Datum: 3 – 17 februari 2024
7-11 deltagare. VÄNTELISTA

2025

2-15 februari 2025

Häng med på en fantastisk fågelresa till Colombia. Tillsammans med erfaren svensk guide utforskar du två av Colombias bergskedjor. Vi har vinnlagt oss om att minimera transporter och även byte av hotell. De lodger där vi bor två nätter är av noggrant utvalda vad gäller boendestandard och tillfällen att skåda. Vi kommer att se cirka 500 arter varav drygt 40 arter av kolibrier. Colombia är landet med den längsta artlistan, den närmar sig 2000 fågelarter. Nästan alla nätter bor vi ute i naturen med möjlighet att skåda runt boendet. Bra boende med privat dusch hela vägen. Vi besöker fantastiska fågellokaler t ex Laguna Sonso, Los Arrozales de Jamundi, Los Nevados, El Bosque, Otun Quimbaya, Montezuma road, Bosque de Niebla, Doña Dora, San Cipriano. Resan avslutas i Casanares med dess enorma våtmarker och rika fågelliv. Med dessa tre dagar på slutet blir det som ytterligare en resa i samma. Vid minst 7 deltagare kommer Miles McMullan att vara med de första 5 dagarna. Han är tecknare och har givit ut Birds of Colombia samt ett stort antal ytterligare fågelböcker. Därutöver kommer vi att ha utmärkta lokala fågelguider på respektive lokal.

Colombia är för dig som redan har skådat i Syd- eller Mellanamerika. Artlistan här är längst i Världen, närmare 20 procent av Världens kända fågelarter. Antalet arter i Colombia har passerat 1900 och ökar hela tiden. Det finns 168 arter av kolibrier, nästan hälften av alla kolibriarter.

Ofta bor vi där det finns matning med feeders, och då brukar man få fotomöjligheter på 7-10 arter per ställe. Färgglada tangaror, trogoner, quetzaler och hägrar tillhör höjdpunkterna för fågelfotografen.

OBS! Möjligheterna i Colombia förbättras hela tiden. Nya lokaler utforskas, vägar förbättras eller försämras. Just nu känns detta som ett mycket bra upplägg för en fågelresa men varje resa leder till förbättringar, Anders har besökt landet 30 gånger, varav flera gånger med grupper.

Denna resa klassificerar vi som lätt.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst Cali
Beroende på flygets ankomsttid blir det transfer till vårt hotell i Cali. Transfer ca 1 h. Flygresan ingår inte, men vi hjälper gärna till med tips och kan även boka flyg. KLM, Air France och Lufthansa brukar vara bra alternativ till Bogota. Titta även på American Airlines, IBERIA och AVIANCA.

Dag 2 – Skådning bland risfält i Jamundi

Vi ger oss av tidigt och kommer till Jamundis våtmarker i gryningen. Här går vi en tur på cirka 3 km, helt platt. Vi ser ett stort antal arter av våtmarksfåglar, som ibisar, hägrar, jakanor och vadarfåglar. Vid dessa risfält finns även specialiteter bland tättingar och rovfåglar. Efter lunch beger vi oss upp mot bergen väster om Cali. Eftermiddagens mål är att besöka en spelplats för klipptupp, Cock of the Rock. Vi går en liten stig ner till spelplatsen och sitter där tills vi verkligen har fått uppleva denna säregna art. Upp till 15 tuppar brukar samlas här varje eftermiddag. Stigen är lite besvärlig men klaras på cirka 30 minuter. Vi räknar med att närvara vid spelet en dryg timme innan vi tar oss till hotellet med minneskorten fulla. Räkna med att artlistan denna första dag har överskridit 100 arter.

På kvällen checkar vi in på nya fräscha hotell Aracauna, se länk.

Dag 3 – Stilla havsbergen, ”Pacific range”

Efter att ha skådat lite runt hotellet i gryningen äter vi frukost och åker upp till Km 18 där det ligger en rad privata egendomar ”fincor” som har specialiserat sig på att ta emot fågelskådare. De har så kallade ”feeders” för att attrahera kolibrier och fotomöjligheterna är otaliga. Vi spanar efter golden headed quetzal, multicoloured tanager, red headed barbet m fl arter. Vi besöker Finca Alejandria och Bosque de Niebla. Lunch på någon av fincorna. Under dagen har vi även artgenomgång.

Natt Hotel Aracauna

Dag 4 – Dona Dora och San Cipriano

Vi startar tidig för att besöka en finca på lite lägre nivå och sedan riktigt varma San Cipriano, men en rad nya arter. Här är vi nere i riktig regnskog med större inslag av tukaner och papegojor. På kvällen kör vi till vallfartsorten Buga som blir vårt hem för en natt.

Natt i Buga, se länk.

Dag 5 – Laguna Sonso och Manizales
På morgonen besöker vi vår andra våtmarkslokal, Laguna Sonso. Förutom ett rikt fågelliv stöter vi kanske på kajmaner och vattensvin. Lokalen ligger precis utanför Buga. Under dagen har vi sedan ett par timmars körning upp till nybyggda El Bosque utanför Manizales. Här reser sig de höga topparna i nationalparken los Nevados. Vi har hamnat i den centrala bergskedjan. Våra nybyggda trähus ligger utspridda i en sluttning med fin fågelskådning. Här har vi goda chanser att fotografera och se bland annat tukaner.

Natt El Bosque, se länk.

Dag 6 Los Nevados

Morgonturen gör vi runt vår förläggning, men sedan bär det av uppåt mot Nationalparken Los Nevados. Vi letar efter bergstangaror och nya arter av kolibri. Målarten för dagen finns där asfaltvägen övergår i grus ca 4000 möh, är kolibrin buffy helmetcrest. Men vi har också stor chans på kondor och andra rovfåglar. På eftermiddagen kör vi tillbaka till el Bosque.

Natt El Bosque

Dag 7 Rio Blanco

Vi åker tidigt för att komma till Rio Blanco. Här går vi en promenad längs med en liten grusväg tillsammans med vår lokalguide. Platsen är mycket artrik. Man organiserar matning av ”antpittas” vid ett par tillfällen per dygn. Lunch äter vi på vår lodge i Rio Blanco. Väldigt många arter kommer till matningarna vid vårt boende. Kolibrier, tangaror m fl arter. Vi har dessutom flyttat oss till den centrala bergskedjan vilket såklart ger nya arter.

Natt Rio Blanco, se länk.

Dag 8 Rio Blanco

Fågelskådning i Rio Blanco där nya arter kan tillfogas vår redan digra artlista. Rio Blanco är känt för att man kan locka till sig antpittas, vi siktar på foto av 3 arter, men totalt 5 förekommer, varav chestnut crowned antpitta kanske är vackrast. Då vi bor mitt i naturen och har nära till allt har vi tid att fotografera och gå igenom artlistan tillsammans.

Natt Rio Blanco

Dag 9 Montezuma (Transport 3,5 h)

Efter frukost och lite morgonskådning kör vi mot den i sydamerikanska fågelkretsar mytomspunna Montezuma road. Vi stannar för lunch i bergsbyn Pueblo Rico. Byn har 14 000 invånare och här lever två grupper av ursprungsfolk i god sämja med mestiser och färgade. Sedan byter vi till fyrhjulsdrivna bilar och åker upp till vår lodge i Montezuma. Den drivs av eldsjälen Michelle Tapasco vars 5 döttrar alla för arvet vidare genom att arbeta för natur och miljö. Två av dem är dessutom uppskattade fågelguider! Dagen avslutas med skådning runt lodgen och middag.

Natt Montezuma, se länk.

Dag 10 Montezuma

På morgonen åker vi de 13 km upp till militärposteringen där vägen slutar. Vi är i Tatama nationalpark. Här finns 51 000 hektar totalt orörd bergsregnskog. Toppar på 4200 möh reser sig i parken men vi kommer upp till 2600 möh. Här kan vi njuta a v utsikten och några riktigt speciella endemer, dvs arter som bara finns på ett mycket begränsat område. Chestnut bellied flowerpiercer, golden ringed tanager och flera arter av kolibri. Nationalparken hyser också 564 beskrivna arter av orkidéer och när vi tar oss tillbaka ömsom till fots och ömsom i våra bilar kan vi hitta flera tiotals orkidéer i blom. Michelle har lyckats få regeringen att bygga ett antal rastplatser i trä och till och med ett observationstorn. Lunchen serveras i fält. Vi hinner ytterligare fotografering och artgenomgång före middagen.

Natt Montezuma

Dag 11 Montezuma till Otun. (Transport 3 h)

Idag går vi direkt ut från lodgen för att leta efter manakiner och andra arter som lever här cirka 1300 möh. Efter en tidig lunch blir det resa till Pereira och vår nästa lokal. I Otun Quimbaya finns en lokal station för biologer och forskare. Men de tar även emot tillresta fågelskådare. Vi är tillbaka i den centrala bergskedjan och vi kan notera vissa likheter med det som vi sett tidigare i Rio Blanco. Är finns dock nytt att se och vi har även stor chans på vrålapor. Den endemiska cauca guan, crested ant tanager, och red ruffed fruitcrow

Natt i Otun, se länk.

Dag 12 Flyg till Yopal (Casanares Transport 2 h)

Beroende på flygets avgångstid skådar vi i Otun Quimbaya. Vi gör en vadring med lokal fågelguide. Vi flyger från Pereira via Bogota till Yopal i departementet Casanares. Området kännetecknas av savannklimat med riktigt varma dagar så här års. Det är torrtid och en utmärkt tid att komma för att uppleva djurlivet. Vi kommer att bo på en så kallad Hato, en stor lantegendom på ca 10 000 ha. Vid pölarna som finns kvar så här års samlas mängder av våtmarksfåglar. Röd ibis, jabirustork, capped heron, northern screamer, sun bittern och övervintrande vadare från norr. Här får de samsas med stora skaror av vattensvin, kajmaner och betande kreatur. Området är också känd för sina anakondor. Vid ankomst inkvarterar vi oss på vår fina lodge och äter sedan middag.

Natt Hato Barley

Dag 13 Casanares

Stället har ett fordon kan erbjuda safaris i de rika markerna. Fokus blir på fåglarna men i gryning och skymning kommer vi även att leta efter trädmyrslok, jättemyrslok, vrålapor och ekorrapor. Chansen att se dessa är mycket stor. Och om vi har stor tur finns även chans på jaguar och ozelot. Fina fotomöjligheter av oriniccogås, prärieugglor och kanske amerikansk tjockfot.

Natt Hato Barley

Dag 14 Casanares och hemresa

Tidig morgontur och sedan bär det av mot Bogota med flyg. VI gör en avstickare till våtmarkerna i la Florida som ligger helt intill flygplatsen. Här skådar man i parkmiljö, men då vi är 2600 möh finns goda chanser att se några nya.

Natt i Bogota

Dag 15 Hemresa

Beroende på flygets avgångstid gör vi en morgontur från Bogota. Här är vi i den östra bergskedjan och vi kan se nya arter, bland annat kolibrier.

Dag 16 Ankomst Skandinavien

Pris & bokning

Allt detta ingår
Fågelbok, Birds of Colombia, Miles McMullan
Aktuell krysslista och artgenomgångar
Guide Anders Elmfors, Miles McMullan 5 dagar, lokala fågelguider.
10 middagar, 10 luncher. Dricks till chaufförer och vid gemensamma måltider

Inrikesflyg med 23 kg incheckat bagage plus handbagage
Samtliga transporter och inträden enligt program

Ingår ej
Flyg Sverige till och från Colombia
Alkoholhaltiga drycker
Dricks till lokala guider, städerska etc. Räkna med 100 USD för hela resan.

Flyg
I skrivande stund kostar flyg Stockholm Cali- Bogota Stocholm ca 9000 – 13 000 kr beroende på flygbolag och resväg.

Pris: Endast 27 600 kr kr

Enkelrumstillägg 3400 kr
Minst 7 deltagare.

För resan 2025 är priset är preliminärt, och räkna med att det kan höjas med 10 procent beroende på kronans utveckling mot USD.

Bokning
För bokning och övrig information, kontakta Anders på anders.elmfors@naturtema.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Cykla på Kuba

  2024-01-02 - 2024-01-14

  Fågelskådning Colombia

  2024-02-03 - 2024-02-17

  Costa Rica & Panama

  2025-01-18 - 2025-02-02