Under perioden 6-20 november reser vi till Ecuador och Galapagos. På Galapagos har vi valt den östliga rutten. Kryssningen gör vi med eget fartyg 11-18 november. Fördelen med att åka till Galapagos i november är att det är betydligt svalare i luften än efter jul och att djurlivet är på topp under denna period. Havet är relativt kallt, 20-22 grader vid våra snorkelställen, men det är också en period med väldigt god tillgång på föda i havet. Albatrosskolonin på ön Española är i full gång och ungarna börjar bli flygfärdiga. Du kan till och med ha nytta av en vindtät jacka under de första morgontimmarna. Det är ingen nederbörd denna tid och väldigt soliga dagar till havs. Anders har guidat resor för de flesta svenska researrangörerna från 90-talet och framåt. Vi har försökt att göra en så komplett resa som möjligt. Den vinglösa skarven, galapagosskarv ser vi inte och det finns endast få pingviner i den östra delen av arkipelagen. Galapagospingvin brukar vi dock se även på den östliga kryssningen. Och givetvis elefantsköldpaddor, blåfotade och rödfotade sulor. Vi ser åtminstone hälften av de 14 arterna av darwinfinkar. Men det var inte dessa som gav Charles Darwin hans idé, utan härmtrastarna som förekommer på Galapagos. Vi ser 3 av de fyra arterna.

Ecuador är ett mycket intressant land att resa till. Här lever en stor urbefolkning fördelad i många olika kulturer och man kan besöka traditionella marknader. Vi bor i Quito, i höglandet norr om Quito, bergsregnskog och, tack vare årstiden, ett väldigt behagligt Galapagos. Ecuador tillsammans med Costa Rica har varit ekoturismens flaggskepp i Latinamerika. De senaste åren har dock säkerhetsläget försämrats i Ecuador. Detta påverkar inte vår resa och vi är noga med att aldrig vistas i områden dit UD avråder från att resa som turist.

Samtliga bilder och material till videon är tagna av Anders 2021

Deltagarantal
10 -15 deltagare

Vi klassificerar denna resa som fysiskt lätt – läs mer.

Tidsplan

Dag 1, 6 nov Avresa från Skandinavien
Ankomst till Quitos moderna flygplats och resa in till huvudstaden som ligger ca 2 800 möh, med de mäktiga vulkanerna Pichincha och Cotopaxi i fonden. Quito är en mycket vacker kolonial stad som i vissa delar kan mäta sig med Cusco i Peru. Vårt hotell ligger i den historiska koloniala stadskärnan. Beroende på flygets ankomsttid finns tid för en promenad i staden eller vila.

Dag 2, 7 nov Otavalo
Vi åker på morgonen mot de bördiga dalgångarna norr om Quito. Här finns också ett par djupa raviner med ökenartad flora. Vi passerar ekvatorlinjen och gör ett stopp. Annars ägnas det mesta av dagen åt Otavalo och dess urbefolkningen. I själva stan gör vi ett kaffestopp och under dagen besöker marknader, samt textilkonstnärer och träkonstnärer. Under sena eftermiddagen kommer vi fram till Hacienda Cousin som gjorts iordning för att att ta emot övernattande gäster. Vi tar en tur i trädgården för att bekanta oss med kolibrier före middagen. I Amerika finns drygt 360 arter och Ecuador är ett av de länder som har den längsta artlistan.
Frukost, lunch och välkomstmiddag

Dag 3, 8 nov Bergsregnskog
Efter frukost åker vi söderut igen och passerar åter ekvatorlinjen. Vi kommer upp till passet Papallacta 4000 möh. Här uppe ser vi den typiska andinska höglandsvegetationen, paramo. Vi har chans att se andinsk kondor och glasögonbjörn. Efter passet bär det nerför i bergsregnskog. Vi befinner oss i sluttningarna mot det väldiga Amazonas. Och övernattar på två olika lodger i bergsregnskogen. Vi får enastående möjligheter att bekanta oss med växter och fåglar.
Natten spenderas i Guango lodge, ca 2000 möh.
Frukost lunch middag

Dag 4, 9 nov San Isidro 1000 möh
Morgonen ägnas åt fågelskådning vid Guango lodge. Stället är känt för sina fina artlista med kolibrier, ett tiotal arter kan ses. Dessa lockas till så kallade ”feeders” med sockerlösning. Man kan även göra en kortare promenad ner till en närbelägen flod. Efter lunch åker vi ner till San Isidro lodge som ligger på lite lägre höjd. Faunan och floran ändrar sig mycket. I San Isidro bor vi på 1000 möh.
Frukost, lunch och middag
San Isidro Lodge

Dag 5, 10 nov Åter mot höglandet
I San Isidro bor vi i små stugor i bergsregnskogen. Det passar bra att även denna dag börja med fågelskådning. Efter lunch åker vi tillbaka över passet mot Quito. Vi övernattar på en hacienda i en by nära flygplatsen.
Frukost, lunch och middag

Dag 6,11 nov Baltra och Santa Cruz, elefantsköldpaddor.
Denna dag börjar resans höjdpunkt vi flyger till ön Baltra, Galapagosöarna. Så här års är det oftast klart och torrt vilket gör att skogen närmast havet är avlövad. Uppe på de låga vulkanerna är det dock frodigt grönt. Redan på Baltras flygplats ser vi de första darwinfinkarna och kanske även den endemiska landleguanen. En liten farkost tar oss över till huvudän Santa Cruz där en färd genom högländerna väntar. Vi gör ett stopp vid tvillingkratrarna och förundras av Galapagos växtliv. Det mest spännande stoppet görs vid en betesmark där man kan se elefantsköldpaddor. Dess lockas hit på grund av det fina betet. Det finns några tusen av den art som förekommer på Santa Cruz. Efter lunch rullar vi ner mot Puerto Ayora för ett intressant besök på Darwin stationen där man bedriver forskning om öarnas ekologi. Under färden passeras Bellavista, en liten ort där norrmännen slog sig ner efter sitt misslyckade försök att skapa en fiske- och valfångskoloni på ön Floreana. På kvällen går vi om bord på vårt fartyg Cachalote som ska bli vårt hem för 7 nätter. Efter sedvanlig genomgång av fartygets regler och säkerhet blir det middag ombord.

Dag 7, 12 november. Två små öar
Terrängen på Galapagos är stenig/sandig. Landstigning sker med gummibåtar och fartygets personal ser till att detta alltid sker på ett säkert sätt. Lämpliga skor är sportskor eller sandaler med bra sula. Första strandhugg görs på South plaza. Ön är känd för sin ungkarlskoloni av galapagossjölejon. Floran är mycket intressant med opuntia kaktusar och palo santo träd. Hör finns både marina leguaner och landleguaner. Samt häckande tropikfåglar och galapagosliror. Under lunchen förflyttar vi oss till den lilla ön Santa Fe. Här ser vi en art av landleguan som endast förekommer på Santa Fe. På Santa fe finns också en koloni av sjölejon och häckande pelikaner.

Dag 8, 13 november San Cristobal
Under natten har vi flyttat oss till den näst största ön. San Cristobal. Vi går iland vid en attraktiv strand där vi samsas med sjölejon och chatams härmtrast som finns här. Senare på dagen går vi i land i huvudstaden och åker upp till högländerna ca 700 möh. Återigen möts vi av ett grönt landskap och med lite tur kan vi se den lokala arten av elefantsköldpadda som lever här. Kickers rock är en mycket speciell siluett från Galapagos. Förhoppningsvis vår tillfälle att ta fina bilder av klippan.

Dag 9, 14 november Albatrosskolonin
Ön Española, eller Hood är den äldsta ön och belägen i arkipelagens sydöstra hörn. Söder om Espanola är havet rikt på föda och detta utnyttjas av invånarna i gigantiska sjöfågelkolonier. Det är också den enda häckplatsen för Galapagos albatross. På morgonen gå vi iland på Gardner bay en fantastiskt fin vit sandstrand. Här ligger grupper av sjölejon bestående av en alfahane och ett antal honor. Vatten är en stor brist och det är bäst att gömma undan vattenflaskan för att inte attrahera de lokala härmtrastarna. Tillfälle till bad. Men någon timme senare finns även möjlighet att snorkla vid Devils rock. Otroligt fint.
På eftermiddagen går vi så iland på Punta Suarez och bekantar oss med det skådespel som utgörs av en albatrosskoloni. VI ser även blåfotade sulor, Nazca sulor och galapagoslira. Det bjuds fina fotomöjligheter av havsleguaner och ofta visar även den endemiska galapagosvråken upp sig. Från albatrosskolonin har man en hisnande utsikt ut över Stilla Havet mot söder. Ett besök på Hood är en oförglömlig upplevelse.

Dag 10, 15 november Floreana, norska nybyggare
Dagen ägnas åt Floreana, ön som i början på 1900-talet blev vald av en grupp norska emigranter. Tanken var att livnära sig på fiske och valfångst, men planerna gick i kvav och de som inte lyckades ta sig tillbaka till Norge flyttade till huvudön Santa Cruz. Vårt första strandhugg blir vid Punta Cormorant. Det är en fridfull plats med en lagun och ofta ses större flamingo. Vi går över ön till andra sidan och letar efter darwinfinkar med flera arter. Stranden på andra sidan är ett populärt tillhåll för stingrockor och vi brukar kunna se dem i strandkanten. Efter promenaden blir det tillfälle att snorkla. Antingen i skyddade vatten längs med en lavakust eller för de lite mer våghalsiga på öppet vatten vid Devils crown. Under lunchen flyttar vi oss österut till Post Office Bay. Vi går iland och besöker ”postkontoret” där vi också ser några lämningar från det norska kolonisationsförsöket. Ön hyser också en spännande historia om Baronessan och hennes båda älskare, varav båda gick en bråd död till mötes.

Dag 11, 16 november Darwins toalett
Under natten har vi förflyttat oss norrut och på morgonen går vi iland vid Dragon Hill, på ön Santa Cruz. Vi gör en promenad bland darwinfinkar, landleguaner och alla de vanliga fåglarna längs med kusten. Mit på dagen åker vi båt till ön Santiago och går iland vid Sullivan Bay. Här har vi chans att se pälssälar och får väldigt fina fotomöjligheter längs med stranden bestående av eroderad lava. Darwins toalett är en så kallad ”blow hole” som faktiskt påminner om när man spolar en toalett. Här har vi ofta haft turen att träffa på galapagossnokar. Det finn också minne från tidig saltutvinning, ett projekt som blomstrade under kort tid på 1900-talet.

Dag 12, 17 november Genovesa, fågelparadis
Ön Genovesa ligger långt upp i nordost, en bit norr om ekvatorn. Den är spektakulär med en enorm koloni av rödfotade sulor, samt häftig klippig natur. Vi börjar med en båttur längs med kusten vid El Barranco. Här har vi chans artt se pälssälar och faktiskt också världsmedborgaren jordugga, en art som förekommer i Skandinavian. Under eftermiddagen går vi iland i den spektakulära Darwin Bay, Här häcker tusentals rödfotade sulor, prakfregattfågel, noddytärnor, galapagosliror och inte minst de vackra tropikfåglarna.

Dag 13, 18 november. Tidig zodiakkryssning
Under natten har vi förflyttat oss till en ö i närheten av Baltra, där flygplasten ligger. Vi kör en kryssning med våra små zodiaker och letar efter havssköldpaddor och rockor samt passar på att försöka se ytterligare några fågelarter. Efter frukost blir det utcheckning. Vi tar farväl av besättningen på båten och flyger till Guayaquil på fastlandet. Här bor vi på 4-stjärnigt hotell och äter avskedsmiddag.

Dag 14, 19 november Hemresa till Skandinavien
Flyg på förmiddagen till Skandinavien

Dag 15, 20 november Ankomst Skandinavien.

Tilläggsresa: Lodge i en fantastisk del av Amazona

Fransisco de Orellana ligger strategiskt vid Napofloden i Ecuador. Staden har fått sitt namn efter den förste europé som genomkorsade Amazonas. Det tog 8 månader. På denna tilläggstur flyger du från Quito (kort flygresa 30 min) till Fransisco de Orellano och vidare i kanot ett par timmar ner i Amazonas. Vår lodge ligger ca 200 möh och det innebär att du befinner i den artrikaste delen av Amazonas. Tiden här fylls av morgonturer med kanot i små grupper, samt kortare promenader på ”terra firma” och skådning från broar och observationstorn. Helpension och boende av mycket god kvalitet. Du kan räkna med att se 5-6 arter av primater, kajmaner och häftiga regnskogsarter bland fåglarna, som arapapegojor, hoatzin, kungsfiskare m fl. Det finns också chans på anakonda, jätteutter mm. Priset för detta tilläggs arrangemang, med allt inkluderat är cirka 20 000 kr. Om intresse finns skickar vi ut en utförlig beskrivning av dessa dagar.

Pris & Bokning

I programmet ingår
• Resan enligt program dag 1-15 och boende.
• Flygresa Quito – Galapagos t/r
• Flygresa Skandinavien-Quito och Guayaquil-Skandinavien.
• Samtliga utflykter och vandringar enligt program
• Erfaren guide
• Helpension utom middag ankomstdagen till Quito
• Husets vin, öl eller läsk vid middgar under kryssningen

I programmet ingår inte
• Nationalparksavgift Galapagos 200 USD
• Reseförsäkring
• Dricks (rekommenderas 10 USD per dag under kryssningen)
• Tvätt och andra personliga kostnader

Betalning
Anmälningsavgift 10 000 kr vid anmälan
Slutbetalning 20 augusti 2026

Resans pris är räknad med en USD kurs på 10.00 SEK Om dollarkursen ändras uppåt eller neråt mer än 3 procent (dvs 0,30 SEK) kommer resans pris att justeras uppåt eller neråt. Priset är räknat på 10-15 deltagare. Då vi måste lägga deposition för att säkra våra platser på kryssningen ett år I förväg är det viktigt att kontrollera er reseförsäkring. Reseskydd i hemförsäkring eller kortförsäkring täcker avbokning pga sjukdom. Det gäller även nära anhörig, make/a, barn, förälder, ressällskap)

Vi har resegaranti hos Kammarkollegiet, vilket gör att du aldrig kan bli strandsatt när du reser med Cykla & Vandra.

Pris

Resans pris är 94 500 kr, del i dubbelhytt.
Enkelrumstillägg för dagarna på fastlandet, 7 nätter, 3500 kr

Fartyget MV Cachalote

Cachalote är ett modernt expeditionsfartyg med 8 dubbelhytter och generösa utrymmen för middag och aktiviteter på däck. De mest exklusiva fartygen har endast plats för 16 passagerare. Det beror på att gruppen på land får vara max 16 personer.

Länkt till bilder på fartyget: Cachalote II

    Bokningsförfrågan

    * Denna förfrågan är inte bindande.

    Galleri

    Andra härliga resor

    Dolomiterna

    25 juni - 2 juli

    Fågelresa till Andalusien

    11 september - 18 september

    Andorra och östra Pyrenéerna

    23 september - 30 september