Datum: 25-29 augusti 2021

Är Höga Kusten Sveriges vackraste kustlandskap? Här hittar ni ett unikt koncentrat av naturfenomen som avsnörda havsvikar, höga skogklädda berg precis vid havet, magnifika klapperfält och så kallade kalottberg. Det finns över 50 sjöar och lika många utsiktsberg och byar. Genom landskapet slingar sig Höga Kusten-leden som en röd tråd. Som på ett pärlband vid de små byarna invid havet ligger små fiskelägen, alla med små kapell, och med månghundraåriga anor. Hit kom Gävlefiskarna redan under 1500-talet, lockade av det goda strömmingsfisket.

Sedan år 2000 är också Höga Kusten med på UNESCOS lista av världsarv. Ingen annanstans i världen har landet höjts så mycket sedan den sista istiden som i Höga Kusten. Idag finns världens högsta belägna före detta kustlinje på Skuleberget, 286 meter över nuvarande havsnivå.

På detta vandringspaket längs Höga kusten ledens södra del vandrar vi genom storslagen natur där den senaste istiden har format landskapet under tusentals år. Vi vandrar både på Höga Kusten leden och på Världsarvsleden. Några av etapperna är riktigt kuperade men inte mer ansträngande än att en normaltränad frisk person klarar att vandra. Vi har också en lokal guide med oss en av dagarna.

Efter varje dags vandringsupplevelser väntar en god middag och övernattning i avkopplande miljö på trevliga Pelle Åbergsgården som vi finner på ett lugnt och vackert läge i Nordingrå, samt på mysiga Lappuddens Friluftscenter som också ligger intill vattnet. Oavsett om ni kommer till Höga Kusten för att uppleva den fantastiska naturen, den unika kulturen eller den spännande maten så kommer ni att åka härifrån med minnen för livet!

Tidsplan

Dag 1
Ankomst och incheckning på trevliga Pelle Åbergsgården på eftermiddagen. Samling kl 16.00 denna första dag. Vi startar med en kort vandring först till Mannaminne där Pelle Åbergsgården finns att beskåda som miniatyr på jordbruksmuséet här. Sedan fortsätter vi med en topptur ca 150m upp till berget Stortorget ovanför museet, vars kända vy funnits på TV 4 reklam de senaste åren. Det är en enkel och relativ kort vandring 3,2km.
Väl tillbaka äter vi en 2- rätters middag som avnjuts på Värdshuset Mannaminne. Före middagen kan vi även njuta av kulturhistoria skapad av konstnären Anders Åberg vars pappa var Pelle Åberg.

För er som har lång resväg rekommenderar vi en extranatt i området. Kontakta oss så hjälper vi till att boka in denna natt.

Dag 2
Transport till fiskeläget Bönhamn med den vackra blåa stigen som inledning till dagens tur. Här finns fiskekapell, sjöbodar med sommarloppis och café där ni kan njuta av en god kopp kaffe. Vi vandrar sedan vidare förbi en vacker sandstrand mot första toppturen till Älgsjöberget med magisk utsikt till fyrön Högbonden och Ulvön. Vandringen fortsätter vidare genom Edsätterfjärden där flera badplatser finns och sedan upp till Själandsklintens topp med en raststuga och magisk utsikt över byar, hav, skogar och sjöar. Från toppen ser vi vårt boende Pelle Åbergsgården.

Ikväll väntar återigen en god middag på närliggande restaurang.

Dagens etapp: 15 km.

Dag 3
God frukost stundar på morgonen, därefter blir vi skjutsade av värdparet till fiskebyn Barsta. Här beskådar vi det unika gamla fiskekapellet, daterat till 1600-talet. Vi fortsätter sedan vår vandring genom Rotsidans naturreservat med en fin blandning av skog och strand. Vi avnjuter en skön lunchpaus längs den kilometerlånga stenstranden och njuter också av den mäktiga vyn. Kanske ett svalkande dopp om vädret tillåter. Under vandringen hörs hela tiden ett brusande hav och här ser vi också tydliga spår av landhöjningen. Turen fortsätter sedan till Fällsvikshamn mot Sörle för att sedan vandra längs vägen tillbaka till byn Björnås. Här möts vi av mäktiga vyer över berget Ringkallen med sina klapperfält och det vackra jordbrukslandskapet vid den avlånga Sörleviken som kommer att förvandlas till en sjö p. g. a. den pågående landhöjningen, en mäktig och påtaglig geologisk process.

Väl tillbaka så väntar en transport till Lappuddens Friluftscenter där vi bor de 2 följande nätterna, samt där en god middag väntar oss.

Dag 4
Start på morgonen med en härlig stärkande frukost. Idag vi får en transport från Lappudden till byn Lövvik strax norr om Höga Kusten bron, där för övrigt Tomas Ledin är född och uppvuxen. Sedan startar vi vår vandring som efter ca 2 km tar er till foten av Valkallen. Valkallen är, som namnet avslöjar, ett gammalt vårdkasberg. Här tände man förr i tiden en jättebrasa (”kase”) för att varna ortsbefolkningen vid fientliga invasioner. Senast vårdkasarna brann runt om i landskapet var 1721 då ryssarna härjade längs Ångermanlandskusten. Uppe på toppen av Valkallen finns en mindre stuga som står öppen för besökare. Men framför allt finns här utsikten! Från toppen 240 meter över havet kan ni i ett 360-gradigt perspektiv blicka ut över bland annat Ångermanälvens mynning, Högakustenbron och Storön.
Från Valkallen fortsätter vi vår er vandring genom skog och myrmark fram till Halsviken. Härifrån går vi längs havet över berghällar, genom skog och klapperstensfält, fram till Grönviksfjärden. Här finns en rastplats med vindskydd och eldstad. Leden fortsätter norrut och ger en vidunderlig utsikt uppifrån stugan på Lidnipan. Vi vandrar från bergets topp genom skogen ner till vägen där vi blir hämtade och transporterade tillbaka till Lappudden. Denna plats var tidigare en samisk boplats och ligger naturskönt beläget vid vågsfjärden. Dagen avslutas med middag, bastu och välförtjänt vila.

Dagens etapp: 20 km.

Dag 5

Idag startar ni dagen med en frukostbuffé, sedan lämnar vi vårt bagage i receptionen. Vi gör idag en kortare vandring på ca 10 km innan vi avslutar vår härliga vistelse här i Höga Kusten.

I paketet ingår

Ingår: Logi 2 nätter på Lappuddens Friluftscenter där ni också får 2 stycken tvårätters middagar, två st lunch och fikapaket, transporter till och från leden, karta och information. Tillgång till vedeldad bastu, sänglinne, handduk och städning av stuga vid avresa.
2 nätter i Pelle Åbergsgårdens gårdshus med kamin eller i ateljestugan med fantastisk utsikt över Själandsklinten, ni har tillgång till bastu, och huset har kulturhistorisk koppling till konstnären Pelle Åberg. Frukost, lunch och fika pakets ingredienser samt 2 stycken tvårätters middagar på närliggande restaurang. Frukost och fika ingredienser finns i kylen och som kan avnjutas på gårdens ute naturplats med härlig utsikt, eller inne beroende på väder och önskemål. Sänglinne, handduk och städning av rummet vid avresa. Biltransport ut till start för vandringarna. Guide från Active Spain samt lokal guide från orten en av dagarna. Kartmaterial.

Ingår ej i paketet

Enkelstuga/ rums tillägg,
dryck till middagarna,
Entré till Mannaminne museum,
ev. transport vid ankomst eller avresa.

Logi

2 övernattningar i trevlig stuga med frukostbuffé på Lappuddens Friluftscenter. Här bor ni i stuga med dusch och toalett i separat byggnad, samt 2 nätter på Pelle Åbergsgårdens gårdshus med kamin eller i alteljestugan med utsikt över Själandsklinten, ni har här eget fullt utrustat kök där frukost, lunch och fika ingredienser finns i kylen. Ni har även här toalett och dusch i separat byggnad.

Pris och bokning

Pris: 9555 kr/person.

För att boka eller för mer information, maila oss på: info@activespain.se

  Bokningsförfrågan


  * Denna förfrågan är inte bindande.

  Galleri

  Andra härliga resor

  Blekinge skärgård

  juni 2 - juni 6

  Blekinge skärgård

  augusti 22 - augusti 26

  Vandring Höga Kusten

  augusti 25 - augusti 29

  Blekinge skärgård

  augusti 31 - september 4