Avresor
6-12 oktober 2024 VÄNTELISTA

10-16 oktober, nyinsatt avgång

13-19 oktober 2024

Tryffeltid i Piemonte medelhavsvandring Ligurien, guidad vandringsresa med SvD Accent.

Under våren letar vi sommartryffel med hund. Varje år i oktober är det tryffelfestival i italienska Piemonte. Vi besöker staden Alba, letar tryffel med en lokal tryffelexpert och dess husse samt vandrar bland Barolos vingårdar. På kullarna och i sluttningar odlas nebbiolodruvor. Vi gör en lättare vandring i Barolo, samt besöker den lilla byn Barbaresco. Vårt hotell ligger väldigt bra beläget inom gångavstånd till Albas gamla stadskärna.

Efter två nätter i Piemonte kör vi söderut ett par timmar till Ligurien där vi ska bo i Sestri Levante. Vårt hotell ligger vid havet och vi vandrar under fyra dagar längs den liguriska kusten. Porto Venere, Portofino och de fem byarna, Cinque Terre är alla mycket sevärda. Vi reser mestadels i privat buss, men vid Liguriens kust går det utmärkt att åka kollektivt med tåg mellan byarna. Det är tätt mellan stationerna och vi kan anpassa vandringarna efter lust, väder och dagsform. Under de datum vi valt är havet varmt och stigarna mindre trafikerade. Vi har valt lättare vandringar 5 – 8 km per dag med möjlighet till förlängning under några av dagarna. Max 23 deltagare per grupp

Mycket erfaren guide som talar svenska och italienska.

Om dessa datum inte passar er har vi en självguidad vandringsresa till Piemonte – läs mer.

Tidsplan

Dag 1 – Flyg till Milano och buss till Alba, Piemonte
Vi anländer till Milanos flygplats, Linate på eftermiddagen och kör 2 timmar till Alba där vi ska bo på Hotel Calissano vid Albas stadskärna. Ett kort stopp vid italiensk vägkrog görs och vid ankomst incheckning på hotellet. I oktober är det tryffeltid och den årliga tryffel festivalens tema är traktens svarta och vita tryfflar. Den vita tryffeln kan betinga ett kilopris på 50 000kronor, eller mer! På kvällen går vi ut och upplever Albas medeltida stadskärna en stund för att sedan äta välkomstmiddag.

Hotel Calissano

Dag 2 – Vinprovning i Barolo
Vi gör en tur till den lilla byn Barbaresco vars vin är ett av de mest kända i Italien. Sedan åker vi upp till byn La Morra och påbörjar dagens vandring. Vi får en flott utsikt från start och sedan ringlar sig turen via stigar och vägar mot Barolo, som givit namn till ett av Italiens mest prisade vindistrikt. Vingårdarna är små men talrika. Här hade politikern Cavour en vingård och han sägs ha deltagit i utvecklandet av traktens metoder för jäsning. Han var även den som snickrade ihop det italienska nationsbygget vid Italiens enande under 1860-talet. Under vår vandring stannar vi upp för picknick som reseledaren anordnar. När vi kommer fram till Barolo blir det fri tid i byn och sedan vinprovning på en vingård utanför byn! Här är det nebbiolodruvor som gäller. Detta är viner som med fördel kan lagras och för en infödd anses 6 – 7 år lagring vara minimum för ett riktigt bra vin.
Vandring cirka 5 km, 200 höjdmeter, mestadels nerför

Dag 3 – Vi börjar med att leta tryffel och sedan åker vi mot Medelhavet
Med buss och bagage åker vi till en liten ort strax utanför Alba. Dagens första programpunkt är en kortare vandring med en lokal tryffelexpert, och dess husse. Tanken är att vi med hundens hjälp ska hitta tryffel. Troligen hittar vi flera exemplar av svart tryffel. Gianni som guidar oss med sin hund kommer nogsamt att se till att skörden hamnar i hans fickor. Efter någon timme i tryffelskogen (som troligen är en lund med hasselbuskar) åker vi vidare mot Ligurien (2 h). Vi passerar Columbus födelsestad Genua och följer sedan den bergiga liguriska kalkstenskusten. I Rapallo svänger vi av och gör sedan en vandring mot den exklusiva semesterorten Portofino. Vi går på små stigar, gör ett stopp för lunch och kommer sedan ner till den lilla hamnen i Portofino. Kort transfer till hotell i Sestri Levante som blir vårt hem för kommande 4 nätter. Här bor vi invid en sandstrand. Middag på hotellet.
Hotel Celeste

Resan den 10 oktober bor på:

Hotel Grande Albergo

Vandring 5 km, 200 meter upp och 200 meter ner.

Dag 4 – Cinque Terre
Idag väntar de fantastiska miljöerna vid Cinque Terre, de fem byarna. Faktum är att bilvägarna kom sent hit och än i dag är det bekvämast att resa med järnvägen som följer kusten genom otaliga tunnlar i berget. Man kan alltid nå byarna med tåg och göra kortare turer vid varje by. Under vår resa räknar vi att med hjälp av vandring, båt och tåg uppleva samtliga fem byar. Men efter varje regnig vinter brukar någon av stigarna vara avstängd för turister. Vi kommer dock denna dag att vandra mellan minst två av byarna längs med en fantastisk stig i bergssidan. Lunch ingår ej men i varje by frestar man med nybakade pizzor och varför inte med en god italiensk öl. För den som gillar havs mat finns bra ställen att sätta sig ner och luncha. Vi åker till och från dagens vandring med tåg.

Lätt alternativ 2-5 km, måttligt kuperat i ett par av byarna. Medel alternativ vandring 7 km på stenig stig (ej lösa stenar) 200 m upp och 200 ner.

Dag 5 – Isola Palmaria och Porto Venere
Vi åker tåg till La Spezia och tar sedan båten ut till Isola Palmaria. Kaptenen gör ibland en rundtur runt den klippiga ön där vi ska tillbringa dagen. Vi stiger iland och vandrar runt ön. Palmaria har en fin medelhavsflora med mastixbuskar, rosmarin, pinje och höstblommande cyklamen. I oktober passerar stora mängder flyttande fåglar. Här i bukten utropade Napoleon Bonaparte den Liguriska republiken år 1791. Möjlighet till bad. Efter vandringen är det dags för båt igen, men denna gång ett kort tur över till urgamla Porto Venere, beskrivet redan under den romerska kejsartiden runt kristi födelse. Återresan anpassas efter väder och vind. Om vädret tillåter gör vi en båttur till Monterosso, en av de 5 byarna för att sedan ta tåget till Sestri Levante

Dag 6 – Sestri Levante
Även vid vårt hotell finns fina vandringmöjligheter. Vi gör en rundtur i den gamla bydelen, besöker Punta di Sestri och vandrar sedan längs en bergsstig vid kusten vid en närbelägen nationalpark. Beroende på vädret äter vi antingen picknick ute på kuststigen, eller på en fiskrestaurang i Sestri Levante. Eftermiddagen ledig.

Vandring.Totalt cirka 7 km, 250 meter upp och 250 meter ner.

Dag 7 – Hemresa
På morgonen avresa till Milanos flygplats för hemresa till Sverige.

Pris & Bokning

I programmet ingår

Flyg Stockholm – Milano t/r
Samtliga utflykter och transporter enligt program
6 hotellnätter, del i dubbelrum
6 frukostar
4 luncher
4 middagar
Vinprovning i Barolo
Samtliga skatter

Svensk guide: Anders Elmfors

I programmet ingår inte
Måltidsdryck
Personliga utgifter och eventuell dricks
Enkelrumstillägg 2700 kr

Hotell

Alba, Piemonte: Hotel Calissano
Sestri Levante Ligurien: Hotel Grande Albergo

Flyginformation

Direktflyg Stockholm Milano t/r

Avresa Arlanda 11.05 Ankomst Milano Linate 13.45
Hemresa Milan Linate 12.50 Ankomst Arlanda 15.30

Avresan 10 oktober

Avresa Arlanda 9.25 Ankomst Milano 12.05

Hemresa Milano 13.00 ankomst Arlanda 15.40

Cykla & Vandra klimatkompenserar för flygresan.

Vandringarnas svårighetsgrader

Vandringarna innebär dagliga turer på 5-10 km. Vissa dagar handlar det om 300-400 höjdmeter uppför. Vi kan alltid hitta alternativ för att undvika de jobbigaste nerstigningarna. För en optimal upplevelse krävs vandringsvana och väl ingångna kängor. Vandringsstavar kan vara till god nytta.

Pris och bokning

Endast 21 800 kronor, del i dubbelrum
Enkelrumstillägg 2700 kr

För mer information och för att boka: anders@cyklavandra.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Dolomiterna

  25 juni - 2 juli

  Andorra och östra Pyrenéerna

  17 september - 24 september