Resedatum:
15-22 september

Costa Brava-kusten – Dalís hemtrakter – är en av de finaste sträckorna längs medelhavet. Den rika kulturen och det härliga landskapet gör att besökare från hela världen fått upp ögonen för området.

Här finns vitmålade fiskebyar som Cadaques och Calella de Palafrugell, hundratals stränder och skyddade vikar, en rik historia och en stor stolthet för det lokala köket – visst förstår vi varför två restauranger härifrån blivit utsedda till världens bästa!

Under denna aktiva resa vandrar vi tre dagar, cyklar elcykel en dag och två dagar med fokus på det kulturella då vi promenerar i byar och städer. Vi låter även Salvador Dalí bli en del av vår resa och besöker både hans gamla sommarbostad numera museum i Cadaqués, och hans livsverk, Teatro-Museo Dalí.

Efter en vecka i området kanske vi förstår mer var hans inspiration, genialitet och, som en del även hävdar, galenskap kommer från?

De första vinodlingarna på Iberiska halvön etablerades för 2000 år sedan av romarna – och självklart vill vi att ni ska lära känna vinerna från DO Empordà! Vi besöker ett intressant vinprojekt som bygger på dessa långa traditioner.

Vi besöker även den vackra medeltida staden Girona, känd bland annat från Game of Thrones. Den mysiga staden med den stora katedralen, de ringlande gränderna och den gamla ringmuren uppmanar verkligen till strövtåg. Kombinerat med de många restaurangerna och de många butikerna förstår man att det här är en välmående stad.

Vi klassificerar turen som lätt/medelsvår. Bor gör vi på två trevliga 4-stjärniga hotell. Reseledning på svenska.

Resan är speciellt framtagen för SvD accent.

Tidsplan

Dag 1 – torsdag
Ni flyger med SAS från Arlanda direkt till Barcelona. Självklart är flyget miljökompenserat.
Önskar ni flyga från till exempel Köpenhamn eller stanna kvar längre och besöka Barcelona så kan vi hjälpa er med det också.

Vid ankomsten till Barcelona väntar er guide på flygplatsen. Härifrån åker vi buss via den fina motorvägen upp till Roses och Hotel Almadraba.

Vi checkar in och har sedan några lugna timmar att bekanta oss med hotellet och omgivningarna innan vi äter gemensam middag på hotellet.

Dag 2 – fredag
Vi startar dagen med en god frukost. Därefter beger vi oss direkt från hotellet ut på en vacker vandring längs kusten. Vi följer medelhavet under ett par härliga timmar och passerar flera små vikar och stränder som inbjuder till bad. Vi vandrar också förbi Ferran Adriàs, numera stängda, restaurang El Bullí.

Så småningom kommer vi fram till fina viken Cala Pelosa där vi äter lunch på den fina lilla restaurangen vid stranden. Efter lunch och bad så blir vi hämtade av vår buss som tar oss tillbaka till vårt hotell.

Dagens vandring är 7 km och 250 höjdmeter.

Middag på hotellet.

Dag 3 – lördag
Idag beger vi oss med buss över berget till vackra byn Cadaqués – känd bland annat för att det var här som Salvador Dali tillbringade somrarna. Vi gör en enkel vandring genom byn till hans gamla sommarhus – numera ett trevligt museum – och besöker det. Därefter promenerar vi genom de små gränderna tillbaka till byns centrum där vi äter lunch innan vi åter hoppar på vår buss och åker till Figueres, Dalís födelsestad, och besöker det makalösa Teatró-Museo-Dali.

Efter en lång dag i Dalís tecken återvänder vi till hotellet för ännu en god middag på hotellet.

Dag 4 – söndag
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar vår buss söderut till fina fiskebyn Tamariu. Här lämnar bussen av oss innan den fortsätter sedan med vårt bagage till vårt nästa hotell.

Vi börjar vår vandring direkt vid stranden och följer sedan den mycket vackra gamla smuggelstigen, känd som Camí de Ronda, till nästa by där vi äter lunch. Därefter har vi en fint sista sträcka till målet för dagens vandring, Hotel Alga i byn Calella de Palafrugell. Här bor vi resten av vår vecka.

Dagens vandring är 9 km och 275 höjdmeter. Den är lite svårare men det går utmärkt att åka med bussen till hotellet och ha en skön dag på egen hand.

Middag äter vi på hotellet.

Costa Brava

Dag 5 – måndag
Idag väntar en härlig dag på elcykel med lunch och provning av lokala viner. Med sina fantastiska cykelvägar, medeltida byar, välkända viner med anor från romartiden och vackra natur är det inte konstigt att det här är en stor cykeldestination. På vägen passerar vi bland annat byn Peratallada, känd som en av de mest välbevarade medeltida byarna i området. Vår guide kan området väldigt bra och berättar mer än gärna om allt vi ser längs vägen.

Sakta och med tid för pauser tar vi oss längs de små landsvägarna till den familjeägda vingården Mas Geli. Här stannar vi för ett trevligt besök där vi får insikt i hur vinet framställs och produceras i området, självklart följt av provsmakning och en god lunch.

Efter besöket får vi en transport tillbaka till vårt hotell – en härlig heldag på den vackra katalanska landsbygden är till ände. För er som inte vill cykla så går det bra att följa med till vingården och istället göra en kortare vandring.

Cykelturen är cirka 25 km lång och enkel tack vare de fina elcyklarna.

Dag 6 – tisdag
Idag åker vi till trevliga staden Girona där vi får en härlig heldag i den medeltida staden. För att riktigt komma staden på djupet har vi en lokal expert som tar oss på en guidad rundtur. När den är slut så befinner vi oss i ett trevligt område med många restauranger. Ni har nu eftermiddagen på egen hand att äta lunch och att göra staden innan vi träffas för att åka buss tillbaka till hotellet.

Girona är en av våra favoritstäder i Spanien. Kanske blir det även eran favorit efter denna trevliga dag?

Middag äter ni på egen hand i vår by.

Dag 7 – onsdag
Efter en god frukost på hotellet tar vi vår buss söderut till byn La Fosca. Härifrån vandrar vi längs havet tillbaka mot Calella de Palafrugell. Just i utkanten av vår by ligger den fantastiskt fina botaniska trädgården och skulpturparken Cap Roig. Här hålls också varje sommar en känd musikfestival där artister som Elton John, Lady Gaga, Sting och många fler har spelat. Besöket är guidat av en av parkens egna guider.

Efter besöket har vi en kort bit kvar ner till vår by där vi äter lunch på egen hand.
Dagens vandring är ca 7 km och 200 höjdmeter.

Avslutningsmiddagen äter vi sedan på en trevlig restaurang i byn.

Dag 8 – torsdag
Efter frukost tar bussen er till flygplatsen och flyget hem till Sverige.
(För er som önskar stanna längre i Barcelona tar ni enkelt tunnelbanan in till city.)

Pris

Priset är 21950 kr per person med del i dubbelrum.

Enkelrumstillägg är 2650 kr.

Önskar ni boka utan flyg för att till exempel stanna kvar längre eller resa ner med tåg så drar vi av 2800 kr på priset.

I priset ingår

Flyg tur och retur från Arlanda
7 nätter på 4-stjärniga hotell med frukost
5 middagar
4 luncher
Inträden på Dalís museér både i Cadaques och i Figueres
Inträde och guidning inne på botaniska trädgården i Calella de Palafrugell
Cykeltur med vingårdsbesök
Guidad tur i Girona
Alla transporter under resan
Klimatkompensation av flyget

Tillkommer
Enkelrumstillägg
Dryck till måltiderna

Flyger gör vi med SAS från Arlanda. Flygtiderna är som följer:

Avresa Stockholm 07.45 , ankomst Barcelona 11.15
Avresa Barcelona 12.10, ankomst Stockholm 15.40

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra trevliga resor

  Korfu & Paxos

  18 maj - 25 maj

  Dolomiterna

  25 juni - 2 juli