Datum: 9-15 juni 2025

Följ med på en försommarresa till Ammarnäs i Vindelfjällen! Huvudtemat är Norrlands fågelliv. Vi reser en tid då det är full fart på fåglarnas sång och även vårblomningen. Du kommer att lära dig känna igen flera av våra typiska fjällfåglar. Arter som man oftast bara får en skymt av under vår och höstflyttning. Några är helt knutna till fjällnaturen. Vi räknar med att få se blåhake, lappsparv, lavskrika, fjällabb, ljungpipare, smalnäbbad simsnäppa, tretåig hackspett, fjällripa, dalripa, ringtrast och kanske den sällsynta fjällgåsen. Samt många fler, totalt cirka 70 arter.

Vi bor bekvämt i Ammarnäs och gör dagsutflykter åt olika håll. Minst två dagar kommer vi upp på kalfjället via lättgångna stigar, max 300-400 höjdmeter. Vi fokuserar på att stanna mycket och spana efter fåglar, andra djur och växter. Vi bor bekvämt med privat dusch och WC. Frukost och middag äter vi på den fina restaurangen vid Ammarnäs Guidecenter. De flest dagar bär vi vår matsäck, men ett par dagar kommer vår krögare ut med lagad lunch i naturen.

Denna resa klassificerar vi som lätt.

Oftast går vi längs med måttligt kuperade vandringsleder. Men på fjället går vi ibland ostigat för att hitta fåglarna. Lämpligt med grova, vattentäta kängor eller stövlar. Varm tröja och regnjacka/regnponcho måste med på alla turer. Du bär din matsäck de flesta dagar. Vatten finns att få tag på i porlande bäckar. Vi kommer också att vara stilla någon timme ibland för att öka chansen till fågelobservationer, så en varm tröja rekommenderas. Vädret kan vara växlande, men dagens prognoser gör att vi kan kasta om programmet för att för att få det bästa vädret när vi är ovan trädgränsen. Reseledaren har med tubkikare även på fjället, men om du har egen tub kan den komma till nytta i fågeltornet och i Ammarnäsdeltat. Mygg förekommer, särskilt i skog. Det brukar räcka med långa armar, keps och myggmedel. På fjället är det vanligen måttligt med mygg dagtid.

Tidsplan

Dag 1 – Resan startar i Umeå
Ankomst till Umeå under eftermiddagen. Du tar dig på egen hand till Umeå. Från Umeå kör vi på eftermiddagen till Ammarnäs, 4,5 h. Vi anländer till vårt fina boende i Ammarnäs på kvällen. Så här års blir det aldrig mörkt och redan vid ankomst kan vi njuta av den norrländska fågelsången. Vi bor med hotellstandard med privat dusch och WC
Hotell: Ammarnäsgården

Dag 2 – Gautsjåk
Efter en kort bilfärd till parkeringen vid Tjulträsk där vägen slutar går vi i långsam takt upp mott kalfjället. I skogen stiftar vi bekantskap med vårflora och fågelsång. Snart börjar skogen glesa ut och vi kommer upp i väglös fjällhed. Här uppe spenderar vi hela dagen. Mycket goda chanser att observera fjällarter som blåhake, lappsparv, fjällabb och alfågel på häckningslokal. Lunchen serveras på plats uppe på fjället.

Dag 3 – Ammarnäsdeltat
Redan före frukost gör vi en tur till Ammarnäs fågeltorn för att se vad som finns i det fågelrika deltat. Flera arter av änder som vigg, bläsand, kricka, knipa och kanske bergand. Så här års är hanarna i sina praktdräkter. Efter frukost gör vi en promenad ut i det fågelrika deltat. Här finns flera arter av vadare, bland annat smalnäbbad simsnäppa. Kanske flyger en blå kärrhök förbi och goda chanser att se storlom.

Dag 4 – Biergans
Idag når vi fjällheden via en annan väg. Från en plats där lokalbefolkningen tar hand om sina renar når vi snart kalfjället och letar efter ringtrast och kanske till och med berglärka. Även här har vi goda chanser att se fjällabb och blåhake.

Dag 5 – Bostället Örnbo
Under tidig förmiddag går vi genom fina skogar av tall och gran, delvis med utsikt över Ammarnäsdeltat. Turen fram och tillbaka är lättgången totalt 9 km. Vi letar efter skogsarter och hoppas på lavskrika, mindre korsnäbb med flera arter. Målet är fäboden Örnbo som idag är obebodd, men väl värd ett besök. Namnet är väl valt för i trakten finns både havsörn och kungsörn samt även fiskgjuse. På eftermiddagen gör vi en tur till den kända potatisbacken och Ammarnäs fågeltorn.

Dag 6 – Öppet program
Beroende på gruppens önskemål väljer vi lämpligt program. Det finns en fin led längsmed Tjulån där vi förutom mäktig natur kan se fångstgropar. Dessa var i bruk fram till mitten av 1800-talet då jaktmetoden förbjöds. Vi kan gå en bit mot Aigertstugen för att försöka se skogsfågeln järpe. Kanske vandrar vi upp till stugan som är den första för den som vill gå Kungsleden till Hemavan. Det är också möjligt att dela gruppen om några vill gå lite längre. Om vädret är soligt vill vi troligen upp på kalfjället. Alternativen är många.

Dag 7 – hemresa
Efter frukost kör vi åter mot Umeå.

Pris och bokning

Pris och anmälan

Prenumerant av Tidningen Vi: 18 900 kr
Pris för övriga: 19 900 kr

Enkelrumstillägg: 4900 kr

För frågor, vänligen maila: anders@cyklavandra.se

Allt detta ingår
6 nätter i hotell med frukost på Ammarnäsgården
Helpension från dag 2
Resa Umeå-Ammarnäs t/r
Samtliga transporter i Ammarnäs
Fågelguide (har med tubkikare)

Ingår ej
Resa t/r Umeå
Alkoholhaltiga drycker

    Bokningsförfrågan

    * Denna förfrågan är inte bindande.

    Galleri

    Andra trevliga resor

    Andorra och östra Pyrenéerna

    17 september - 24 september

    Piemonte & Ligurien

    6 oktober - 12 oktober

    Portugal med SvD

    13 oktober - 20 oktober

    Svampresa Pyrenéerna

    15 oktober - 21 oktober