Datum: oktober 2021

Fantastiska Costa Brava-kusten med sin omväxlande natur, sina vackra små vikar och sina härliga vandringar är en av medelhavets riktiga pärlor för en aktiv resa. Under denna vecka, ledd av lokalt boende Pär Lindholm, följer vi i Salvador Dalís fotspår till några av de vackraste delarna längs denna kust.

Norr om Barcelona ligger staden Figueres där Salvador Dalí föddes. I en gammal teater i sin hemstad öppnade han 1974 sitt livsverk, Teatre-Museu Dali. Byggnaden går inte att missa med sina runda former, jordnära färger och stora vita ägg på taket. Idag är det hem till hans kända museum, som vi besöker. Därefter äter vi lunch och provar viner på en trevlig liten vingård just utanför staden.

Somrarna spenderade Dalí i den vackra fiskebyn Cadaqués. Sommarhuset som också har karakteristiska ägg på taket har ett fantastiskt läge i en vik på norra sidan av byn och alldeles intill det klarblåa havet. Framför huset finns en liten strand där fiskarna drar upp sina blåvita båtar och torkar sina nät. Det karga området med sina dramatiska klippor ligger i naturreservatet Cap de Creus som är Spaniens östligaste punkt, bara några få mil från den franska gränsen. Resan börjar med två vandringar i det här området.

Sedan förflyttar vi oss en timme söderut längs kusten. Här är landskapet inte lika kargt och vandringarna byter karaktär – vi vandrar längs kusten, genom odlingar av korkek, vacker tallskog och förbi vackra badvikar som man bara kan nå till fots.

Bor gör vi på två hotell. För norra Costa Brava bor vi längst ute på klipporna på 4* hotellet Almadraba Park utanför turistorten Roses. För södra delen av Costa Brava bor vi i den vackra lilla byn Tamariu på ett av våra favorithotell, Hotel Hostalillo 3*.

Vandringarna är medelsvåra med delvis stenig terräng med många kortare upp och nedförsbackar. Vi går mellan 8-12 km per dag med mellan 300 och 500 höjdmeter, det är inte strövtåg utan riktiga vandringar som väntar er. Man vandrar med lätta vandringskängor, shorts och självklart är badkläderna med. Medeltemperaturen dagtid är kring 23 C, vattnet ungefär 20 C.

Denna resa görs i samarbete med Tidningen Vi. Flygresan klimatkompenseras genom South Pole och självklart är resegaranti ställd.

Er reseledare denna vecka är lokalt boende Pär Lindholm. Från 15 anmälda är två guider med.

Tidsplan

Dag 1 – ankomst
Flyg klockan 12.35 med Norwegian.
Ankomst till Barcelona klockan 16.00.
Guide väntar på flygplatsen och åker med er upp till Costa Brava.
Middag på hotellet (ingår).
Boende på Hotel Almadraba Park 4*

Dag 2 – Cala Joncols
Veckan börjar med en härlig vandring som startar direkt från hotellet. Vi följer idag den vackra kuststräckan, passerar fler små vikar och stränder som inbjuder till bad. Pick-nick lunch (ingår) äter vi vid en fin badvik och efter lunch så fortsätter vi vår vandring till vackra viken Cala Joncols. Här tar vi en after-walk innan vi blir upphämtade för transport tillbaka till hotellet.

9 km, +200 höjdmeter, -200 höjdmeter.

Middag på hotellet (ingår)
Boende på Hotel Almadraba Park 4*

Dag 3 – Cap de Creus till Cadaqués
Dagen börjar med busstransport till Spanska fastlandets östligaste punkt, Cap de Creus. Härifrån vandrar vi sedan längs den vackra kusten mot byn Cadaqués. På vägen passerar vi en fin badvik där vi stannar till för lunch och ett dopp.

Just utanför byn vandrar vi förbi Dalís sommarhus där han skapade många av sina mest kända verk. Vandringen avslutas sedan i centrala byn med ett dopp för de som önskar eller en after-walk vid en strandbar för de som hellre önskar det. Därefter buss tillbaka till hotellet.

9 km, +200 höjdmeter, -200 höjdmeter.

Middag på hotellet (ingår)
Boende på Hotel Almadraba Park 4*

Dag 4 – Dalí-museum och vingård
Efter frukost checkar vi ut och fokuserar på en härlig dag i kulturens tecken. Vi börjar med ett spännande besök på det berömda Dalí-museet i Figueres, en oförglömlig upplevelse. Härifrån kör vi ut bland vinodlingarna just norr om staden i det kreativa vindistriktet DO Emporà. Här äter vi lunch (ingår) på den fina lilla vingården La Vinyeta följ av en trevlig guidad rundvandring.

Därefter fortsätter vi mot vårt nästa hotell i vackra byn Tamariu längre söderut längs kusten.

Middag på hotellet (ingår)
Boende på Hotel Hostalillo 3*

Dag 5 – Begur
Idag börjar vi morgonen med en kort busstur till den vackra lilla staden Begur. Många Katalaner reste som kolonisatörer till Kuba och andra länder i central- och sydamerika, när dom kom tillbaka till Europa byggde dom stora hus i den nya koloniala stilen. På få platser är det lika tydligt som här i Begur.

Här börjar vi sedan en vacker vandring tillbaka mot vårt hotell. Starten går längs korkeksodlingarna ner till den vackra stigen 150 höjdmeter ovanför havet. Vi tar oss sedan sakta ner till viken med det passande nament Aiguablava, Blått Vatten. Här äter vi pick-nick lunch med möjlighet till bad. Därefter fortsätter vi vidare längs kusten tills vi kommer fram till vårt hotell. Pick-nick lunch (ordnas på egen hand).

10 km, +300 höjdmeter, -500 höjdmeter.

Middag på egen hand
Boende på Hotel Hostalillo 3*

Dag 6 – Palamos till Cap Roig
Vi börjar morgonen med en kortare busstur till lilla staden Palamos där vi blir avsläppta. Vi har sedan en fantastisk kustvandring längs flera obebyggda stränder och för-europeiska bosättningar. Vi lämnar till slut stranden och går upp på berget vid Cap Roig där vi blir upphämtade för en kort transport tillbaka till hotellet och väntande after-walk. Pick-nick lunch (ordnas på egen hand).

10 km, +250 höjdmeter, – 250 höjdmeter

Middag på hotellet
Boende på Hotel Hostalillo 3*

Dag 7 – Calella de Palafrugell
Morgonen börjar med en kort busstransport till den berömda botaniska trädgården och skulpturparken Cap Roig. Efter besöket, som ingår i resan,  vandrar vi längs kusten till den vackra byn Calella de Palafrugell och vidare norrut. Vi har en uppförsbacke upp till fyren San Sebastian (160 höjdmeter), sedan mestadels nedåt hela vägen till hotellet. Pick-nick lunch (ordnas på egen hand).

9 km, +300 höjdmeter, -400 höjdmeter

Avlustningsmiddag på restaurang i byn
Boende på Hotel Hostalillo 3*

Dag 8 – Hemresa
Enkel frukost och sedan klockan 07.30 hämtar bussen oss och vi åker mot flyget.

Pris & Bokning

Svårighetsgrad
Lätt/Medel (läs mer om svårighetsgrader)

Vi har valt måttligt kuperade vandringar, vilket innebär stigningar upp och ner på max 400 höjdmeter. Vi vandrar omkring 10 km per dag. Bitvis förekommer steniga stigar så ta med bra vandringsskor och gärna vandringsstavar.

Allt detta ingår
7 nätter på hotell 
7 frukostar
3 luncher
6 middagar
Svensk erfaren guide
Transporter och utflykter enligt program

Ingår ej
Måltidsdryck
Dricks
Eventuellt enkelrumstillägg

 

Flygtider
Klimatkompenserat direktflyg med Norwegian från Stockholm Arlanda.

Utresa:
Stockholm Arlanda (ARN)  till Barcelona (BCN) med Norwegian D85551 klockan 12:35, ankomst 16:00

Hemresa:
Barcelona (BCN) till Stockholm Arlanda (ARN) med Norwegian DY4252 klockan 11:20, ankomst 14:55

Flyg från Stockholm (avresa från Köpenhamn och Göteborg på förfrågan). Om ni önskar boka resan utan flyg så är det inga problem, då drar vi av 2000 kr från resans pris. Detta passar för er som önskar flyga från till exempel Köpenhamn eller Göteborg eller om ni önskar förlänga resan med några dagar i Barcelona.

Pris och bokning
Pris: 15750 kr för prenumeranter av Tidningen Vi.
Enkelrumstillägg 995 kr
För icke-prenumeranter tillkommer ett tillägg av 1000 kr.

Anmälningsavgift 3200 kr vid anmälan, slutbetalningen 30 dagar före avresa.

För mer information och för att boka: par@activespain.se

Galleri

Andra härliga resor

Dolomiterna

25 juni - 2 juli

Andorra och östra Pyrenéerna

17 september - 24 september

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-21 - 2025-01-28

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-28 - 2025-02-04