Att klassificera svårighetsgrad för en vandring eller cykeltur väldigt svårt. Det är lätt att tänka att det bara är distans som räknas men det är långt ifrån sanningen. När man vandrar eller cyklar så brukar vi använda dessa punkter för att komma fram till svårighetsgraden:
- Höjdmeter
- Underlag
- Distans
- Värme
- Lätt att hitta
Vi har valt att klassificera våra turer med lätt, lätt/medel, medel, medel/svår och svår.
Är ni intresserade av en tur men är osäker på om ni klarar av den, prova att gå eller cykla den maximala distansen på kuperade stigar. Har ni dessutom en slalombacke i närheten, kolla upp hur många höjdmeter den är (Hammarbybacken är 80 höjdmeter) och gå upp och ner backen så ni får ihop 300 höjdmeter. Hur känns det? Hur skulle det kännas att vandra en vecka i sträck på detta sätt?
I övrigt räcker det långt att vara van att promenera till vardags och ha erfarenhet att vandra i skog och mark. Att tänka på är att Sverige är ett mycket platt land och att det mesta man stöter på i vandringsväg utomlands är betydligt mer kuperat. Att gå upp och nerför till exempel en lokal slalombacke är en bra förberedelse. Även att lära sig vandra med vandringsstavar (ej fjädrande) är mycket bra. Det sparar upp till 20% i energi upp och 15% nedför.
Är ni ute efter en cykelresa och är tveksamma på om ni klarar det behöver ni inte oroa er – på alla destinationer kan vi numera erbjuda elcykel och vissa resor erbjuds endast med elcykel.
Med detta sagt får vi ändå lägga in ett par brasklappar.
Självguidade resor kräver att ni tar ansvar och är beredda att lösa problem.
Det rekommenderas att ni är bekväma med att läsa kartor och roadbook. Det hjälper att ni har ett bra lokalsinne (eller är villiga att arbeta på att förbättra detta!). Ibland är det en del av äventyret att hitta vägen, tappa bort sig, hitta den igen och fråga lokalbefolkningen om hjälp. Om ni aldrig har varit på en självguidade resa, kommer ni att få grepp om det efter de första dagarna, som de allra flesta av våra förstagångsresenärer intygar. Det finns en viss nivå av det okända som följer med självguidade resor; dock med ett metodiskt tillvägagångssätt kan potentiella problem undvikas. Friheten med en självguidade resa är något som, när man väl upplevt det, gärna upplever igen!
Grundläggande cykelkunskap
Ni förväntas kunna de allra grundläggande sakerna om cykelmekanik och veta hur man lagar en punktering eller liknande. Om något allvarligare händer med cykeln som ni inte kan reparera på plats, ring numret ni får av oss så hjälper de er att fixa det eller föreslår den bästa och snabbaste lösningen.
Ni bär självklart hjälm och bra skor och gärna cykelhandskar. Ta med er egen hjälm om ni har en, annars be oss om en vid bokning av resan.