Datum: 2-15 februari 2025, 2 platser kvar

Häng med på en fantastisk fågelresa till Colombia. Tillsammans med erfaren svensk guide utforskar du två av Colombias bergskedjor. Vi har vinnlagt oss om att minimera transporter och även byte av hotell. De lodger där vi bor två nätter är av noggrant utvalda vad gäller boendestandard och tillfällen att skåda. Vi kommer att se cirka 500 arter varav drygt 40 arter av kolibrier. Colombia är landet med den längsta artlistan, den närmar sig 2000 fågelarter. Nästan alla nätter bor vi ute i naturen med möjlighet att skåda runt boendet. Bra boende med privat dusch hela vägen. Vi besöker fantastiska fågellokaler t ex Laguna Sonso, Los Arrozales de Jamundi, Los Nevados, El Bosque, Otun Quimbaya, Montezuma road, Bosque de Niebla, Doña Dora, San Cipriano. Resan avslutas i Casanares med dess enorma våtmarker och rika fågelliv. Med dessa tre dagar på slutet blir det som ytterligare en resa i samma. Vid minst 7 deltagare kommer Miles McMullan att vara med de första 5 dagarna. Han är tecknare och har givit ut Birds of Colombia samt ett stort antal ytterligare fågelböcker. Därutöver kommer vi att ha utmärkta lokala fågelguider på respektive lokal.

Colombia är för dig som redan har skådat i Syd- eller Mellanamerika. Artlistan här är längst i Världen, närmare 20 procent av Världens kända fågelarter. Antalet arter i Colombia har passerat 1900 och ökar hela tiden. Det finns 168 arter av kolibrier, nästan hälften av alla kolibriarter.

Ofta bor vi där det finns matning med feeders, och då brukar man få fotomöjligheter på 7-10 arter per ställe. Färgglada tangaror, trogoner, quetzaler och hägrar tillhör höjdpunkterna för fågelfotografen.

OBS! Möjligheterna i Colombia förbättras hela tiden. Nya lokaler utforskas, vägar förbättras eller försämras. Just nu känns detta som ett mycket bra upplägg för en fågelresa men varje resa leder till förbättringar, Anders har besökt landet 30 gånger, varav flera gånger med grupper. Under resan 2024 observerades drygt 500 fågelarter och inför resan 2025 är programmat lite förändrat vilket bör ge ytterligare några arter.

Denna resa klassificerar vi som lätt.

Tidsplan

Dag 1 – Ankomst Cali
Beroende på flygets ankomsttid blir det transfer till vårt hotell i Cali. Transfer ca 1 h. Flygresan ingår inte, men vi hjälper gärna till med tips och kan även boka flyg. KLM, Air France och Lufthansa brukar vara bra alternativ till Bogota. Titta även på American Airlines, IBERIA och AVIANCA.

Dag 2 – Skådning bland risfält i Jamundi

Vi ger oss av tidigt och kommer till Jamundis våtmarker i gryningen. Här går vi en tur på cirka 3 km, helt platt. Vi ser ett stort antal arter av våtmarksfåglar, som ibisar, hägrar, jakanor och vadarfåglar. Vid dessa risfält finns även specialiteter bland tättingar och rovfåglar. Efter lunch beger vi oss upp mot bergen väster om Cali. Eftermiddagens mål är att besöka en spelplats för klipptupp, Cock of the Rock. Vi går en liten stig ner till spelplatsen och sitter där tills vi verkligen har fått uppleva denna säregna art. Upp till 15 tuppar brukar samlas här varje eftermiddag. Stigen är lite besvärlig men klaras på cirka 30 minuter. Vi räknar med att närvara vid spelet en dryg timme innan vi tar oss till hotellet med minneskorten fulla. Räkna med att artlistan denna första dag har överskridit 100 arter.

På kvällen checkar vi in på nya fräscha hotell Aracauna, se länk.

Dag 3 – Stilla havsbergen, ”Pacific range”

Efter att ha skådat lite runt hotellet i gryningen äter vi frukost och åker upp till Km 18 där det ligger en rad privata egendomar ”fincor” som har specialiserat sig på att ta emot fågelskådare. De har så kallade ”feeders” för att attrahera kolibrier och fotomöjligheterna är otaliga. Vi spanar efter golden headed quetzal, multicoloured tanager, red headed barbet m fl arter. Vi besöker Finca Alejandria och Bosque de Niebla. Lunch på någon av fincorna. Under dagen har vi även artgenomgång.

Natt Hotel Aracauna

Dag 4 – Dona Dora och San Cipriano

Vi startar tidig för att besöka en finca på lite lägre nivå och sedan riktigt varma San Cipriano, men en rad nya arter. Här är vi nere i riktig regnskog med större inslag av tukaner och papegojor. Nytt för i år är att vi övernattar på ett hotell i regnskogen för att kunna skåda på kvällen och inte minst morgonen i San Cipriano.

Natt i San Cipriano

Dag 5 – San Cipriano och Buga

Morgontur till fots i San Cipriano med vår lokale guide och efter lunch åker vi tillbaka med det lilla ”tåget” för att åteförenas med vår buss och chaufför. Vi kör till Buga där vi checkar in på vårt hotell nära stadskärnan.

Natt i Buga, se länk.

Dag 6 – Laguna Sonso och Manizales
På morgonen besöker vi vår andra våtmarkslokal, Laguna Sonso. Förutom ett rikt fågelliv stöter vi kanske på kajmaner och vattensvin. Lokalen ligger precis utanför Buga. Under dagen har vi sedan ett par timmars körning upp till Manizales. Här reser sig de höga topparna i nationalparken los Nevados. Vi har hamnat i den centrala bergskedjan. Vi bor på bekväma Recinto del Pensaamiento utanför Manizales.

Natt Manizales, se länk.

Dag 7 El Bosque och Los Nevados

Morgonen ägnar vi åt besök i el Bosque. Här finns goda möjligheter att fotografera myrpittor, kolibrier och tukaner. Stor chans att se Sword-billed Hummingbird. Senare på förmiddagen bär det av uppåt mot Nationalparken Los Nevados. Vi letar efter bergstangaror och nya arter av kolibri. Målarten för dagen finns där asfaltvägen övergår i grus ca 4000 möh, är kolibrin buffy helmetcrest. Men vi har också stor chans på kondor och andra rovfåglar. På eftermiddagen kör vi till legendariska Rio Blanco. Det finns tid att njuta av kolibrier och tangaror vid vår lodge innan det mörknar.

Natt i Rio Blanco, se länk.

Dag 8 Rio Blanco

Här går vi en promenad längs med en liten grusväg tillsammans med vår lokalguide. Platsen är mycket artrik. Man organiserar matning av ”antpittas” vid ett par tillfällen per dygn. Lunch äter vi på vår lodge i Rio Blanco. Väldigt många arter kommer till matningarna vid vårt boende. Kolibrier, tangaror m fl arter. Vi har dessutom flyttat oss till den centrala bergskedjan vilket såklart ger nya arter. Rio Blanco är känt för att man kan locka till sig antpittas, vi siktar på foto av 3 arter, men totalt 5 förekommer, varav chestnut crowned antpitta kanske är vackrast. Då vi bor mitt i naturen och har nära till allt har vi tid att fotografera och gå igenom artlistan tillsammans.

Natt Rio Blanco, se länk.

Dag 9 Montezuma (Transport 3,5 h)

Efter frukost och lite morgonskådning kör vi mot den i sydamerikanska fågelkretsar mytomspunna Montezuma road. Vi stannar för lunch i bergsbyn Pueblo Rico. Byn har 14 000 invånare och här lever två grupper av ursprungsfolk i god sämja med mestiser och färgade. Sedan byter vi till fyrhjulsdrivna bilar och åker upp till vår lodge i Montezuma. Den drivs av eldsjälen Michelle Tapasco vars 5 döttrar alla för arvet vidare genom att arbeta för natur och miljö. Två av dem är dessutom uppskattade fågelguider! Dagen avslutas med skådning runt lodgen och middag.

Natt Montezuma, se länk.

Dag 10 Montezuma

På morgonen åker vi de 13 km upp till militärposteringen där vägen slutar. Vi är i Tatama nationalpark. Här finns 51 000 hektar totalt orörd bergsregnskog. Toppar på 4200 möh reser sig i parken men vi kommer upp till 2600 möh. Här kan vi njuta a v utsikten och några riktigt speciella endemer, dvs arter som bara finns på ett mycket begränsat område. Chestnut bellied flowerpiercer, golden ringed tanager och flera arter av kolibri. Nationalparken hyser också 564 beskrivna arter av orkidéer och när vi tar oss tillbaka ömsom till fots och ömsom i våra bilar kan vi hitta flera tiotals orkidéer i blom. Michelle har lyckats få regeringen att bygga ett antal rastplatser i trä och till och med ett observationstorn. Lunchen serveras i fält. Vi hinner ytterligare fotografering och artgenomgång före middagen.

Natt Montezuma

Dag 11 Montezuma till Pereira

Idag går vi direkt ut från lodgen för t leta efter manakiner och andra arter som lever här cirka 1300 möh. Efter en tidig lunch blir det resa till Pereira och vår nästa lokal, Otun Quimbaya för att leta efter cauca guan, crested ant tanager, och red ruffed fruitcrow. Lodgen i Otun är under renovering och om de blir klara till februari bor vi där. Om de inte är klara bor vi på ett hotell utanför Pereira, vilket ger möjlighet till skådning.

Natt i Pereira eller Otun

Dag 12 Flyg till Yopal (Casanares Transport 2 h)

Beroende på flygets avgångstid skådar vi i Otun Quimbaya. Vi gör en vadring med lokal fågelguide. Vi flyger från Pereira via Bogota till Yopal i departementet Casanares. Området kännetecknas av savannklimat med riktigt varma dagar så här års. Det är torrtid och en utmärkt tid att komma för att uppleva djurlivet. Vi kommer att bo på en så kallad Hato, en stor lantegendom på ca 10 000 ha. Vid pölarna som finns kvar så här års samlas mängder av våtmarksfåglar. Röd ibis, jabirustork, capped heron, northern screamer, sun bittern. Här får de samsas med stora skaror av vattensvin, kajmaner och betande kreatur. Området är också känd för sina anakondor. Vid ankomst inkvarterar vi oss på vår lodge och äter sedan middag.

Natt Hato Barley

Dag 13 Casanares

Stället har ett fordon kan erbjuda safaris i de rika markerna. Fokus blir på fåglarna men i gryning och skymning kommer vi även att leta efter trädmyrslok, jättemyrslok och eventuellt apor. Chansen att se dessa är god. Och om vi har stor tur finns även chans på jaguar och ozelot. Fina fotomöjligheter av oriniccogås, prärieugglor och kanske amerikansk tjockfot.

Natt Hato Barley

Dag 14 Casanares och hemresa

Vi gör återigen en tidig morgontur på savannenoch sedan bär det av mot Bogota med flyg.

Natt i Bogota, Normadie Tower

Dag 15 Hemresa

Beroende på flygets avgångstid gör vi en morgontur i Bogota. Den botaniska trädgården ligger nära vårt hotell.

Dag 16 Ankomst Skandinavien

Pris & bokning

Allt detta ingår
Aktuell krysslista och artgenomgångar
Guide/reseledare Anders Elmfors, lokala fågelguider.
10 middagar, 10 luncher. Dricks till chaufförer och vid gemensamma måltider

Inrikesflyg med 23 kg incheckat bagage plus handbagage
Samtliga transporter och inträden enligt program

Ingår ej
Flyg Sverige till och från Colombia
Alkoholhaltiga drycker
Dricks till lokala guider, städerska etc. Räkna med 70 USD för hela resan.

Flyg
I skrivande stund kostar flyg Stockholm Cali- Bogota Stocholm ca 10 000 – 15 000 kr beroende på flygbolag och resväg.

Pris: Endast 31 300 kr kr

Enkelrumstillägg 2000 kr, men med risk att dela rum på någon av ”skådarlodgerna”.
7-11 deltagare.

Bokning
För bokning och övrig information, kontakta Anders på anders.elmfors@naturtema.se

  Bokningsförfrågan

  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Peru med Inka-leden

  9 november - 23 november

  Patagonien

  23 november - 7 december

  Cykla på Kuba

  2025-01-05 - 2025-01-17

  Costa Rica & Panama

  2025-01-18 - 2025-02-02