Datum: Ingen resa planerad just nu.

Bulgaren och dess berg är verkligen ett område värt att utforska! Tag chansen att besöka ett av det forna Östeuropas charmigaste länder. Här uppe i bergen finns en inhemsk folkkultur och en vänlig befolkning. Trots ett gytter av omväxlande kristna och muslimska byar i bergen lyckades Bulgarien undvika att dras med i de blodiga krigen på Balkan som följde efter Sovjetunionens sammanbrott.

Vi besöker den välbevarade byn Shiroka Luka och vi vandrar i Trigradravinen. En av vandringarna går till en mycket speciell plats, Underbroarna, vars öppna kalkstensvalv bjuder på en oförglömlig upplevelse. Vi vandrar i Rhodopibergen och de mer höglänta Pirin- och Rilabergen.

Juni är en perfekt tid för Rhodopibergen, men i Rila och Pirin kommer vi på grund av snösmältningen kanske inte att kunna gå de mest höglänta stigarna. Detta skiftar dock från år till år. I gengäld kan vi träffa på hela fält av blommande krokus och andra arter av liljeväxter. Det är även full fart på fågelsången.
Vi har stor erfarenhet från tidigare vandringsresor i landet under olika årstider. Resan kommer att genomföras av Anders tillsammans med lokalguide vilket gör att vi har möjlighet att dela gruppen för dem som vill ha lite mer krävande vandring.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst till Sofia
Du bokar enklast och billigast flyg på egen hand och vi ordnar mottagning på flygplatsen för transport till vårt centralt belägna hotell. Vi anger även ett pris inklusive flyg, se nedan.

Dag 2 – Underbroarna
Vi startar tidigt på morgonen och kör österut drygt två timmar mot Plovdiv. Dagens första stopp görs vid Bachkovo klostret. Här blir det tid för en kaffepaus. Därefter kör vi vidare upp mot Chepelare där vi ska göra en vandring till Underbroarna. Det blir en tur, mestadels lättgången på cirka 12 km. Under juni månad är floran rik och fåglarna är igång, precis som i Sverige. Underbroarna är verkligen ett makalöst exempel på vad naturen kan åstadkomma. Den lilla byn Zabordo där vandringen avslutas är väldigt trevlig och där passar bra med en kopp kaffe eller en öl. Under sen eftermiddag anländer vi till vårt hotell i Trigrad där vi ska bo 2 nätter.

Dag 3 – Trigradravinen och Shiroka Luka
Morgontur i Trigradravinen. I ravinen finns goda chanser att vi får se alla fågelskådares drömart, murkryparen. I forsarna i ravinen häckar också forsärla och strömstare. Efter frukost gör vi ett besök i Shiroka Luka med vandring och lunch. På vägen tillbaka till hotellet besöker vi Djävulsgrottan med alla sina invändiga trappor upp genom den största salen och ut genom det lilla hålet i taket.

Dag 4 – Vandring till Jagodina och sedan mot Pirinbergen
Vandring på morgonen från Trigrad till Jagodina. Detta är en lättgången tur (cirka 8 km) genom artrika skogar härligt blommande betesmarker. Vi stannar och äter picknick på vägen. I Jagodina möter bussen oss och vi åker vidare mot Bansko där vi ska bo i 4 nätter. Här i de mer höglänta bergen får vi även tillfälle att vandra uppe på kalfjället.
Hotell i Bansko 4 nätter

Dag 5 – Byvandring i södra Rilabergen
Vi vandrar cirka 10 km i måttligt kuperad terräng. Så här på våren möter vi en rad tidigt blommande växter men vi får också fina fotomöjligheter i byarna. På hemvägen passar vi på att besöka Melnik som ligger mer låglänt och där man producerar vin. I Bulgarien produceras vin av god kvalitet och flera sorter har importerats av systembolaget. Vi smakar på viner från Melnik.

Dag 6 – Rila och dess kloster
Det berömda Rilaklostret finns med på listan över världsarv som skyddas av UNESCO. Det ligger dessutom i enastående vacker natur och i närheten av klostret gör vi en vandring. Under dagens tur cirka 10 km vandrar vi genom artrika lövskogar och kommer även ovan trädgränsen. Middag på egen hand i Bansko som liksom klostret klassats som världsarv.

Dag 7 – Sjöarna vid Vihrens fjällstuga
Dagens tur går vid fjällstugan Vihren, 1950 möh. Under dagens vandring kommer vi till flera naturliga fjällsjöar. Vår lokalguide tar gärna en extra tur för dem som vill anstränga sig lite mer kanske för att få fler fotomöjligheter. Avskedsmiddag på traditionell restaurang.

Dag 8 – Hemresa
Efter frukost kör vi ner till mot Sofia, där resan avslutas på flygplatsen på förmiddagen.

Pris & Bokning

Svårighetsgrad
Medel (läs mer om svårighetsgrader)

Vi har valt måttligt kuperade vandringar, vilket innebär stigningar upp och ner på max 400 höjdmeter. Vi vandrar omkring 10 km per dag. Bitvis förekommer steniga stigar så ta med bra vandringsskor och gärna vandringsstavar. Vi kommer att ha med lokal engelsktalande bergsguide under vandringarna, vilket innebär att vi kan dela gruppen för att alla ska få största möjliga utbyte av resan.

Allt detta ingår
7 frukostar
6 luncher
5 middagar
Samtliga transporter enligt program

Ingår ej
Måltidsdryck

Pris och bokning

Pris utan flyg 9 900 kr

Pris 13 900 inkl. flyg. Flyg med det polska flygbolaget LOT, en kort mellanlandning både på utresan och hemresan

Enkelrumstillägg 1500 kr

För mer information och för att boka: anders.elmfors@naturtema.se

Andra härliga resor

Andorra och östra Pyrenéerna

17 september - 24 september

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-21 - 2025-01-28

Läsarresa – Kanarieöarna

2025-01-28 - 2025-02-04