber och molnskog. Långt ner i dalen hör vi att vi nu befinner oss nära civilisationen. Man kan även göra turer på egen hand. För dem utan svindel rekommenderas en tur till inkabron. Från Machu Picchu åker vi buss ner till dalbottnen. Under eftermiddagen spenderar vi lite tid i den lilla nybyggarstaden Aguas Calientes. Här lever man på turismen till detta ”världens mest avlägsna underverk”. När området var avstängt flera månader för några år sedan var det många som tillfälligt fick ge sig av till sina hembyar. Om man inte vandrar måste man åka tåg, och därför tar vi kvällståget till Ollantaytambo. Tågresan tar ungefär två timmar.

Dag 13 Urubambadalen (4 km) – Flyg till Lima
Ollantaytambo är en intressant plats. Här var man i full färd med att bygga när spanjorerna kom. Man tror att det började byggas under den mest framstående inkan Pachacutec. Det användes också under det mindre kända upproret mot spanjorerna år 1537. Det var då en tillfällig huvudstad för Manco Inca. Vi går upp med lätta steg de 70 höjdmetrarna till den plats där bygget var i full gång. Vi ser stenar på väg och stenar som hunnit sammanfogas med klassisk inkateknik. Vi gör också en tur i dagens by där man bor i traditionella hus och där gator och kanaler är intakta från inkatiden. På eftermiddagen åker vi upp till Cusco för flyg till Lima.

Dag 14 hemresa
Beroende på respektive flygs avgångstid hemresa från Lima.

Alternativ
Vandringen på Inkaleden kan bytas ut mot ett regnskogsäventyr i Puerto Maldonado. Det innefattar inrikesflyg t/r Cusco – Puerto Maldonado. Motorkanot till en fin lodge i regnskogen med utflykter till fots och i kanot för att observera djur- och växtlivet i Amazonas. Även då blir det vandringar, men korta sträckor på plan (ofta lerig) mark. Om några väljer detta besöks Machupicchu samma dag som vandrarna kommer dit. Priset blir cirka 1500 kr högre än om man vandrar inkaleden och det beror främst på två ytterligare inrikes flygresor. Den som önskar kan även byta Inkaleden mot två ytterligare nätter i den fantastiska staden Cuzco och en natt i Aguas Calientes som utgör utgångspunkt för besök till Macchu Pichu. Det blir cirka 1600 kr billigare än grundprogrammet.
Ett fjärde alternativ är att göra vandringen och förlänga med regnskogsvistelse mot pristillägg.

Anlända i förväg
Om ni väljer att komma i förväg kan man göra en fantastisk båtutflykt till öarna utanför Lima. Utflykten tar 4 timmar i båt och det tar cirka 40 min att åka till hamnen. Man ser sydamerikanska sjölejon och tusentals fåglar. Detta är den rika guanokusten med otaliga skarvar, måsar och tärnor. Inkatärnan anses av många vara den vackraste i Världen. Man ser även humboldtpingviner och får chansen att simma med sjölejon – se video!
Pris 800 kr inklusive alla transporter och båtutflykt. Vi hjälper till med bokning av hotell.
Man kan också besöka Larco historiska museum, en upplevelse, eller bara ströva längs strandpromenaderna i stadsdelen Miraflores där vi bor.

Maila Anders för mer information om dessa alternativ.

Pris & Bokning

Ingår

Flyg Lima – Arequipa
Flyg Cusco – Lima
Samtliga transporter enligt program
Bärare, kock och guide Inkaleden
Deltagarantal 10-15 deltagare

14 frukostar
7 middagar
8 luncher

Svensk guide

Ingår ej:
Flyg till/från Peru. Kostar 9-12 000 kr
Personliga utgifter, tvätt, telefon etc
Dricks till lokala guider/bärare ca 30 USD.
Personlig bärare som bär 7 kg hela Inkaleden kostar cirka 1800 kr och rekommenderas på grund av höjden. De flesta brukar klara sig med 3,5 kg och kan alltså dela på en bärare.
Om ni hyr sovsäck bärs den av bärare. Ombyte, necessär och ficklampa kan väga endast 3 kg om man packar smart.

Pris endast: 29 800 kr

Enkelrumstillägg 2700 kr

För mer information, kontakta Anders: anders.elmfors@naturtema.se

    Bokningsförfrågan

    * Denna förfrågan är inte bindande.

    Galleri

    Andra härliga resor

    Peru med Inka-leden

    9 november - 23 november

    Patagonien

    23 november - 7 december

    Costa Rica & Panama

    2025-01-18 - 2025-02-02