Det mytomspunna Andalusien är ett fantastiskt område att upptäcka till fots. Hela regionen har en myriad av vandringsleder och vi har valt ut vårt favoritområde, Granada och La Alpujarra, som det område i Andalusien vi vill att våra gäster i första hand ska upptäcka. Även om vi svenskar känner Andalusien mest för sina stränder så har vi också en bild av vita byar strödda längs Sierra Nevadas bergssidor, det är dessa byar.

Denna resa gör vi tillsammans med en lokal guide som är med er och vandrar varje dag. Bor gör ni i fem nätter i pulserande gamla staden Granada och sedan två nätter uppe i bergen.

Andalusien var under arabiskt styre från 700 till slutet av 1400-talet och här finns fortfarande massor av spår av detta och självklart vill vi att ni ska besöka Alhambra, det vackra gamla fort som den sista Arabiska kejsaren hade som palats och sedan togs över av de spanska kungadömet.

Alpujarra är det magiska området som ligger på de södra sluttningarna av bergskedjan Sierra Nevada. Dess vita byar ligger bokstavligt talat strödda längs bergssidorna.

Lanskapet är en härlig blandning av naturlig vegetation, och frukt- och mandelträd på terasser byggda för århundraden sedan. De urgamla stigarna, använda och utkarvade ur berget under många generationers slit, ger verkligen en koppling till landskap, folk och kultur. Under våren , när snön smälter och vattnet kastar sig nedför bergssidan, exploderar landskapet av liv och ger ett hav av blommor att vandra genom. Under hösten förbereder sig lanskapet för vintern och vi kan få härliga färgskiftningar på lövträden uppe på höjd.

Denna vandringsvecka kan förlängas med ett par dagars vandring längs kusten.

Svårighetsgrad: Medel

Tidsplan

Dag 1 – ankomst till Granada
Flyg till Malaga, sedan transport till Granada med buss eller taxi. (Vi hjälper er.)
Incheckning på hotellet och välkomstmöte. Vår lokala guide följer er därefter med på en rundtur i de vackra gamla kvarteren för en tapas-runda. (Ni betalar själva det ni äter och dricker).
Hotell: 3* eller 4* hotell i Granada (beroende på tillgänglighet)

Dag 2- Granada och Alhambra
En härlig första dag som kombinerar natur och historia. Hela vandringen är i och omkring Granada, inga bussar behöver därför tas. Ni börjar med att vandra upp till Albaicín-kvarteren längs den gamla ringmuren, genom de arabiska portarna och trånga gränder. Väl uppe på berget Sacramonte har ni storslagen utsikt över Granada. Härefter besöker ni muséet Mueseo de las Cuevas (ingår) där ni får se hur de andalusiska zigenarna förr i tiden bodde i grottor. OBS! Det är mycket hårt tryck på Alhambra, om ni bokar denna resa sent så är det möjligt att ni inte får inträde.
Under dagens andra del vandrar ni ner till floden Darro och korsar den. Här börjar en zick-zack stig som tar er upp till Alhambra. På vägen passerar ni den akvedukt som sedan 800 år för vattnet in i Alhambra.
Dagens vandring avslutas med en öl på en terass i Alhambra.
Resten av dagen har ni ledigt.
Hotell: 3* eller 4* hotell i Granada (beroende på tillgänglighet)

Dag 3 – Gröna berg och djupa dalar
Tidig frukost och sedan går ni klockan 8.15 med er lokala guide bort till busstationen för att ta bussen till dagens vandring. Idag vandrar ni i den del av Sierra Nevada bestående av kalksten och som påminner om ett mini-Dolomiterna. Härligt spektakulärt landskap!
När ni når till byn Monachil tar ni lokalbussen tillbaka till Granada.
Turen är 9 km lång och tar 5-6 timmar.
Hotell: 3* eller 4* hotell i Granada (beroende på tillgänglighet)

Dag 4 – Sierra Nevada
Efter frukost tar oss med buss till starten av dagens vandring.
En vacker vandring genom typisk medelhavsnära skog. Utsikten mot de höga topparna på storslagna Sierra Nevada är mycket vacker. Under dagens vandring passerar ni källan som är starten på floden Darro. Ni passerar också skyttegravar från spanska inbördeskriget.
Turen är 14 km och tar 4-5 timmar
Hotell: 3* eller 4* hotell i Granada (beroende på tillgänglighet)

Dag 5 – Alpujarra och dess vita byar
Efter frukost så checkar ni ut och tar er med privat buss till starten av vandringen. Idag vandrar ni längs en bortglömd och mycket vacker del av Aplujarra-dalen där ni varje 2-3 kilometer passerar nya byar.
Turen är 12 km och tar 5-6 timmar.
Hotell: Hotel Mecina Fondales

Dag 6 – Alujarra och medeltida stigar
Efter frukost vandrar ni direkt från hotellet ner till de för turister mer kända byarna Bubión och Pampaneira. Hela dagen har ni vacker vandring längs de gamla transportstigarna med massor att se på vägen. På vägen stannar ni till och besöker en vävare som arbetar med en gammal teknik och en vävstol som är 200 år gammal.
Lunch äter ni på en lokal restaurang som bara använder lokala produkter (ingår).
Klockan 17 går sedan bussen till nästa hotell, spa-hotellet Balneario de Lanjarón.
När ni kommer fram så har ni tid att besöka spaet innan ni sätter er till bords och middagen.
Middag på hotellet (ingår).
Hotel: Hotel Balneario de Lanjarón

Dag 7 – dag i Granada
Efter frukost tar ni bussen tillbaka till Granada. Därefter har ni hela dagen ledig för en skön stadsdag.
Hotell: 3* eller 4* hotell i Granada (beroende på tillgänglighet)

Dag 8 – hemresa
Hemresa efter en fantastisk vandringsvecka!

Kundrapport

Vi hade en kanonresa. Teresa var superbra. Kunnig (både historia, samhällsperspektiv och natur och botanik) och underbart trevlig. Mycket varierade vandringar, både i Granada och i Sierra Nivada. Historiskt intressanta och otroligt vackra. Vi älskade hennes val av hotell i bergen – jättecharmigt och fantastiskt  trevligt personal.

/Christina med vänninor

Tidsperiod & pris

8 dagar – 7 nätter
4-6 timmar vandring per dag
Guidade vandringar på engelska
Grupper från 6 personer
Privat grupp

Ingår
7 nätter i hotell (5 i Granada, 2 i Alpujarra)
Spa-besök på balneariot
En lunch och en middag baserat på lokalt organiskt kultiverade produkter
3 pick-nickar
Transporter till och från vandringarna
Tapas-tur i Granada
Inträde till grottorna i Sacromonte

Ingår inte
Flyg
Transport till Granda från flygplatsen

Kan ordnas
Transport från flygplatsen i Granada
Bokning av flamencoshow
Förlängning av vandringsveckan med vandring längs kusten

Pris för privat grupp
Vid 6-8 personer:

November till februari: 875 €/person
Oktober och mars: 45 € extra/person (högsäsong)

Är ni fler eller färre så förändras priset, kontakta oss för mer information.

Detta program är baserat på att bokningen görs i god tid och inte ligger över lokala helgdagar eller jul. Dessa datum är priserna något högre och det är svårt att få plats på hotellen. Även för besöket i Alhambra är det viktigt att vara ute i god tid för att få tillstånden att komma in.

Kontakta oss för att boka: info@activespain.se

Galleri

Andra härliga resor