A great store

Nästa resa: 4-16 januari 2020 – 3 platser kvar
Därefter: 2-14 januari 2021

Guide: Anders Elmfors

Senaste årens stora cykelsuccé på Kuba! Vi ser alla de viktigaste sevärdheterna på västra Kuba samtidigt som vi kan undvika de största samlingarna av turister. Vi får uppleva Viñales från cykelsadeln, den vackra stranden Cayo Levisa och cigarrdistrikten. Eftersom vi cyklar kan man stanna när man vill och ta bilder. Resans andra halva bjuder på de båda städerna Trinidad och Cienfuegos. Båda dess är med på UNESCOs världsarvslista.

Vi får uppleva musiken, maten och rommen och redan dag två har vi danskurs. I Bermeja och i Zapatas våtmarker ska vi leta efter världens minsta fågel, bikolibri, där hanen väger 1,6 gram! Det blir också revolutionshistoria, främst genom besöken i Santa Clara och vid Grisbukten. För övrigt får vi genom att vi cyklar och ibland bor hemma hos folk tillfälle att komma det kubanska vardagslivet inpå livet. Just det kubanska folket och deras annorlunda samhällssystem är nog det främsta skälet att åka till Kuba.

IMG_0313

Tidsplan

Dag 1 Ankomst Havanna
Ankomst Havana. Du möts av vår reseledare och får transport till vårt boende i Havanna. Under våra nätter i huvudstaden bor vi nu i “casas particulares”, motsvarande bed and breakfast. Det finns flera trevliga restauranger inom gångavstånd. Kvaliteten vad gäller mat och boende ökar sakta med säkert och vi har valt ett par mycket lugna och trevliga kvarter i stadsdelen el Vedado. Det går utmärkt att anlända några dagar före. Vi kan ordna boende i El Vedado eller Gamla Havanna.
Casa Particular, el Vedado
Middag

Dag 2 Havana, stadsrundtur till fots och med amerikanare
På morgonen åker vi med gamla skruttiga amerikanare in till centrum. I gamla Havanna gör vi en intressant promenad och ser de gamla torgen och de vackra husfasaderna. Stadskärnan utgör exempel på en otroligt imponerande kolonial stad. Efter lunch har vi en timmes salsakurs och därefter går vi längs med Calle Neptuno, en klassisk gata där dagens Havannabor försöker uträtta sina ärenden. Vi åker hem med flotta öppna amerikanare från 50-talet.
Casa Particular, el Vedado
Frukost och lunch och middag

Dag 3 Cykling till Las Terrazas (40km)
Vi lämnar Havanna med cyklar och bagage. Efter en timme lastar vi av och testar våra cyklar. Sedan cyklar vi till Biosfärreservatet, Las Terrazas. Vi cyklar på måttligt kuperade vägar och ser betande kor, får getter. Lunch i Las Terazzas. Möjlighet till ett härligt bad i floden Rio San Juan.
Hotell Moka
Frukost, lunch, middag

Dag 4 Cykling till San Diego de los Baños (65 km)
Efter frukost besök i orkidéträdgård där cyklarna lastas ut. Hela förmiddagen cyklar vi i en dalgång bebodd av jordbrukande familjer. Vi cyklar igenom ett par lite större byar och under dagens finns fina möjligheter till fotografering. Vi cyklar till San Diego de los Banos, en gång känd för sitt hälsofrämjande vatten. Idag är det en sömning by med koloniala gator och hus. Här får vi lunch och lastar in cyklarna. Därefter en kort busstransport till Pinar del Rio, där vi bor mitt i centrum.
Hotel Vuelta Abajo Pinar del Rio
Frukost, lunch, middag

Dag 5 – Pinar del Rio – Robaina – Viñales (50km)
Från centrum av Pinar del Rio cyklar vi v idare västerut. Vi besöker en världsberömd cigarrtillverkare och får lära oss om produktionen hos Alejandro Robaina – den enda cigarrtillverkaren som har sitt namn på cigarrerna. Sedan cykling till La Guabina, en ranch vid sjön med samma namn. Den sista biten omkring 10 km grusväg, kan väljas bort om man vill åka runt med bussen. Lunch vid la Guabina. Sedan buss till Viñales, Kubas naturskönaste by.
Frukost, lunch, middag
Casas particulares, Viñales

På Kuba får man numera lov att hyra ut till turister. Vi bor med egen dusch med varmt vatten och serveras middag och frukost hemma hos familjerna. Vi sitter inte till bords med familjerna. Standarden är bra och maten vällagad. De som har casas particulares talar oftast lite engelska.

Day 6 Cayo Levisa
Vilodag på Cayo Levisa. Vi åker buss och båt ut till en korallö. Där kan man sola, promenera längs med stranden, få lektion i salsa, snorkla mm

Casas particulares, Vinales
Frukost, lunch

Dag 7 Cykling runt Viñales (30 km)
Vi utforskar den fantastiska naturen runt Vinales. Grottan, Cueva del Indio med sin undervattensflod besöks. En liten tur med båt i grottfloden ingår. Vi cyklar upp till en utsiktspunkt innan vi avslutar vid den märkliga målningen Mural de la Prehistoria för lunch. Hela eftermiddagen ägnas sedan åt att köra från Viñales till Santa Clara, platsen där den slutgiltiga bataljen mellan Batistas soldater och Castros guerilla ägde rum.
Hotell i Santa Clara
Frukost, lunch, middag

Dag 8 Santa Clara till Trinidad (35 km)
Efter frukost besök på Ches mausoleum. Besök vid tåget vars urspårning gjorde att 408 av batistas soldater övermannades av ett tjugotal gerillamän vilket ledde till att revolutionen segrade. Därefter åker igenom Escambraybergen och cyklar ner mot sockerhaciendan Manaca Iznaga för lunch. Efter lunch vidare cykling till Trinidad och eventuellt ner till stranden vid Playa Ancon.
Casas particulares Trinidad
Frukost, lunch, middag
Besök på salsabar och Casa de la Musica i Trinidad

Dag 9 Trinidad – Cienfuegos (35 km)
Morgonpromenad i Trinidad, en av Kubas bäst bevarade koloniala städer. Därefter cykling till fiskodling vid el Cubano i Sierra Escambray. Kortare vandring (4 km) och möjlighet till bad vid vattenfall och lunch. Cykling längs den Karibiska kusten. Därefter buss tillbaka till Trinidad.
Casa particular i Trinidad
Frukost, lunch

Dag 10 Caleta buena (58 km)
Cienfuego finns med på UNESCO:s världsarvslista för sin välbevarade franskinspirerade stadskärna från förra sekelskiftet. Vi gör ett kortare stopp och tar en tur på gågatan. Därefter transfer till Bermeja. Här finns det mycket goda chanser att observera den endemiska bikolibrin, Världens minsta fågel. Cykling genom skog till Caleta Buena där man äter lunch och badar i havet. Eftermiddagscykling kustnära längs Grisbukten till Playa Larga. Vi cyklar in i Playa Larga vid solnedgången.
Hotell i Playa Larga
Frukost, lunch, middag

Dag 11 Playa Larga och fågelmarkerna i Zapata (20 km grusväg)
Halv dags cykling I Zapatas nationalpark. Det var här soldaterna landsattes under invasionen vid grisbukten. Möjlighet att se flamingos, pelikaner, hägrar och flera av Kubas endemiska fåglar. Tid för sol och bad.
Hotell i Playa Larga
Frukost, lunch

Dag 12 Playa Larga till Australia (20 km)
Cykling till Australia varifrån Fidel Castro ledde motståndet mot invasionen vid Grisbukten. Vi stannar till vid Guama för en kopp kaffe. Här föder man upp den hotade kubanska krokodilen.
Buss till Havanna och avskedsmiddag på kvällen.
Hotel i Havannas
Frukost, lunch, middag

Day 13 Avresa
Avresa eller extra dagar efter egna önskemål.
Frukost

Pris & bokning

Vad ingår:
Hotell, Casa particular enligt program. Frukost alla dagar
Måltider enligt programmet. 1 dryck inkluderad vid lunch
Transfer till och från flygplatsen i Havanna.
Lokal engelsktalande guide.
Svensk guide, Anders Elmfors
1.5 liter vatten alla cykeldagar
Inträden enligt programmet
Följebuss hela resan.
Mekaniker.
Alla transporter enligt program
Cykel av god kvalitet.
Visum till Kuba. Erhålls genom att skicka in en passkopia till mig. (Värde 350 SEK).
Dricks vid gemensamma middagar, musikgrupper, väskservice etc.

Ingår ej:
Flyg
Personliga utgifter, tvätt, telefon etc
Dricks till chaufför och kubansk guide.(30 euro per resenär rekommenderas)

Pris

Landarrangemang 22 500 SEK
Flygresa cirka 8-10 000 SEK

För mer information, kontakta Anders: anders.elmfors@naturtema.se

Paradis

Andra härliga resor

Costa Rica & Panama – FULLSATT

februari 1 - februari 16

Kuba – yoga och vandring

februari 16 - februari 26

Cykla på Sri Lanka

mars 13 - mars 24

Bulgarien

juni 1 - juni 8