Vandring Abisko och Björkliden

Abisko är kanske Sveriges mest mytiska fjällby och fjällområde. Här finns den berömda Lapporten och här börjar också Kungsleden. Området har massor av historia förknippat med järnmalmen som transporteras förbi här ner till Narvik. Nationalparken Abisko representerar de nordliga lapplandsfjällens särart och landskapet är grandiost.

Abisko √§r ocks√• den plats som har minst nederb√∂rd i Sverige, omr√•det ligger i regnskugga, skyddad av fj√§llen i Norge och vid Riksgr√§nsen. Det f√∂rklarar ocks√• varf√∂r Riksgr√§nsen f√•r s√• mycket sn√∂ varje vinter. Abisko √§r ocks√• en av de soligaste platserna i landet. Ljuset har en arktisk pr√§gel och l√§get norr om polcirkeln g√∂r att man har ljusa n√§tter fr√•n b√∂rjan av maj till augusti. 

Fr√•n toppen av berget Njulla kan ni se midnattssolen under tiden 27 maj ‚Äď 18 juli, d√• kan ni v√§lja att vandra p√• natten i n√§stan fullt dagsljus. Tar ni er upp p√• toppen f√•r ni uppleva landskapet badandes i ett fantastiskt guldglimrande ljus.

Under veckan bor ni på Abisko Mountain Lodge och Björkliden Fjällhotell. Ni bor bekvämt i dubbelrum på hotellen och har dusch och toalett på rummet.

Svårighetsgrad: Lätt/Medel (ni kan lätt själva anpassa vandringarna denna vecka till er fysiska kapacitet)

Tidsplan

Dag 1 ‚Äď Ankomst till Abisko
Ankomst Abisko. Ni checkar in på ert hotell och äter här en god middag.
Ni kan med fördel åka nattåget upp.

Dag 2 – Lapporten
Ni startar dagen med en god frukost och sedan beger ni er idag mot ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv РLapporten.

Vandringen startar söderut mot klippan/offerkullen Paddus, en helig samisk offerplats med vackra vyer över fjällvärlden. Sedan går ni vidare söderut mot själva Lapporten och de fjäll som formger dalen РTjuonatjåkka och Nissuntjårro. Topparna är 1 554 respektive 1 738 meter höga. Formen på dalen är ett minne från senaste istiden då stora ismassor tryckte sig mellan fjällen.

Dag 3 – Nuolja
Efter rejäl frukost tar ni er upp med linbanan till STF Aurora Sky Station och berget Nuolja som ligger på 1164 meters höjd, på 20 minuter har ni tagit er 900 meter upp och utsikten är vidunderlig! Njut av de vackra vyerna över fjällen och sjön Tornesträsk och kanske tar ni en kopp kaffe på kafeèt som finns häruppe innan ni börjar er vandring. Vill ni gå upp på toppen av Noulja så har ni ungefär en timmes vandring upp. Sedan går ni ner mot Kårsadalen och Kårsavagge innan ni vänder tillbaka till Abisko. Väl på hotellet väntar återigen en god middag.

Dag 4 ‚Äď Rallarleden till Bj√∂rkliden
Efter frukost startar ni er vandring som idag är lite kortare och går från Abisko till Björkliden. Ni går idag efter Rallarleden. För över hundra år sedan började rallarna bygga järnvägen mellan Kiruna och Narvik. Leden mellan Abisko till Rombaksfjorden i Norge användes för att frakta material till järnvägen med häst och vagn. Längs vägen finns det kvarlämningar efter andra världskriget och kulturminnen från järnvägsbygget. Idag används leden för vandring och cykling och området har en fantastisk natur. Leden mellan Björkliden och Abisko är ca 11 km lång och går i en grönskade terräng längs med berget Njullá. Här kan ni bland annat se lämningar efter den första tågtunneln, det är tre stora stenrösen som man täckt över tunneln med.
Vill ni ha en tuffare tur så kan ni istället välja att ta liften upp på Noulja även idag och vandrar sedan ner till Björkliden därifrån.

Väl framme i Björkliden checkar ni här in på ert boende antingen i stuga eller på hotellet och med en fantastisk utsikt över Torneträsk och Lapporten. På kvällen njuter ni av en god middag på hotellet.

Dag 5 РBjörkliden till Rallarkyrkogården
Idag stundar en fin lite längre vandring bort till Rallarkyrkogården och tillbaka. Från hotellet går ni ner till järnvägsstationen i Björkliden by, passerar järnvägsövergången och tar sedan av till vänster. Rallarleden fortsätter längs efter järnvägen i en lummig och frodig björkskog. Med fantasins hjälp kan ni föreställa er hur rallarna transporterat material med häst och vagn efter vägen. Ni passerar små vattenfall där ni kan fylla vattenflaskorna. Sträckan är 8 kilometer och den är utmärkt med vit/blå markeringar på trädstammarna. Till Rallarkyrkogården är det ca 4 kilometer från hotellet och det tar ca 3 timmar att vandra.

När ni kommit till denna plats finns det olika valmöjligheter. Från kyrkogården kan ni vandra ca 1,5 kilometer ner till ett gammalt hamnområde, Tornehamn. Förr i tiden fanns det bebyggelse och en skyddande hamn för båtarna, nu finns nästan inget kvar men det är lätt att föreställa sig mystiken och livet i området.

Dag 6 ‚Äď L√•ktatj√•kko fj√§llstation
√Ąven idag startar ni med en god frukost p√• hotellet. Sedan stundar en vandring upp till upp till fj√§llstationen L√•ktatj√•kko Det var 1939, mitt under brinnande krig, som L√•ktatj√•kkostugan 1228 meter √∂ver havet stod klar. Sveriges numera h√∂gst bel√§gna fj√§llstation. Markerna v√§ster om Kiruna var p√• denna tid v√§gl√∂st land och alla transporter skedde efter vandringsleder och l√§ngs vattnen.

I passet under fj√§llet Luoktańćohkka best√§mdes d√§rf√∂r att en stuga skulle uppf√∂ras. Att det kom till just i krigstider √§r s√§kert ingen slump. Men allt sedan andra v√§rldskrigets slut har den drygt 75 √•r gamla stugan fortsatt att tj√§na fj√§llvandrare. H√§r njuter ni av tystnaden, provsmakar kanske deras v√•fflor med hjortronsylt eller √§ter en god lunch.

Vandringen √§r 9 km enkel v√§g. V√§l uppe p√• fj√§llet f√∂r er med starka pigga ben √§r det l√§tt att f√∂rl√§nga vandringen, till exempel genom att bestiga fj√§llet Luoktańćohkka med sina 1426 meter √∂ver havet. P√• eftermiddagen vandrar ni tillbaka till Bj√∂rkliden, en l√§tt vandring √∂ver fj√§llhedar och kullar.

Vill ni istället övernatta här sista natten så kan vi undersöka om plats finns. Paketet blir då ca 500 kr dyrare

Dag 7 ‚Äď Bj√∂rkliden och hemresa
Idag efter er frukost går ni tillbaka till Björkliden, en lätt vandring över fjällhedar och kullar. Tillbaka i Björkliden äter ni lunch byter om och och sedan på eftermiddagen tar ni tåget söderut igen.


Extra: Björkliden Trollsjön
Ni börjar dagen med en transport till starten av er vandring till vackra Trollsjön. Sjön blev förra året utsedd av SJ:s resenärer till det bästa alternativet till en utlandsresa! Så trots att den ej tillhör Rallarleden har vi med den i alla fall. Leden är lättvandrad men det är en ihållande stigning. Den startar fint genom en björkskog, sedan väntar en något brant stigning, men när ni kommit förbi den biten så belönas ni med en alldeles underbar utsikt. Sedan fortsätter vandringen in i dalen, ett riktigt sagolandskap, dalen är fylld av storslagna stenformationer som ligger utspridda överallt och det är detta som skiljer Kärkevagge från andra dalgångar. De stora stenblocken är resultatet av den inlandsisens framfart. Ni passerar grönskande ängar med massor av fjällblommor och mitt i dalen ligger ett stort deltaområde. På vägen stöter ni på små bäckar där ni kan passa på att fylla vattenflaskan med kallt, gott fjällvatten.

Rissájávri, mer känd som Trollsjön, ligger längst inne i den 6 km långa dalen och är uppdämd av en massiv vall av stenblock. Den vackra turkosgröna sjön består av smältvatten från omkringliggande glaciärer och är Sveriges klaraste med ett siktdjup på ca 36 meter. Här finns tid för att stanna en stund och äta er medhavda picknick, kanske ta ett uppfriskande dopp om vädret tillåter? Väl tillbaka på ert hotell så väljer ni ikväll själv middagsalternativ.

Pris och bokning

Ingår i paketetet

3 nätters logi på Abisko Mountain Lodge med frukost, del i dubbelrum, 3 st tre-rättersmiddagar.
3 n√§tters logi p√• Bj√∂rklidens Hotell Fj√§llet med frukost, del i dubbelrum, 3 st tre-r√§ttersmiddagar. 

Ej inkluderat

Lunchpaket 115 kr/dag
Dryck till maten
Transport av bagage mellan Abisko och Björkliden Рpriset beroende på hur många personer ni är i sällskapet. (ca 125-250kr/person)
Transport till och från Abisko/Björkliden
Enkelrumstillägg

 

Pris

8650 kr/person

 

Kontakta oss: info@activespain.se

Andra härliga resor

Peru med Inka-leden

november 14 - november 28

Svampresa Mallorca

november 15 - november 22

Patagonien

november 30 - december 13

Cykla på Kuba

2021-01-02 - 2021-01-14