Nästa avgång 25 juni – 2 juli. 2024

Dolomiternas hårda kalkstensklippor har skapat ett av Europas vackraste landskap. Här finns vandringsalternativ för alla smaker. Vi har valt ut de vandringar i området som bjuder på de bästa utsikterna, de finaste lunchplatserna och goda möjligheter att se flora och fauna i området. Vi har två olika förläggningsorter. Vigo di Fassa i Fassadalen som ligger i den italienska provinsen Trentino och Santa Christina i Val Gardena.

Valgardena ligger i Sydtyrolen och här talas även tyska och bergsspråket ladino. Våra hotell är bekväma med utmärkt norditaliensk mat. Detta är en resa för dig som är vandrare och tycker att det är skönt att komma ut och vandra 10-16 km varje dag. I vårt program finns dock goda möjligheter att gå en kortare tur eller om man vill ha en vilodag.

Er mycket erfarna guide är Anders Elmfors.

Dag 1 Ankomst
Tidigare har vi försökt att boka tåg, men pga sena besked från tågoperatörerna blev resan inställd. År 2024 flyger vi med SAS till Linate från Stockholm. Även andra flyplatser kan vara aktuellt mot ett mindre flygtillägg. Vid ankomst vid lunchtid åker vi i privat buss till Selva Wolkenstain. Ett stopp görs för lunch vid vägkrog. Vi ankommer vårt hotell där vi inkvarterar oss för 3 nätter.

Dag 2 Val Gardenas alpängar

Vi tar liften upp till 2500 möh och sedan går det mestaadels nerför under hela dagen genom böljande alpängar, fjällstugor och betande kor. Det blir mycket nerför men aldrig brant. Dessutom finns flera fint belägna fjällstugor där det passar bra att ta en öl eller en kopp kaffe. Vi gör också ett stopp för lunch vid en av stugorna.

Dag 3 Paso Val Gardena.

Detta är en väldigt vacker men krävande vandringsled. Vi startar i Paso Val Gardena och vandrar sedan i högfjällsnatur bort mot Puez alphytta. Efter lunch är det en brant stig nedåt mot Langentahl. Området är populärt för längdskidåkning under vintern. På sommaren är den nedre delan av dalgången fantastiskt idyllisk med betade ängar och en porlande bäck som vindlar ner mot Selva Wolkenstein. Vi passerar flera små broar längs vägen och har goda möjligheter att se gems. En lokal engelsktalande guide kan gå en mindre kuperad tur för dem som önskar ett lättare alternativ.

Dag 4 Seiser Alm och Sassolungo

Från vårt hotell åker vi buss 20 minuter upp till Monte Prana där vandringen startar. Vi går uppför till Plattkofelhytte där vi äter lunch, antingen inomhus i fjällstuga eller picknick i fält beroende på väder. Efter lunch följer vi en vacker bergsrygg och går sedan ner i Val de Aran. Sista biten ner till Campitello åker vi jeep och tar sedan bussen till vårt hotell i Vigo di Fassa.

Dag 5 Vilodag med kortare promenader
Vi bor nu i provinsen Trento. För den som önskar passar det den här dagen bra att vila benen. Byn Vigo di Fassa är mysig och man kan gå upp till en vacker kyrka eller till Hembygdsmuseet som beskriver livet i Dolomiterna förr i tiden. För den som vill göra en längre vandring finns gott om alternativ.

Dag 6 Ciampedieliften

Från vårt hotell är det bara 5 min vandring till liften som tar oss upp i ett fantastiskt bergslandskap. Först går vi några kilometer genom barrskog med rhododendron och alpklematis. Efter en kortare stopp vid ett kafé blir det uppför cirka 250 höjdmeter. För de mer äventyrliga kan man gå vidare uppåt mot ett pass på 2500 meter över havet. Om man vill ta det lite lugnare finns två trevliga fjällstugor med lunch. Efter lunch finns det flera olika alternativ i den öppna dalgången. Reseledaren brukar göra en medelvariant med stora möjligheter att se murmeldjur på nära håll.

Dag 7 Rosengarten

Det mytomspunna Rosengarten sägs vara Dolomiternas finaste berg. Enligt en av sägnerna kan gryningen och skymningen här liknas vid ett berg beklätt av rosor. Vi börjar med lokalbuss och tar sedan lift upp till ca 2300 möh. Under större delen av dagen går vi längs små stigar som följer bergsidan runt Rosengarten mot Vigo di Fassa. Vi får underbara utsikter över Fassadalen och äter lunch vid en fjällstuga. Ofta vår vi besök av akrobatiska alpkajor, vilka kan vara väldigt orädda. På eftermiddagen tar vi liften ner till Vigo di Fassa.

Dag 8 Hemresa
Resa med buss till Linates flygplats ca 3,5 h.

Tidsplan

Pris & Bokning

I programmet ingår
Samtliga transporter enligt program.
7 rikliga frukostar
3 luncher
5 middagar

Svensk guide: Anders Elmfors

Hotell

Våra utvalda hotell ligger i Selva Wolkenstein och Vigo di Fassa, se länkar.

Hotell Selva

Hotell Dolasilla

Flyginformation

SAS direktflyg

Avresa från Stockholm 09.25 landar 12.05
Hemresa från Linate 13.00 landar 15.40

Vandringarnas svårighetsgrader
Vandringarna innebär dagliga turer på 10-16 km. Vissa dagar handlar det om 300-400 höjdmeter uppför och upp till 1000 höjdmeter nerför. Vi kan alltid hitta alternativ för att undvika de jobbigaste nerstigningarna. För en optimal upplevelse krävs vandringsvana och väl ingångna kängor. Normalt är vädret i Dolomiterna stabilt under den tid då resan går, men det kan bli aktuellt att byta ut eller flytta om några av vandringarna om vädret kräver det.

Pris inklusive flyg 19 300 kr

Enkelrumstillägg 1900 kr

Pris utan flygresa 16 300 kr

För mer information: anders@cyklavandra.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Andorra och östra Pyrenéerna

  17 september - 24 september

  Korfu & Paxos

  21 september - 28 september

  Korfu & Paxos

  25 september - 2 oktober

  Korfu & Paxos

  28 september - 5 oktober