Denna resa gör vi i samarbete med Svenska Dagbladet, SvD Accent.

12 – 16 deltagare per grupp.

18 januari – 2 februari 2025 VÄNTELISTA

25 januari – 9 februari 2025 PLATSER FINNS

Följ med till Costa Rica och Panamas underbara regnskogar, stränder och våtmarksområden. Vi kommer att uppleva både Karibien och Stilla Havet. Anders första naturresa till Costa Rica var år 1991, och sedan dess har det blivit många flera resor. Costa Rica är känt för sin välutvecklade ekoturism. Man har stora skyddade områden med regnskog och molnskog/bergsregnskog. Listan över möjliga fågelarter närmar sig 1000 och landet hyser liksom Panama flera arter av apor, sengångare, tapir, ozelot, puma mm. Jämfört med Sydamerikas regnskogar finns färre arter, men i istället har man här större möjligheter till fina observationer nära civilisationen.

Vi besöker några av de mest kända nationalparkerna: vulkanerna Poas, Arenal och Baru, Monteverde och Manuel Antonio, samt det viltrika Corcovado. Panama är mindre exploaterat som turistland och har några attraktioner i världsklass. Vi kommer att vandra ”Quetzalleden” vid vulkanen Baru, besöka den karibiska skärgården vid Bocas del Toro samt till slut metropolen Panama city med kanalen. Den nya kanalen öppnade 2016, två år för sent för att fira 100-årsjubeléet efter den första kanalen. Museo de la Biodiversidad ritat av kanadensaren Frank Gehry är också väldigt sevärt. Detta är en kvalitetsresa med hotell av god standard, svensk och lokal engelsktalande guide samt inkluderade inträden till nationalparker och museer.

Eftersom vi vid flera tillfällen går i tät skog blir det max 16 deltagare. Svårighetsgrad: Lätt

Tidsplan

Dag 1 Ankomst San Jose, Costa Rica
Gruppen sammanstrålar i San Jose, Costa Ricas huvudstad. San Jose ligger drygt 1100 möh har ett mycket behagligt klimat.

Hotell Palma Real San Jose
Flygmåltider, välkomstmiddag.

Dag 2 Vandring Poas
Strax utanför San Jose ligger den aktiva vulkanen Poas. Här finns fina vandringsleder i bergsregnskog på ganska höga nivåer. Vi gör en kortare vandring i bergsregnskog och kommer även att göra ett stopp på en lokal där man kan se flera arter av Costa Ricas kolibrier. På eftermiddagen kör vi till orten La Fortuna vid vulkanen Arenal.

Hotell
i La Fortuna

Frukost, lunchpaket och middag.

Dag 3 Vandring Arenal nationalpark
Arenal är en av Costa Ricas mest besökta vulkaner för vandringsturer. Det finns ett system av lättgångna stigar. I Arenal går vi en vandring cirka 4 km. Under sena eftermiddagen besöker vi varma källor med bad och middag.

Hotell La Fortuna

Frukost, Lunch, Middag

Dag 4 Vandringar vid Arenal

På morgonen gör vi turer vid Arenal Observatory lodge. Samt fotograferar och skådar djur och fåglar från deras fantastiska ”observation deck”. Under dagen gör vi en vacker resa till Costa Ricas mest kända molnskog, Monteverde. Här ligger bland annat ”Barnens regnskog”.


Montana Monteverde
hotell, Monteverde

Frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring Monte Verde
I Monteverde kommer vi att göra en vandring uppe bland trädkronorna, så kallad ”canopy walk” och tillsammans med vår lokale guide vandra I molnskogen och leta efter djur. Mest troliga är ett par arter av apor, sengångare, gnagarsläktingen agouti och näsbjörnar. Efter mörkret inbrott gör vi en tur med ficklampor. VI hoppas att få se stora insekter, rödögda grodor och läppbjörn.

Montana Monteverde hotell

Frukost och lunch

Dag 6 Morgonvandring och resa till Manuel Antonio.
Vi gör en tidig morgonvandring vid Curicancha och letar efter den mytomspunna fågeln praktquetzal.. Sedan kör vi mot nästa anhalt nationalparken Manuel Antonio. Vi stannar vid floden Tarcoles för att göra en båttur. Från båten ser vi amerikansk krokodil och flera arter av hägrar och andra fåglar. Fina fotomöjligheter utlovas.

Hotell Manuel Antonio

Frukost, lunch

Dag 7 Vandring Manuel Antonio
Manuel Antonio är nästan ett måste för den djurintresserade resenären. På en liten yta ryms fantastiska havsutsikter och ett mycket rikt och, inte minst ofta lättobserverat djurliv. Vi kommer inte att vara de enda turisterna när vi spenderar förmiddagen på lätt kuperade stigarna i Manuel Antonio. Förutom fascinerade turister kommer vi med största sannolikhet att se flera arter av däggdjur som ekorrapor, vrålapa, kapucinapa och sengångare. Det går också utmärkt att ta ett bad i Stilla Havet. efter lunch åker vi vidare längsmed kusten till Sierpe. Vi åker till Sierpe där vi ska borda en motorbåt som tar oss ut till Drake bay vilket blir vårt hem för tre nätter.

Hotell Manuel Antonio

Frukost

Dag 8 Båttur och vandring Corcovado nationalpark.
Corcovado som ligger på Osahalvön vid södra Costa Ricas Stilla havskust är väldigt viltrik. Här finns förutom landets alla 4 arter av apor även puma, jaguar, tapir och kattdjuret ozelot. Röda arapapegojor ses ofta flyga över skogen och röjer sin närvaro genom högljudda skrän. Vi gör ett besök vid forskningsstationen San Pedrillo.

Hotell/lodge Rancho Corcovado

Frukost, lunch, middag.

Dag 9 Båttur med vandring

Idag gör vi en lite längre båttur för att besöka La Sirena. Här vandrar vi åter i regnskog och har goda möjligheter att hitta tapirer. Våra lokala guider har med tubkikare för att alla ska få chansen att ta en närmare titt på djuren som ofta är högt upp i trädkronorna. Eftermiddagen fri för bad.

Hotell/lodge Rancho Corcovado

Frukost och matpaket.

Dag 10 Till Panama

Idag reser vi vidare mot Panamas gräns. Men dagen börjar med en härlig båttur in till Sierpe. Resan tar större delen av dagen. Vi reser längs med vackra bergsvägar av god kvalitet. Efter gränspassagen åker vi upp till den lilla orten Volcan. Vi bor ett stycke utanför staden och äter middag på hotellet. Klimatet är behagligt och lite svalare än i låglandet.

Hotell Bambito
, Volcan

Frukost, lunch

Dag 11 Vandring till Boquete längs Quetzalstigen
Idag är det dags för en av resans mest legendariska vandringar. Vandringen är cirka en mil lång och den förbinder Cerro Punta med staden Boquete. Namnet Quetzalstigen därför att man har goda möjligheter att observera praktquetzal, fågeln som till exempel har givit namn till valutan i Guatemala. Vi går på nordsidan av Vulkanen Baru, mestadels i molnskog. På kvällen passar det bra att gå runt i Boquete. Här finns gott om bra restauranger.

Hotel Ladera
, Boquete

Frukost, picknicklunch.

Dag 12 Resa till Bocas del Toro
Från Boquete åker vi ner mot den karibiska kusten och den lilla hamnen Chirriqui grande. Under förmiddagen passeras bergsregnskog och vi kommer att göra något stopp för kortare vandring. Från hamnen tar vi båten till semesterorten Bocas del Toro. Ut till Bocas blir det båt till vårt hotell. Stället har en mysig semesteratmosfär och det passar bra med en middag vid havet i det ljumma karibiska klimatet.

Hotell Palma Royal
, Bocas del Toro. Frukost, middag

Dag 13 Bocas del Toro
Utflykt med båt till en av öarna där vi går en kortare vandring för att sedan äta lunch och snorkla vid de artrika korallreven. Vi hoppas också på att hitta tretåiga sengångare, kajmaner och inte minst pilgiftsgrodor. Kanske får vi också syn på delfiner, vilka är vanliga i dessa vatten.

Hotell Palma Royal
, Bocas del Toro

Frukost, lunch

Dag 14 Flyg till Panama
Morgonflyg till Albrook flygplats i Panama och besök vid Panamakanalens slussar. På redden ligger alltid ett stort antal fartyg och väntar på att få gå igenom kanalen. En kort promenad i de koloniala kvarteren med katedralen hinns också med. Lunch på restaurang i de koloniala kvarteren. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell i Panama.

Hotell Riande Granada
, Panama City
Frukost, lunch

Dag 15 Besök Gamboa i kanalzonen
Vi gör en tidig tur upp till Gamboa. Amerikanerna som administrerade kanalen fram till år 2000 såg till att skogen lämnades orörd. Vid Gamboa gör vi en kortare vandring i regnskogen för att leta efter flera arter av däggdjur. Till skillnad mot Manuel Antonio i Costa Rica kan vi här vara för oss själva i skogen. Räkna med att par arter av apor samt med lite tur capybara, vattensvin. Efter lunch på det flotta Hotel Gamboa åker vi in mot staden igen. Vi besöker Museo de la Biodiversidad, ritat av kanadensaren Fran Gehry. Kanske hinner vi också med en promenad längs med ”causeway” piren som byggdes av material från den grävda delen av Panamakanalen.


Hotell Riande Granada
, Panama
Frukost och avskedsmiddag.

Dag 16 Transfer till flygplatsen.
Frukost

Resans svårighetsgrad och övrig information

I Costa Rica är vägar och stigar ibland av dålig kvalitet. Resan är dock upplagd för att undvika alltför långa transporter med buss. Några dagar blir det över 3 timmar. Stigarna är oftast lättgångna, men efter kraftiga regn kan några av dem bli slippriga så att man får gå i långsam takt. På de mest utsatta platserna finns stövlar att låna för den som önskar. Vi gör inga längre vandringar, men en dag då vi går ca en mil från Volcan till Boquete. Under januari-februari är det torrtid, men regn förekommer i inlandet och vid vulkanerna. Ta med lätta skor, sandaler och ett par bekväma och väl ingångna vandringsskor. Dessa kan vara gymnastikskor eller lättare kängor. Räkna med att fukt och lera kommer att slita hårt på vandringsskorna.

Det blir många tidiga morgnar (och tidiga kvällar). Vi utnyttjar främst morgonen och förmiddagen för naturstudier men även under sen eftermiddag och någon gång i mörker passar vi på att leta efter insekter, kräldjur och pilgiftsgrodor. För att utforska de bästa lokalerna och slippa packa varje morgon bor vi oftast två nätter per hotell, se program. I Costa Rica är det inte ovanligt att man observerar vrålapor och sengångare från bussen. Då stannar vi. Det gäller även när vi träffar på ansamlingar av fåglar.
Hotellen är av god mellanklass.

Pris och bokning

Pris 62 800 kr/person
Enkelrumstillägg 5450 kr

Vid Anmälan 10 000 kr

Priset grundar sig på en dollarkurs på 10,50 SEK. Om dollarkursen ändrar sig mer än 5 procent upp eller ner till december 2024 justeras priset därefter.

Ingår
Flyg Skandinavien – San Jose och Panama – Skandinavien. Samtliga transporter med privat buss enligt program Samtliga skatter och inträden inkl. flygplatsskatt. Flyg Bocas del Toro – Panama

Exakta flytider kommer att meddelas i september 2024.

Dricks till naturguider och vid gemensamma måltider.
Engelsktalande lokalguide i Costa Rica och i Panama city.
Svensk erfaren guide.
Artlista utskickad i förväg samt utförlig resedokumentation efter resan.
15 frukostar, 11 middagar, 12 luncher/matsäck

Ingår ej
Alkoholhaltiga drycker
Dricks till hotellstädning. (1 USD per natt och rum rekommenderas)

För mer information: anders.elmfors@naturtema.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Korfu & Paxos

  18 maj - 25 maj

  Dolomiterna

  25 juni - 2 juli