Datum: Ingen resa planerad 2020

Vi är glada att kunna presentera vår nya vandringsresa i Albanien. Under resan upplever du den gamla romerska staden Butrint och charmiga Gjirokaster. Södra Albaniens kust består omväxlande av kalkberg, små orörda havsvikar och våtmarker. Under våren blommar det för fullt och fågellivet är rikt. Från att under Enver Hoxha ha varit Europas mest isolerade land välkomnar man nu besökare.

Tillsammans med vår lokale guide, som är med oss hela resan kommer vi att uppleva både orörda byar, natur och det mer turistiska Saranda, där vi bor på 4 stjärnigt hotell under 6 nätter. Vi reser med direktflyg till Korfu från Landvetter, Köpenhamn eller Stockholm. Från Korfu har vi en båtresa på cirka 50 minuter över till Saranda.

Er mycket erfarna guide är Anders Elmfors.

Tidsplan

Dag 1 – ankomst
Dag 1 Ankomst till Korfu. En övernattning på hotell i Korfu Stad.

Hotell Konstantinoupolis

Dag 2 Båtresa till Saranda
Efter frukost går vi ombord för en kort båtresa över till Saranda i Albanien. Vår första utflykt går till Butrint vid kusten. Butrint ligger I ett våtmarksområde mellan sjön Butrint och en havsvattenslagun. Området är ett eldorado för arkeologer och naturälskare. Platsen har varit bebodd sedan 700 före Kristus. En del menar att här grundades en stad av flyende från Troja på 300-talet före Kristus. Man byggde en muromgärdad bosättning där man dyrkade Asklepios, läkekonstens gud. Kejsare Augustus grundade den romerska kolonin Butrint och här verkar ha funnits en liten romersk hamn fram till 500-talet. Därefter följde en turbulent tid under medeltiden och senare tycks man ha varit involverad i den långvariga konflikten mellan Venedig och det ottomanska Turkiet.
Övernattning 6 nätter på Blues Sky Hotel

Frukost, middag och lunch.

Dag 3 Saranda – Kudhes – Queparo – Saranda
Efter frukost åker vi med vår privata buss till Kudhes. Här börjar dagens vandring längs branta bygator tills vi når den gamla bykärnan i Quepos. Längs stigen ser vi oleander och terrasserade odlingar. Vi äter en lunch på en lokal restaurang vandrar vi mot kusten. Med bussens hjälp tar vi oss till hamnen Palermo. Här ligger Ali Pashas fort. Ali Pasha var en dominerande härskare under den ottomanska tiden. Under kommunisttiden hade man en ubåtsbas här.
Vandring 11 km, 570 upp och 480 m ner.
Frukost, lunch, middag

 

Dag 4 Saranda
Ledig dag för egna strövtåg i Saranda eller bad. Men för dem som önskar finns ett smörgåsbord av utflykter. En trevlig möjlighet är att utforska området med cykel tillsammans med vår lokale guide. En annan möjlighet är en fågelexkursion under morgonen till de fina våtmarkerna vid Butrint. Det finns också möjlighet till en längre vandring, 7-14 km.

Dag 5 Båtfärder längs med kusten
Vi åker båt längs med kusten söderut. Turen tar 7 timmar och inkluderar lunch samt fina möjligheter till bad vid orörda havsvikar.

Dag 6 Phonice
Idag går turen mot den gamla staden Phonice. Här finns en teater för 15000-18000 åskådare! Phoinice. Vi fortsätter mot det gamla klostret Mesopotam som byggts om till en bysantinsk kyrka. Vi går tillbaka till Saranda till fots.

Dag 7 Gjirokaster
Dagen ägnas åt besök i Gjirokaster, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Staden ligger med fin utsikt över floden Drinos. Här bodde landets långvarige diktator Enver Hoxha och även den albanske författaren Ismail Kadare. Vi vandrar i byns omgivningar samt längs med de vackra bygatorna. Lunch på en lokal restaurang.

Dag 8 Saranda och hemresa
Efter lugn förmiddag checkar vi ut från vårt hotell och reser sedan över till Korfu med båten. Beroende på båtens tidtabell blir antingen avskedslunch i Saranda eller avskedsmiddag i Korfu stad.

Pris & Bokning

I programmet ingår

Direktflyg t/r Korfu från Köpenhamn, Landvetter eller Stockholm.
6 nätter 4-stjärnigt hotell
1 natt 2-stjärnigt hotell
7 frukostar
4 middagar
3 luncher
Samtliga transporter enligt programmet
Inhemsk lokalguide och erfarna svenska guiden Anders Elmfors

Ingår ej
Måltidsdryck
Eventuellt enkelrumstillägg
Personliga utgifter

Pris och bokning

Pris endast: 14500 kronor, del i dubbelrum
Enkelrumstillägg 2000 kr

För mer information och för att boka: anders.elmfors@naturtema.se

Flyg

Flyget avgår sen eftermiddag söndag och du kommer hem vid midnatt kommande söndag.

Resans karaktär

 

Andra härliga resor